Bir kredi masalı…

Bir kredi masalı…
19 Mart 2017 12:18

50 bin TL faizsiz kredi almaya hak kazanan esnaf bankaya gidince sükut-u hayale uğruyor. 50 bin TL kredisi çıkan bankadan 20 bin TL alırken, bin TL’ye sağlık sigortası yaptırıyor. SGK ve vergi dairesinden temiz kağıdı almayana kredi verilmiyor.

 

 

 

Can Mumay / Sözcü

 

KOSGEB’den 50 bin TL faizsiz kredi almaya hak kazanan vatandaşlar, bankalara gittiğinde hayal kırıklığına uğruyor. Kimi vatandaşa bankalar kriterleri sağlamadığı için kredi vermezken 50 bin TL almaya hak kazanan 13 bin TL faizsiz krediyi alıp banka şubesinden çıkabiliyor.

Bu durum Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nin de (KOSGEB) gündeminde.

Öyle ki KOSGEB tam üç kez bankalara uyarı yazısı gönderdi ve “Lütfen bankalarımız KOBİ’lere zorluk çıkarmasın” ifadesini kullandı.

 

 

‘YÜZDE 20’Sİ ALABİLDİ’

 

 

KOBİ-DER Başkanı Nurettin Özgenç hükümetin iyi niyetle faizsiz kredi uygulamasın başladığını fakat bankaların vatandaşa zorluk çıkardığını söyledi. 50 bin TL faizsiz kredi almaya hak kazanan KOBİ’lerin en fazla yüzde 20’sinin kredi alabildiğini ifade eden Özgenç, “KOBİ’ye 20 bin TL kredi çıktıysa bunun 1000 TL’ye hayat sigortası yaptırılmasını istiyorlar” diye konuştu.

 

 

‘PARASI OLMADIĞI İÇİN KREDİYE BAŞVURUYOR’

 

 

Özgenç kredi alacak esnafın SGK ve vergi dairesinden temiz kağıdı alması gerektiğini anlatan Özgenç, “Esnaf zaten parası olmadığı için krediye başvuruyor. Cebinde parası olsa böyle şey yapmaz. Bankalara SGK ve vergi alacaklarını da krediden mahsup etmelerini öneriyoruz ama bunu yapmıyorlar” dedi. üzden vatandaşa kredi vermediklerini söyledi.

 

 

‘DÜZENLEMEDEKİ MUĞLAK NOKTALARI KULLANIYORLAR’

 

 

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise sicil affı düzenlemesinde olduğu gibi KOSGEB kredisi yönetmeliğinde de muğlak noktalar olduğunu ve bankaların bunu kullandığını söyledi. Sozcu.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Ağaoğlu, “Bankacılık sektörü, pek çok konuda olduğu gibi sicil affında da tüketicilerin takındığı tavrı esnaflara da aynı şekilde sürdürdü. Böylelikle sicil affından istifade edip, borcunu ödemek ve yapılandırmak isteyenler, bankaların acımasız uygulamalarından bir kez daha madur olup çok sayıda şikayet oluşturdular. Bankalar hizmet sundukları müşterilerine daha anlayışlı ve dürüst yaklaşmalılar” ifadelerini kullandı.