Birkaç ton kömür uğruna ‘tarih’ yok ediliyor!

Birkaç ton kömür uğruna ‘tarih’ yok ediliyor!
30 Mart 2021 17:00

Muğla’nın Yatağan ilçesi Turgut Mahallesi’nde Erken Tunç Çağı’ndan kalma yerleşim alanında madenciliğe verilen iznin iptali için açılan dava sürerken, Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş’nin kömür çıkartmaya devam etmesi üzerine ikinci bir dava daha açıldı. 17 Şubat’ta Muğla 3. İdare Mahkemesine başvuran çevreciler, çalışmanın durdurulması ve kurul kararının kısmen iptalini istedi.

 

Fotoğraf: Sözcü

Muğla’da kömüre teslim olan Yatağan ilçesi Turgut Mahallesi Çapalıbağ Mevkiinde Erken Tunç Çağı döneminden kalma yerleşim alanına 2013 yılında madenciliğe verilen iznin iptal davası sürerken, 2019 yılında bölge 3. Derece Arkeolojik Sitten de çıkartılmasıyla devam eden çalışmalarla bölgedeki tarihi mezar, kuyu ve yerleşim alanlarının yok edilmesine çevreciler ayaklandı.

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği yönetimi 17 Şubat’ta Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurarak Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. çalışmasının durdurulması ve kurul kararının kısmen iptali için yeni bir dava daha açtı.

Sözcü’de yer alan habere göre konuşan dernek Başkanı Kazım Erol, “3. Derece Arkeolojik Sitten çıkartılarak alandaki tarihi mezarlar, kuyular, yerleşim ve anıt ağaçlar yok edildi. Ayrıca burada görüntü çektiğim için de halen yargılanıyorum” dedi.