Biraz sanat ve gündem; Osman Cavcı

Biraz sanat ve gündem; Osman Cavcı
23 Eylül 2012 11:03

Tiyatrocu bir baba olan İsmail Cavcı' nın oğlu Osman Cavcı 'yı sinema severler daha çok ''Zampara Seyfettin'' filmindeki ''Acıbademli'' karakteriyle tanıdı.

90 lı yıllara damgasını vuran bu filimin öncesine gidersek Hababam Sınıfı Güle Güle, Muhsin Bey,Dört Köşe Dünya, Zavallı gibi flimler sanatçının filmografisini oluşturan önemli yapıtlardan.

   Dört Köşe Dünya filmine dair küçük bir not düşecek olursak 'Acıbademli' karakterinin ilk doğuşunun bu filim  olduğunu sezebiliriz.
   Osman Cavcı ve ekibiyle ilk olarak birkaç yıl önce ''Hadi Hayırlı Tıraşlar'' oyununu izlemeye gittiğimde  tanışmıştım. Tiyatro severlere olumlu bir elektrik veren, güncel konularla seyirciyi diri tutan ve kabare tarzını iyi yansıtan samimi bir ekiple oyunlarını sergileyen Osman Cavcı Tiyatrosu çalışmalarına turnelerle devam etmektedir.Evet,buradan sonra konumuzun merkez ismi Osman Cavcı ile devam edelim.

 ""

 

O.ERCAN : Osman (Cavcı) Bey öncelikle merhaba,nasılsınız ?

O.CAVCI : Sağ olun iyiyim ,siz nasılsınız ?

O.ERCAN : Teşekkürler , bende iyiyim.Aslında sizinle  söyleşmek için birkaç ay önce niyetlenmiştim fakat kısmet bugüneymiş…Gündemin yoğunluğu ve diğer etkenler söyleşimizin tarihini biraz ötelemiş oldu.Ne dersiniz samimimi bir soruyla başlayayım mı?

O.CAVCI : Tabi…

O.ERCAN : Çalışmalar nasıl gidiyor,neler yapıyorsunuz ?

O.CAVCI : Fena gitmiyor aslında,keyfim yerinde.Tatil yaptım,Bulgaristan'a gittim.Yaz ve Ramazan ayından dolayı tiyatroya ara verdik biraz.Önümüzdeki sezon devam edeceğiz. Ama belki yeni sezonda televizyon dizilerine dönmem gibi bir durum da var.

O.ERCAN: Son yıllarda sizi takip ettiğimizde sinemadan ziyade tiyatroya yönelmiş bir sanatçı görüyoruz.Kendi tiyatronuz olan Osman Cavcı Tiyatrosu ekibiyle turnelere giden,il il oyun sergileyen bir faaliyet içindesiniz.Neden daha çok tiyatro?

O.CAVCI : Televizyon adına en son 2003 yılında İnce İnce Yasemince' de oynadım birde başka bir dizide oynadım.Aynı yıl içinde tiyatroya bir girdim,o tiyatroyla turne yaptık.Sonra sanki bir daha sinemaya yönelemedim.Daha önceki süreçte de hep televizyonda,sinemada rol alıyordum.O zamanlarda da sanki tiyatroculuğu unutmuştum.
Diziciler tiyatrocuları özellikle turne yapmalarından dolayı pek tercih etmiyorlar.Şimdi ben bir diziye başlasam,televizyonda görseler ardı arkası kesilmeyecektir.Bu şekilde oluyor böyledir bu iş.Seni nerde görürlerse orda devam eder…

O.ERCAN: Biz seyirciler zaman zaman tiyatro denen bir sanat türü olduğunu göz ardı ediyoruz ve dizi oyuncularını ilerleyen dönemlerde ekranlarda göremediğimiz zaman bu dizi oyuncularının oyunculuğu bıraktığını düşünüyoruz.Halbuki dizilerde beğeniyle izlediğimiz bazı isimler eğer tiyatro altyapısı üzerine bir oyunculuk inşa etmişse zaman zaman oyunculuk hayatına tiyatroyla devam ediyor.Tıpkı sizin uzun bir süreden beri tiyatro ile yola devam ettiğiniz gibi ki ben tiyatro alt yapısı olan oyuncuları daha çok önemsiyorum…

O.CAVCI : Tiyatrocular,tiyatro alt yapısı olanlar sinemada daha başarılıdırlar.Ancak toplumda şöyle bir düşünce oluştu :Sanki tiyatro ikinci sınıf bir işmiş,sinema ve televizyon esas olanmış gibi bir düşünce var.Sinemada iş bulamayan tiyatro yapıyormuş gibi düşünüyorlar.Aslında biz tiyatro işlerine daldığımız için yapıyoruz bunları. Tiyatro başlı başına çok daha muhteşem bir şey.

O.ERCAN: Peki sinemadan tamamen mi soyutladınız kendinizi?

O.CAVCI: 2004'de bir film çektik : Selçuk Uluergüven falan…Güzel bir tatil komedisi çektik.Fakat pazarlanmasında sıkıntılar yaşandı,hiçbir yerde göremedik.Yine 'Komser Şekspir' in senaristi Mesut Ceylan'la bir film çektik.Enteresan bir projeydi,Ankara'da çektik,Ankara filmiydi.Ankara'nın dağlarında,tepelerinde ve Yenikent-Sincan taraflarında çektik.Yine yayınlanmasında sıkıntı çıktı.Bu saydığım iki film oynasaydı çok ses getirecekti açıkçası. ''Renkli Türkçe'' diye bir filmim var.Senaryosu benim. Onu Antalya'ya sokabildik,oynattık.Ödülde aldık.Arkadaşlarla ortak yaptık,başarılı olduk.O film bile şu anda oynamıyor.Sanki üzerimde bir büyü var.Hiçbirini hiçbir yerde seyredemiyoruz. O nedenle Zampara Seyfettin beni en çok hatırlatan filimdir.Daha sonra ''Artist Seyfettin'' i çektik.Zampara Seyfettin'in devamı gibiydi.İlk filimin sonunda zengin olan Seyfettin'i konu alıyordu.O filimi de elinde belki de 25 bin filim olan Sezer İnanoğlu'na sattık.O filimde oynamadı.Ama o filmin oynamadığına seviniyorum.Çünkü güzel bir filim değildi.Artist Seyfettin'i beceremedik.Miras kalmış bir Seyfettin tipi antipatik oldu.Mesela yeni projedeki Seyfettin yine fakir.Çünkü zengin Seyfettin'den komedi çıkmıyor.

""

O.ERCAN : Bu bölümde hayranlarınızı yakından ilgilendiren bir soru yöneltmek istiyorum : Özelikle yeni nesil sizi '' Zampara Seyfettin'' filminizdeki 'Acı bademli' karakteriyle tanıdı ve sevdi.Gerek çeşitli özel tv kanallarında gerek internet ortamında defalarca izlendi filminiz ve son yıllarda sosyal paylaşım ortamlarında da sık sık karşımıza çıktı.Toparlayacak olursam böylesine sevilen ve popülerliğini kaybetmemiş bir filmin 2. sini (Zampara Seyfettin-2) çekmeyi  düşünüyor musunuz yoksa farklı bir format ve temadaki bir filimle mi beyaz perdeye dönüş yapacaksınız ?

O.CAVCI : Evet,düşünüyorum.Geçen sene çok yoğunlaştık,yaklaştık fakat olmadı.Proje hazır fakat bir türlü olmuyor,hayata geçiremiyoruz.Belki de sinemanın ilahları , tanrıları istemiyor ; Zampara Seyfettin geçmişte güzel bir hatıra kalsın diye, olmuyor vallahi…Doğru düzgün bir prodüktör bulamıyorum, hep denenmiş şeyleri yapıyorlar.Günümüz TV anlayışının işleri peşinden koşuyorlar.Yani böyle giderse Zampara Seyfettin'i en sonunda kendim çekip internete koyacağım…

O.ERCAN : Behzat Ç.'den esinlenecek olursak  Canon 5D Mark 2 lerle bende yardım ederim beraber çekeriz artık.Çünkü Zampara Seyfettin 2 den tamamen vazgeçmenizi istemem,açık kapı bırakmanızı isterim… Peki son dönemlerdeki sinema filmlerini nasıl değerlendiriyorsunuz,var mı ilginizi çeken filmler?

""
 
O.CAVCI : Bir şey seyrettim : Bu Yeşilçam akademi falan…Bende jüriydim.Bir şey seyrettim orada çok kötüydü.Acayip iddialı girmişti ben ismini bile unuttum yani.20-25 dakika bile zor tahammül ettim.Ve çok büyük paralar yatırıyorlar bu işlere.Halbuki daha küçük bütçeli örneğin 'İncir Reçeli' gibi yapımlar daha iyi işler çıkartıyor. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ''Bir Zamanlar Anadolu'da''  çok başarılı.Yıllardan beri turne tiyatrosu yaptığım için özellikle  iç anadoludaki gözlemlediğim hayatı çok iyi anlatıyor.Ölü toprağı serilmiş,kapkaranlık,simsiyah…Bunu çok iyi anlatıyor…Yeşim Ustaoğlu'nun ''Pandora'nın Kutusu'' iyiydi.Aynı şekilde Çağan Irmak'ın ''Issız Adam''ı…Ama özellikle takip ettiğim bir yönetmen yok şu anda.Televizyonda yapılan işlerden ise en çok Behzat Ç.'yi seviyorum.Kesinlikle başarılı.Şimdiye kadar böyle polisiye çekilmedi Türkiye'de.Hep yalan şeyler yapıldı.Bu çok gerçekçi geliyor.Açıkçası Behzat Ç dışında TV de yapılan işleri pek beğenmiyorum.

O.ERCAN: Özellikle takip ettiğiniz yönetmenler var mı?

O.CAVCI:Çalışmalarını özellikle takip ettiğim yeni yönetmenler yok aslında.Ben Ertem Eğilmez'i severdim.Gülen Gözler,Neşeli Aile halen popülerdir.O filimler gibi filmleri kimse yapamadı…

O.ERCAN : Son yıllarda Türkiye'de beyaz perdeye aktarılan komedi filmlerine bakacak olursak özellikle başrolünü Şahan Gökbakar'ın  üstlendiği Recep İvedik filimleri serisi gişe rekorları kırdı.Bu,komedi tarzı filmler açısından gelinen iyi bir nokta mıdır yoksa gülünen filmlerin niteliği mi değişmiştir? Bunu konuşabilir miyiz?

O.CAVCI :Tüm ön yargılarımla birlikte  bende filmi izledim.Fakat TV 8'de daha önce izlediğim,tek başına,absürd bir şeylerde katarak hazırladıkları daha çok hoşuma gidiyordu.Recep İvedik'i de izlediğimde beğendim.Beğenme sebeplerimden biride biraz Zampara Seyfettin'i andırmasıydı.Hayatında hiçbir zaman tatile gidemeyecek,varoş kesimden biri tatile giderse başına neler gelir tarzı bir filimdi. Zampara Seyfettin'de de var bu.Fakat Zampara Seyfettin saf…

""

O.ERCAN: Peki Recep İvedik filminde Zampara Seyfettin'den esinlenilmiştir diyebilir miyiz?

O.CAVCI: Bunu düşünenler var. Tamamen diyemeyiz,haksızlık olur.Temasal olarak aynı.Çünkü bu adamlar (Seyfettin-Recep) hiçbir zaman beş yıldızlı otele gidemezler.Bir tanesi (Zampara Seyfettin) 'Sapitop' tan tatil kazanıyor bir tanesi de (Recep İvedik) cüzdanı götürmeye gidiyor.Yoksa bu adamlar yolu da bilmezler.Paraları bile yok.Benziyor tabi.Ortak noktalar çok.Ama filmin diğer serilerini seyretmedim.Bir taraftan da çok eleştiri aldı film ama iş yaptı böyle de bir başarısı var yani…
 
O.ERCAN : Usta tiyatrocu Ferhan Şensoy' un Aydınlık gazetesinde 'Yaşasın Tiyatro' başlıklı bir yazısı vardı:  ''Biz tiyatrocuların parayla pulla pek ilgisi yoktur.Bir aşk olarak vardır tiyatro hayatımızda,yaşama biçimimizdir.'' Diyordu Şensoy. Tiyatrocuların emeği,duygusu ve kabiliyeti elbette maddiyatla ölçülmez fakat yinede  tiyatro ihtiyaçlarınızı karşılamanızda yeterli oluyor mu ?

O.CAVCI : işler çok iyi giderse olur.Yaptığımız masraflı bir iş.Ekibin başı olarak sorumluluklarım çok fazla.Meşakkatli bir iş fakat sevmesek de yapmayız zaten.Fakat tabi para kazanıyoruz.

O.ERCAN: Tüm tiyatrocuları ve tiyatro severleri yakından ilgilendiren bir soruyla devam etmek istiyorum: Geçtiğimiz aylarda Başbakan'ın tiyatrolar konusunda özelleştirme söylemleri basında yer almıştı.İlk duyduğunuzda nasıl bir tepki verdiniz ?

O.CAVCI: Olumlu bir tepki vermedim.Tiyatroları sevmemekle tiyatroları tımar edeceğim,terbiye edeceğim anlayışı aynı şey değil.Devlet ve Şehir Tiyatrolarında sorunlar olduğunu bende biliyorum.Ama bu,kurumları yok etmekse ben onun karşısındayım.Devlet Tiyatroları'nda her oyun seyircisine ulaşmaz ve bizim yani özel tiyatroların rakibidir.Örneğin Zonguldak'a özel tiyatrolar gidemiyor.Devlet Tiyatroları'nın sahnesi var,5 TL ye oynuyorlar.Özel tiyatrolar için bu ücretler kurtarmaz.Organizatörde para kazanamaz.Ama Devlet Tiyatroları olmak zorunda.Özel tiyatroların cesaret edemediği oyunları oynuyorlar.Sorunlar da var ama bunun özelleştirmeyle çözülmesi  anlayışı yanlış.

""

O.ERCAN: Sohbetimizin havasından istifade ederek biraz daldan dala atlamak istiyorum. Türkiye'deki gündemi ve Türkiye'yi de yakından etkileyen Suriye'deki gündemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

O.CAVCI: Tehlikeli oyunlar oynanıyor Ortadoğu'da.Bence çok yanlış dış politika izleniyor.Buda çok başarılıymış gibi yutturulmaya çalışılıyor.Ben çok iyi görmüyorum gidişatı.Ciddi problemler yaşayacağız gibi görünüyor.Bugün Suriye'deyse bizi de etkileyecek yani.Ateşi olmasa bile dumanı bunun…Irak öyle İran öyle…Türkiye'yi de dünyadan bağımsız düşünmüyorum zaten.Sonuç olarak iyi görmüyorum.Bunun yanında işsizlik evet düştü gibi görünüyor  ama içki pahalı,benzin pahalı (burada gülüyor),mecburen tüketilen şeyler bunlar yani…

O.ERCAN:Dilerseniz yeniden tiyatroya dönerek söyleşimizi şimdilik sonlandıralım. En son oynadığınız oyununuzdan bahsedebilir misiniz?

O.CAVCI: En son ''Öyle Bir Gerzek Televizyon Ki'' isimli bir oyun oynadık.Televizyonu konu alan bir  güldürü yaptık.Televizyon programlarını ti ye aldık.En gülünen oyunlarımızdan biri oldu.Fakat bu yıl yeteri kadar turne yapamadık.Kış şartları da ağırdı.Anadolu'da feci bir kış oldu.Yeni sezonda da bu oyunu biraz oynamayı düşünüyoruz.Belki ikinci yarıya yeni bir oyun çıkartabiliriz.

O.ERCAN: Tiyatroyu,sinemayı ve ucundan da olsa gündemi değerlendirdiğimiz bu söyleşide konuğum olduğunuz için çok teşekkür ediyorum sevgili adaşım Osman Cavcı.Çok hoş bir sohbet oldu.

O.CAVCI:   Rica ederim,bende çok teşekkür ederim.Sağol Osman Ercan.Çok teşekkür ederim…
HH – Osman Ercan

[email protected]
https://twitter.com/osmanercan06


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)