Bitcoin rekor üstüne rekor kırdı

Bitcoin rekor üstüne rekor kırdı
2 Kasım 2017 19:06

Son dönemin en popüler konularından biri dijital para birimi Bitcoin… Bazı ekonomistlerin uzak durulması gereken bir kavram olduğunu söylediği Bitcoin her şeye rağmen bugün bir rekor kırdı. Tarihinde ilk defa bugün 7.000 doları geçti.

 

 

 

Dijital para birimi Bitcoin, bugün bir rekor kırarak ilk defa 7.000 dolar seviyesini geçti. Son aylarda hızla yükselen Bitcoin, Lüksemburg merkezli Bitcoin, döviz şirketi Bitstamp’in verilerine göre rekor kırdı. Bir Bitcoin’in 7.066 dolar olduğunu açıklayan yetkililer bunun sebebi olarak CME Group’un açıklaması gösterildi.

 

Hafta başında piyasa değeri açısından dünyanın en büyük döviz borsası işletmecisi olan Chicago merkezli CME Group (Chicago Ticari Takası), bu yıl içerisinde Bitcoin’in vadeli işlem sözleşmelerinin arzına başlayacağını duyurmuştu.Bu haberle birlikte önceki gün 6500 dolar seviyelerine çıkan Bitcoin’le birlikte piyasadaki sanal paraların değeri 190 milyar dolara çıktı.

 
NOBELLİ EKONOMİST: BALON

 

Birçok ekonomist ve fütürist Bitcoin’i geleceğin para birimi olarak değerlendirirken aralarında Nobel ödüllü ekonomistlerin de olduğu bir grup Bitcoin’i bir balon olarak gördüklerini açıklamıştı. Yakın zamanda konuşan Yale Üniversitesi’nde görevli profesör Robert Shiller, Bitcoin hakkında “Balon” yorumunu yapmıştı. Ekonomi dalında Nobel Ödülü’nü piyasadaki balonlar üzerine yapan Shiller, analizi sonrasında günümüzdeki en büyük balonun Bitcoin olduğunu ifade etmişti.

 

Yakın zamanda bir röportaja veren Shiller, “Yaptığım analizlere göre eğer ortada insanları heyecanlandıran bir hikaye ve temel varsa ona büyük talep olur. Ben de Bitcoin’in durumuna bu şekilde bakıyorum. Genç nesil bilgisayar kullanarak zengin olmak istiyor ve bu onları heyecanlandırıyor, genç insanlar bu hikayeyi sevdi ve bu da piyasayı hareketlendirdi. Sonuçta gizemli bir figür çok zekice bir sistem geliştiriyor ve bunu duyuruyor. Hikayesi güzel ve sisteme aykırı bir şey buluyor. Dolayısıyla bunun bir balon olabileceğini düşünüyorum” dedi.

 

Shiller’i destekleyen birçok ekonomist de Bitcoin’in ölü doğduğunu ve medyanın desteğiyle bu şekilde gündem kaldığını söylüyor.

 

ALTERNATİF SİSTEM ÇEKİCİ GELİYOR

 

Shiller’in aksine Bitcoin’in olumlu etkileri olacağını da söyleyen ekonomistler var. Virginia’daki Darden Ekonomi Üniversitesi’nde görevli profesör Peter Rodriguez, “Birçok açıdan Bitcoin sigara paketine benziyor. Bazı açılardan da çok devrimci bir oluşum. Sigaraların da alternatif kullanım alanları ve farklı değerleri vardır aynı pamuk ve altın gibi. Bitcoin’in de kendine göre bir değeri var. Döviz ya da beyzbolcu kartları gibi değerlenebilir. Önemli olan uzun süre değerini koruyarak yatırımcıya güven vermesi. Böyle olursa dünyada bir yeri olabilir. Bence Bitcoin, yeni gerçek ve devletsiz bir para birimi olacak” derken Standord Üniversitesi’nde görev yapan Robert McMillan da Bitcoin’in tutabileceğini söylüyor.

 

Kaynak: Yiğit Can Kaytmaz/Sözcü

 

Bitcoin rekor üstüne rekor kırdı