Biz bu filmi daha önce görmüş müydük?

Biz bu filmi daha önce görmüş müydük?
21 Eylül 2014 08:59

Aydınlık yazarı İsmet Özçelik yazdı:

 

 
Suriye sınırında ilginç gelişmeler yaşanıyor.
IŞİD önce Suriye’de faaliyet gösteriyordu.
Sonra İrak’ta yoğunlaştı. Musul İşgali ile Türkiye ve dünya gündemine oturdu. Arkasından alanını büyüttü. Erbil’e yaklaşır gibi yaptı.

 
Bağdat yönüne gideceği düşünülürken birdenbire Sincar’a yöneldi. Büyük katliamlar yaptı.
ABD, IŞID’e karşı hava harekatı yaptığını açıklasa da ünlü Kanadalı Ekonomi Profesörü Michel Chossudovsky, “ABD bombaları IŞİD’i koruyor” dedi.

 
TEKRAR SURİYE’YE YÖNELDİ

 

 

Bundan 10-15 gün önce Mardinli bir dostum aramıştı. “IŞİD’ın Irak’tan Suriye’ye doğru hareket ettiği söyleniyor. Karşı taraftaki arkadaşlar anlattı. Bu işte bir gariplik var. Bunlar yine bir iş çeviriyorlar” diye uyarmıştı.

 
İlk önce pek anlam verememiştim. Ama gelişmeler verilen bilgiyi doğruladı. IŞİD Irak’ta sessizleşirken birdenbire Suriye’de yeniden “güçlü”(!) bir şekilde ortaya çıktı.

 
NE OLUYOR?

 
Şimdi IŞİD’den kaçanlar Türkiye sınırına dayandı. Önceki gün IŞİD’in saldırılarından kaçarak Şanlıurfa Suruç İlçesi Dikmetaş Köyü yakınlarına gelen Suriyeliler Türkiye’ye geçiş yaptı. Ortada sınır mınır da kalmadı.

 
Bölgedeki gazetecilerle görüştüm. Kobani’de çatışmaların sürdüğünü, IŞİD’in kazanması halinde Türkiye’ye geçmek isteyenlerin sayısının on binleri hatta yüz bini bulabileceğini bildirdiler.

 
TÜRKİYE OLAYIN İÇİNE ÇEKİLİYOR

 

Haber kanallan sürekli canlı yayında. Sınırın sıfır noktasında gelişmeleri izleyen gazeteci arkadaşıma gelişmeleri nasıl yorumladığını sordum. “Türkiye adım adım olayın içine çekiliyor gibi” dedi.
Nusaybinli dostum var. Suriye ve Irak konusunda televizyonlara çıkıp konuşan birçok profesörden daha bilgilidir. Üstelik de kulağı delik.

 
Bölgedeki son durumu ona sordum. Kobani’de bir katliam yaşanmasından endişeli. ABD’nin yaşanacak katliamı bahane edip Suriye’ye müdahalenin önünü açacağını düşünüyor.

 
Kaygısı büyük. “Bu işin finali Suriye’ye müdahaledir” görüşünde.

 
IŞİD GELMEDEN KORKUSU GELİYOR!

 

Müthiş bir algı yaratılmış durumda. IŞİD’in boğaz kesmeleri, vahşet görüntüleri ile halk direnmeden yeniliyor. Yaratılan korku ile direniş kırılıyor. Bu IŞİD’in taktiğinden çok “CIA, MOSSAD” gibi örgütlerinin taktiğine benziyor.

 
Önümüzdeki dönemde IŞİD e karşı Türkiye-PKK aynı cephede bir araya getirilirse, ABD bir taşla birkaç kuş vurmuş olacak. Merkezi bir planın devrede olduğu açık. Ama başanlı olup olmayacağı şüpheli. Dünyada birçok ülke durumun farkında!

 

AYNI FİLM Mİ?

 
1.Körfez Savaşı sırasında ABD Türkiye’yi Irak bataklığına sokamadı. Özal çok istedi ama Ordu direndi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Tonımtay istifa ederek Özal’ın ve ABD’nin isteklerini engelledi. Savaşta Irak yenilse de ABD istediğini tam alamadı. Savaşın hemen ardından Irak’ın her yerinde isyan başladı. Güney de Şii’ler, Kuzey’de Kürtler ayaklandı.

 
Saddam, Irak’ın 18 ilinden 14 ünde otoritesini kaybetti. Ama kısa sürede toparlanarak önce Şii ayaklanmasının, arkasından da Barzani-Talabani ayaklanmasını bastırdı. Kürtlerin yaşadığı bölgede 2 milyona yakın kişi evlerini terk etti. ABD Saddam’ın operasyonuna ses çıkarmadı. Türkiye sınınnı geçenlerin sayısı 500 bine ulaştı.

 
SONRA NE OLDU?

 
ABD. Kuzey Irak’taki Kürtleri Saddam’ın saldınlarından koruma bahanesiyle harekete geçti. Harekatı “Poised Hammer” (Kalkık Horoz) birliği gerçekleştirdi. 36. paralelin üstü Irak uçaklanna ve ordusuna yasaklandı. Arkasından halk arasında “Çekiç Güç” olarak bilinen, “Kuzeyden Keşif Harekatı” (Operation Northern Watch) devreye girdi.

 
Irak’ı ve Türkiye’yi bölme operasyonu Türkiye’den yürütüldü.

 
Irak’ın Kuzeyinde 2. İsrail devleti fiilen kurduruldu. PKK büyütüldü. “Çekiç Güç” uçaklan PKK’ya yardımı hiç esirgemedi.

 

 
REHİNELER BIRAKILDI

 

 

Dün sabah rehineler de bırakıldı. Türkiye’nin bataklığa çekilmesi için bir engel daha ortadan kalktı. Gelişmeler bakınca 1991’deki filmi yeniden izliyor gibiyim..!