Bir elma 1 TL, üç biber 2.4 TL, iki patates 4.5 TL olurken Türkiye’de karın doyurmak zorlaştı

Bir elma 1 TL, üç biber 2.4 TL, iki patates 4.5 TL olurken Türkiye’de karın doyurmak zorlaştı
31 Mart 2019 09:25

Büyükşehirde yaşayan 4 kişilik bir aile, yeme içmeden yol ücretine, aylık market alışverişinden fatura ve kiraya kadar günlük en az 178.5 TL harcamak zorunda kalıyor. Asgari ücretin 2 bin TL olduğu Türkiye’de yalnızca aylık ortalama kira, elektrik, doğalgaz, su ve telefon faturalarının toplamı 1525 TL. Yoksulluk sınırı 7 bin TL’ye koşuyor.

 

 

Gamze Bal/ Cumhuriyet

Son dönemde iğneden ipliğe her ürün ve hizmete gelen zamları yurttaş iliklerine kadar hissediyor.
4 kişilik bir aile yeme içmesinden fatura ve kirasına kadar günlük en az 178.5 TL harcamak zorunda. Yani 4 kişilik bir ailenin yalnızca kısıtlı sayıdaki gıda harcaması, ulaşım ve fatura giderleri aylık 5 bin 355 TL’ye geliyor. Ailelerin tüketim alışkanlıkları değişmekle birlikte, küçük çocuklu ailelerin yeme ve içme harcamalarını kısmadığı durumlarda bu tutar günlük 233 TL’ye kadar çıkıyor. Bunun da aylık tutarı 6 bin 900 TL’yi aşıyor.

 

 

Türk-İş’in mart ayı yoksulluk sınırı ise 6 bin 561 lira idi.

 

 

Tanesi bile pahalı

 

 

4 kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarının günlük tutarını görmek için, çarşı pazar ve market gezip bir yemeğe ne kadar ürün giriyorsa gram gram maliyetini hesapladık. Buna ortalama kira ve fatura fiyatlarını da ekleyip günlük bir masraf çıkardık.

Baklagil ağırlıklı bir tencere yemek 29 TL’ye pişerken, sebze ve etin ağırlıklı günlerde bu tutar günlük 70 TL’ye kadar çıkıyor. Çocukların akşam uyumadan önce içeceği birer bardak sütün günlük masrafı 1.8 TL olurken; kişi başı birer elmanın günlük maliyeti ise 4.4 TL. Yemeğe katılacak 3 tane biberin fiyatı da 2.4 TL. Geçen sene bu aylarda 3 kilosu 4.9 TL olan patatesin, şimdi 2 tanesi 4.5 TL’ye satılıyor.

Aynı ürünün aynı gramajını, farklı markaların fiyatlarıyla kıyaslayıp, ortalamasını alarak oluşturduğumuz bir market sepeti ise 310.7 TL’ye mal oldu. Ağırlıklı olarak temizlik ürünlerinden oluşan, çoğu gıda ürünün yer almadığı, olanların da gramajını düşük tuttuğumuz bu sepetin ailelere günlük tutarı ise 10.3 TL oldu.