Bir tarih daha otel oluyor

Bir tarih daha otel oluyor
28 Mayıs 2015 08:10

Beyoğlu’ndaki tarihi Lebon Pastanesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

 

Beyoğlu’nun bir zamanlar ünlü olan dükkânları birer birer kepenk indirir veya eski yerlerini terk ederken, Beyoğlu’nun tarihi pastahanelerinin son kalesi Lebon da kapatılmak isteniyor. Yahya Kemal’den Aysel Gürel’e pek çok ünlü simanın kişiliğin uğrak noktası olan mekân, Beyoğlu’nun otel furyasından nasibini alacağa benziyor.

 

Lebon Pastanesi’nin müdürü, aynı zamanda sahibi Abdurrahman Bey’in oğlu olan Murat Cengiz, nisan ayı sonunda, mülk sahibi Karagözyan Yetimhanesi Ermeni Vakfı’nın Lebon’u tahliye etmek için açtığı davayı kaybettiklerini söyledi. Lebon’un bulunduğu binanın otele kiraya verileceğini duyduğunu belirten Cengiz, verilmiş kararı temyize taşıyacaklarını belirtti. Cengiz, bir kiracının bir yerde 10 yıldan fazla kaldıktan sonra mülk sahibi tarafından gerekçe gösterilmeden çıkartılmasıyla ilgili yasadan yola çıkarak dava açıldığını söyledi.

 

“Lebon Pastanesi kapanmasın, bir tarih daha yok olmasın” diyen Cengiz, Lebon’un 1886’da kurulduğunu ve Türkiye’nin ilk pastahanesi olduğunu vurguluyor. Lebon, ayrıca Beyoğlu’nun zincir olmayan tek pastahanesi olma özelliğini taşıyor. Lebon Pastanesi, tarihi olmasının ötesinde üretimini de kendisi yapıyor. Lebon’un müdavimleri arasında Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Namık Kemal gibi aydın ve sanatçılar yer alıyor. Lebon, 50’lerde de Attila İlhan’ın başını çektiği “Mavi” edebiyat kuşağı yazarlarının gittiği bir yer oluyor. Son yıllarda da şarkı sözü yazarı, sanatçı Aysel Gürel’in de hemen hemen her gün bu pastahaneye gittiği biliniyor.

 

‘Her şey güzeldir’

 

Markiz Pastanesinin ilk yerinde, Lebon Pastanesi yer alıyor. 19 yüzyıl ortalarında Fransız Büyükelçiliği’nin mutfağından ayrılan Eduard Lebon tarafından açılmış. Pastaları okadar meşhurmuş ki Orient expres treni ile İstanbul’a gelen misafirler öncelikle Lebon’a uğrayıp pasta yerlermiş. Hatta yurt dışına Lebon’dan pasta götürenler bile olurmuş. Bugün “Lebon”, Burç Pastacılık ve Şekercilik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından işletiliyor. Lebon müdavimlerinin ağzında “Chez Lebon, tout est bon / Lebon’da her şey güzeldir” slogan olmuş bir zamanlar .

 

Kaynak: Ceren Çıplak/Cumhuriyet