Bölünmek iyi değil

Bölünmek iyi değil
2 Kasım 2014 17:30

Şunu biliyorum ki artık, insanlar CHP içinde birbirine iyi davranmıyor ve hüsnü muamelede bulunmuyor.

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Ve, insanın olduğu her yerde birbirine iyi davranmamak kötü sonuçlar veriyor.

 

Birbirine iyi davranmak ise, birbiri ile konuşmak, konuşmaya devam etmek, her kimden gelirse gelsin randevu taleplerine cevap vermek, tepkilere cevap vermek, dışlamamak, ayrımcı davranmamak, sıcak selam vermek, onu da toplantılara dahil etmek, açıklama yapmak, saygı göstermek gibi şeyleri gerektiriyor.

 

Emine Ülker Tarhan’ın da hem kendisinin belki insanlara uzak durduğunu ama uzak durduğu insanların da bu uzaklığı yok etmek için çaba göstermek yerine onu damgalayıp, bir köşeye ittiklerini tahmin ediyorum.

 

Ancak bölünmek yine de iyi değil.

 

Ve, işin siyasi içerik yönüne gelirsek…

 

Emine Ülker Tarhan istifa açıklamasında 3 konuya değinmiş.

 

Birincisi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan ağır yenilgi ve bunun gereğinin yapılmamış olması.

 

İkincisi kaçak saraya karşı CHP’nin sessiz kalmış olması.

 

Üçüncüsü ise, CHP yönetiminin, “Tezkere çıkarıp Kobani’ye asker yollayalım” demiş olması ve bununla ayrı bir Kürt devleti kurulmasına sıcak baktığını ima ettiğinin düşünülmesi.

 

Şimdi…

 

1. neden, yani Cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan ağır yenilgi oldu ama yeni olmadı ve onun üstüne zaman devam etti. Yani, bugün için yeni bir konu değil.

 

2. neden olan kaçak saraya karşı sessizlik ise, yine çok temel bir neden olmamalı zira mahkeme kararı dahi dinlenmeden yapılan o kaçak saraydan CHP bu denli sorumlu tutulmamalı.

 

Evet, daha o saray yapılmaya başlanmadan önce çok seri bazı tepkiler verilebilirdi ama CHP zaten genel olarak çok etkin ve seri tepkiler veremiyor ve bunun birden fazla nedeni var.

 

3. sebep ise, yani Türkiye’nin bölünmesine sıcak bakıyor olma şüphesi; bu da çok reel olarak anlamlı birşey değil çünkü CHP şu anda bu meselede son derece etkisiz ve bunun en önemli sebeplerinden birisi de elbette zaten iktidarda olmaması ve bu tür sonuçları belirleme pozisyonu taşımıyor olması. Yani, böyle reel bir anlamı olmayan konulardan dolayı CHP gibi en eski, kurucu ve birçok genel başkanı olmuş bir siyasi partiden ayrılmak için yeterli bir sebep değil kanımca. Kaldı ki, hiçbir CHP yönetimi bu tarz bir sonuç elde edemez, sadece denemeye teşebbüs eder ve bu işin olmazını görür.

 

Bu nedenlerle (de)…

 

İstifa yerine kalarak düzeltme, güçlendirme çabası en azından CHP gibi bir parti için değer.

 

Kaldı ki, bugün CHP’yi zorlayan birçok husus, hangi yeni partiyi kurarsanız kurun, yine önünüze çıkar.

 

Çünkü CHP dinamik ve sorunlu, devinim yaşayan seçmen kitleleri üzerinde değil, belli bir doygunluğa ulaşmış, Cumhuriyet toplumunun nimetlerinden çok faydalanmış kesimlere oturuyor daha ziyade.

 

Ve bu çok temel sorunu çözmek yeni bir parti kurarak veya başka partiye geçerek daha kolay hale gelmez.

 

Bunun yerine birarada kalarak, yeni bir kurumlaşmayı yaratmak için çalışmak önemli.

 

Bu tabii benim kanaatim, ki, muhtemelen de bu tür bir çaba çok zor ama bizi sadece zor olan şeyler kurtarabilir bu dönemde.

 

Öte yandan…

 

Şu, yukarda 3. cümlemde sözünü ettiğim bir konuyu tekrar etmek istiyorum…

 

Gerçekten de insanlar birbirine iyi davranmıyor.

 

Mesela insanlara cevap vermek…

 

Yok, böyle birşey.

 

Herkes bir kapalı, bir böyle sadece ben varım, benden başkası yalan havasında ve bir cevaba dahi tenezzül etmiyor.

 

Unutulmasın, siyasi gücünden başka dayanacak bir gücü olmayan hiçbir siyasal örgüt bu insani tutumları yerleştirmeden büyüyemez çünkü gerekli siyasi gücü oluşturacak kadro zincirini yaratamaz.

 

Ne olur ya?

 

Herkes kendine bir, “tekke” kurar ve orda kendi kendine erer.

 

AKP de oy almaya devam eder.

 

not: Davutoğlu, Davutoğlu, sen kendi partinin istifa mektuplarını oku, para dolu kasalar, Başbakanın emriyle verilen rant izinleri falan. Burda öyle bir hikaye yok. Burdaki hikaye salt siyasi ve öyle rüşvet, haram para, devletin, milletin iliğini emme veya bilmem kaçbin işçiyi toprağın altına gömmek gibi durumlar yok.

 

 

Safile USUL Twitter

 


Yazarın Son Yazıları:
Eski camlar bardak oldu
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor