BM ve ABD’den düşürülen uçakla ilgili açıklama

BM ve ABD’den düşürülen uçakla ilgili açıklama
24 Mart 2014 22:12

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Türk hava sahasını ihlal ettikten sonra düşürülen Suriye’ye ait savaş uçağına ilişkin ellerinde henüz tam bir rapor olmadığını ve taraflardan ellerindeki tüm bilgileri paylaşmalarını istediklerini belirtti.

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Türk ve Suriyeli yetkililerle temas halinde olduğunu ve dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü belirten Haq, “Ban Ki Moon taraflardan askeri hareketlerden sakınmalarını ve tansiyonu düşürmelerini istedi. Aceleci eylemler iki tarafın da yararına olmayacak şekilde durumu daha da kötüleştirebilir” diye konuştu.

 

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜ YARDIMCISI MARİE HARF: “TÜRK HÜKÜMETİ, SURİYE ASKERİ UÇAĞINA TÜRK HAVA SAHASINI İHLAL ETTİKTEN VE UYARILARDAN SONRA ATEŞ ETTİ”

 

ABD, Suriye’ye ait bir savaş uçağının Türk uçakları tarafından sınırı geçtiği gerekçesiyle düşürülmesine yönelik yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yanında yer aldı.

 

Gündelik basın toplantısında konu ile ilgili soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, “Türk Hükümeti’nin verdiği bilgiye göre hava sahası ihlali sonrası defalarca uyarılan uçağa Türkiye’nin yükümlülük kuralları gereği ateş açılmış. Bunun doğru olmadığını düşünmemiz için elimizde bir neden yok” dedi.

 

ABD olarak durumu yakından izlediklerini vurgulayan Marie Harf, “Olayla ilgili NATO müttefikimiz, Türk yetkililerle yakın iletişim içindeyiz. Türkiye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne taahhüdümüz var. Suriye Hükümeti’nin 2012’de bir Türk uçağını düşürmesinden beri Türkiye’nin uyguladığı angajman kuralarında son derece açık olduğunu biliyoruz. Bu olayda da Türk Hükümeti, Suriye askeri uçağına Türk hava sahasını ihlal ettikten ve Türk yetkililer tarafından tekrarlanan uyarılardan sonra ateş etti. Elbette Türk Hükümeti olayı daha yakından inceliyor, biz de kendileriyle konuşuyoruz” diye konuştu.

 

ABD Dış İşleri Bakanlığı Sözcü yardımcısı Harf, düşen uçakla ilgili bilgilerin Amerika tarafından doğrulanıp doğrulanmadığına ilişkin bir soruyu da “Türklerin verdiği bilgilerin) doğru olmadığını düşünmemiz için elimizde bir neden yokö diye yanıtladı. Harf, Türkiye’nin NATO’dan herhangi bir yardım istediğine ilişkin bilgileri olmadığını söyledi.

 

Harf, NATO dahlinin ötesinde bu hafta sonu yapılacak seçimler öncesinde Türkiye ve Suriye arasındaki gerilimin tırmanıp tırmanmayacağı konusunda konuşmak için çok erken olduğunu söyledi. Harf, hafta sonu yapılacak seçimlere denk gelen gerilimin tırmandırılmaması için ABD’nin taraflara sakin olma çağrısı yapıp yapmadığı sorusunu da “Benim anladığım bu sınırlı bir durumdu. Artan bir gerilim olduğunu duymadım bile. Ne olduğu konusunda verileri almak için Türklerle halen konuşuyoruz ama insanların bundan gerilim artmasından endişe duyduğunu duymadım” diye yanıtladı.

 

Marie Harf, son bir hafta içinde Türkiye’deki hükümet yetkililerinden Suriye’nin içinde yer alan ama sınıra 35 km uzaklıkta olmasına rağmen Türk toprağı sayılan Süleyman Şah mezarına yönelik tehditler karşısında Türkiye’nin bölgeye askeri bir operasyon düzenleyebileceği yönünde açıklamaları ile ilgili soruya da “Bu konuda bende herhangi bir ayrıntı yok” karşılığını verdi.

 

“İnsanların ifade özgürlüğü hakkının bu şekilde sınırlanmasına bir demokraside yer yoktur”

 

Türkiye’de uygulanan Twitter yasağına da değinen Marie Harf, insanların ifade özgürlüklerini sınırlamamanın demokrasilerde yeri olmadığını söyledi. Harf, “Hükümetin Twitter’ı engellemesinden bu yana Türkiye’den atılan Tweet sayısı, engellemenin öncesine göre daha fazla. Bu da, ifade özgürlüğünü sınırlamaya çalışanlar için, bunun işe yaramadığı ve yapılması gereken doğru şey olmadığı yönünde ilginç bir işaret” diye konuştu.

 

Türkiye’de ve her yerde ifade özgürlüğünü desteklediklerini belirten Harf, “İfade özgürlüğü hakkının ihlaline yönelik her türlü eyleme karşıyız ve Türk hükümetine, Twitter’a vatandaşlarının erişimine yönelik engeli kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına özgür erişimin sağlanması noktasında doğrudan çağrı yapmayı sürdüreceğiz. Türkiye’deki insanların hala kendilerini ifade edebilmesi güzel bir şey ama bu bu insanların engellenmesi gerektiği anlamına gelmez” dedi. Harf, dünya genelindeki insanların Türk halkının söylemek istediklerini duymasının önemli olduğunu belirtti. Konuyla ilgili hem Twitter hem de Türk hükümetiyle temasta olduklarını söyleyen Harf, “Bunun kabul edilebilir olmadığını Türk hükümetine çok açıkça belirttik ve Türkiye’nin, vatandaşlarının bu tür sosyal medya platformlarına erişimini engellememesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu engellemenin, Türk hükümetinin yapması gereken bir eylem olduğunu düşünmüyoruz. Bunu onlara da doğrudan söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. İnsanların ifade özgürlüğü hakkının bu şekilde sınırlanmasına bir demokraside yer yoktur” diye konuştu.