Bitcoin Nedir, Nasıl Çalışır?

Bitcoin Nedir, Nasıl Çalışır?
8 Mayıs 2020 21:04

2008 finansal krizinin ardından piyasaya sürülen Bitcoin, geleneksel finansın sahip olduğu sorunları çözmek için tasarlandı. Yüksek enflasyon oranları, paranın sahibinin hükümetler ve büyük oyuncular olması, sürekli basılan paralar ve güvensiz finans ortamı aslında Bitcoin’in mücadele etmek istediği alanlar olarak karşımıza çıkıyor.

 

Bitcoin Nedir?

 

Kısa adı BTC olan Bitcoin, “sanal para” olarak nitelendirilse de aslında durum böyle değil. Sanal demek bir gerçekliği olmayan ve yalnızca internet parası olarak kullanılabilecek bir varlık olarak anlaşılıyor. Ama Bitcoin’in gerçek dünyada kullanım durumlarının olması ve güncel yaşantımızda her alanda kullanılabiliyor olması onu “sanal” teriminden uzaklaştırıyor.

 

Bitcoin’i “herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ve hükümetler gibi kurumlarla ilgisi olmayan, kişide kişiye transfer işlemlerine izin veren elektronik bir para birimi” olarak tanımlamak daha doğru. Burada önemli olan ise “kişiden kişiye” kısmı. Zaten Bitcoin whitepaper’ının başlığında da “peer-to-peer” yani kişiden kişiye terimi kullanılıyor.

 

Bitcoin’in “peer-to-peer” özelliği sayesinde herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç duymadan, yalnızca kendi kontrolünüzde para transfer işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu da hem maliyetlerin daha düşük olmasına hem de para transferlerinin geleneksel süreçlerden çok daha hızlı gerçekleşmesine imkan tanıyor.

 

BTC Nedir?

 

Bunların yanı sıra BTC’nin en büyük özelliklerinden biri arzının 21 milyon ile sınırlı olması. Bilindiği gibi merkez bankaları ve hükümetlerin tekelinde olan para basma ve piyasaya sürme süreci sıklıkla enflasyon oranlarının yükselmesine sebep oluyor. Çünkü bir varlığın arzı ne kadar fazlaysa genel piyasa koşullarında değeri o kadar düşüyor.

 

Ancak Bitcoin’de arzın sınırlı olması ve enflasyon oranlarının azaltılması amacıyla her 4 yılda bir bu arzın yarıya inmesi BTC’yi gün geçtikçe daha değerli kılıyor.

 

Bitcoinhaber.net’ten de takip edebileceğiniz gibi bu arz yarılanmasına yani diğer adıyla Bitcoin madencilik ödülü yarılanmasına sayılı günler kaldığı bugünlerde BTC nedir gibi soruların yanı sıra yarılanma ile ilgili aramalar da arttığı görülüyor.

 

Bitcoin Nasıl Çalışır?

 

Tüm Bitcoin işlemleri Blockchain adı verilen dağıtık bir sistem üzerinde kaydedilir. Bu kayıtların en önemli özelliği ise değiştirilemez, geri döndürülemez ve şeffaf olması. Daha basit bir anlatımla; herhangi bir Bitcoin işlemi gerçekleştiğinde bu işlem Blockchain üzerine kaydediliyor ve bu işlemleri herkes şeffaf olarak görebiliyor. İşlemlerin değiştirilemez olması ise dolandırıcılık ve sahtekarlık gibi durumların önüne geçiyor.

 

Öte yandan Bitcoin, madencilik faaliyetleri ile üretiliyor ve piyasaya sürülüyor. Madencilik faaliyetini gerçekleştirmek için çok güçlü bilgisayar donanımları gerekiyor. Bu donanımlara sahip kişilere ise “Bitcoin madencileri” deniliyor. Madenciler hem Bitcoin üreterek hem de gerçekleşen Bitcoin işlemlerini onaylayarak sistemin daha güvenli hale gelmesini sağlıyor.

Daha detaylı bilgi için Yeni başlayanlar için Bitcoin Rehberi adlı yazıya veya Bitcoin’in nasıl çalıştığıyla ilgili teknik detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için Bitcoin Nedir? adlı makaleye göz atabilirsiniz.