BM Suriye Temsilcisi de Mistura: İdlib’de 10 bin El Kaide ve El Nusra üyesi var

BM Suriye Temsilcisi de Mistura: İdlib’de 10 bin El Kaide ve El Nusra üyesi var
30 Ağustos 2018 21:16

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İdlib’de El Nusra ve El Kaide üyesi olan 10 bin kişi ile ailelerinin bulunduğunu söyledi.

 

BBC Türkçe

 

Bölgede yabancı savaşçıların oranının da yüksek olduğunu belirten de Mistura, Suriye’nin İdlib’e operasyon başlatması durumunda iki tarafın da kimyasal silah olarak klor gazı kullanabileceğini vurguladı.

De Mistura, İdlib’de bir insani koridor açılmasının gerekli olduğunu, bölgedeki 2,9 milyon sivilin hayatın tehlikede olduğunu açıkladı:

“Bir yandan İdlib’deki teröristleri yenmek diğer yandan da bunu çok fazla insanın hayatını etkilemeden yapmak gibi bir ikilem var.

“Taraflar güvenilir bir insani koridor açarak sivil nüfusun geçici olarak bölgeden çıkıp daha güvenli bir yere yerleşmesini sağlamalı.

“Fakat bu yeni yer muhtemelen hükümet kontrolü altında olacak, bu yüzden hükümetin yapıcı desteği ve BM’nin de orada varlığına ihtiyaç var. Eğer bu gerçekleşirse aynı zamanda üç garantör ülkeye en kötü senaryodan kaçınmak için bir çözüm bulma adına daha fazla zaman sağlanmış olur.”