Bir Genç Türk’ün ölümü

Bir Genç Türk’ün ölümü
8 Mart 2019 09:35

Ankaralı hemşerim Moris Fahri bir çoğunun Musa Abisinin kitabı Genç Türk’ü daha kendisini tanımadan ve kitabı basılmadan Londra’da Saqı Kitapçısı ve yayınevinde tanıtımını görünce basım öncesi siparişi ile almıştım.

 

 

Mustafa Mersinoğlu H&H YORUM

 

 

 

2004 yılında basıldı ve bana Brighton’a postalandı. Moris Fahri’nin de Brighton’a taşındığını duymuştum ve Brighton’da kurduğumuz Anadolu Arkadaşlık Grubuna konuşmaya çağırmayı çok istiyorduk bir türlü kısmet olmadı ve artık olmayacak da. Ankara’da Atatürk’ün kucağında büyüyen Moris’i 5 Mart 2019 İngiltere, Brighton’da kaybettik.

 

 

Bir kaç ay önce evinde ziyaretimde saatlerce çok güzel sohbet ettik. Kendisine derneğimizin Atatürk resimli anahtarlığından hediye edince ‘Ben Atatürk çocuğu olarak büyüdüm’ dedi ve ekledi ‘Daha yeni yürümeye başladığımda Atatürk Orman Çifliğinde piknik yaparken biraz uzaklaşmışım ve beni annemler az ileride Atatürk’ün kucağında bulmuşlar’.

 

 

İki Ankara’lı olarak uzun uzun Ankara’yı konuştuk sonra ülkemizi ve dünyamızı. Onbeş yıl önce okuduğum ve sonra bir Nazım etkinliğinde kendisine imzalattığım beni çok etkiliyen müthiş kitabı Genç Türk’ten konuyu açtım ve olayın gerçekliğini çok merak ettiğim kitapta geçen Atatürk’ün yanında Sakarya Savaşı sırasında gönüllü bulunan telgrafçı Museviyi sordum.

 

 

Onun hikayesini Ankara’da Musevi bir kasapta müşteriler et almayı ve siparişleri hazırlanırken sohbet ederlermiş orada dinlemiş. Musa Abinin Genç Türk kitabını tüm genç Türkler okullarda ve üniversitelerde gerçek Kemalizm ne olduğunu anlamak için okumalı.

 

 

Kemalizmi bu kadar içten ve gerçek yaşanmış olarak anlatan başka az kitap okudum. Kemalizm ilk önce Anadolu İhtilali ve Kurtuluş Savaşı sırasında ülkemizi işgal edenler tarafından vatan severleri aşağılamak için Kemalistler olarak ilk kullanılmıştır.

 

 

Emperyalistler ve onların yerli maşaları bu kötülemeyi devam ettirmişlerdir bugün Atatürk’ün kurduğu kurumlarımızda bile bir takım kişiler tarafından kötüleniyor. Yabancı kara propagandıcıların ve akademisyenlerin başını çektiği çıkar grupları Kemalizmi ırkçı ve baskıcı olarak göstermeye çalışıyorlar toplumuzda olan tüm sorunları buna bağlamak için uğraşıyorlar ama Musa abi bunların hepsinin çarpıtma olduğunu Genç Türk kitabında gerçek yaşama dayanarak bütün bunların doğru olmadığını müthiş akıcı ve insancıl bir yorumla anlatıyor.

 

 

Yıllardır İngiltere’de yaşıyor. Bir çok kitabı ve şiiri Türkiye’de basılmıştır. ‘Bütün Tarih İnsanların Göç Tarihidir’ adlı yazısında insanlığın bir bütün olduğunu ve sürekli bir göç içinde olduğunu anlatır bu yazısını da mutlaka okuyun. Türk milletinin ve tüm insanlığın başı sağ olsun Musa abi gibi dürüst samimi sevgi dolu bir Genç Türk’ü kaybettiği için.

 

Mustafa Mersinoğlu 7 Mart 2019 Brighton, İngiltere

22

11


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı