Binlerce Türk yürüdü

Binlerce Türk yürüdü
25 Nisan 2015 22:49

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de, sözde Ermeni soykırımı iddiaları yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi.

 

Yirminin üzerinde Türk çatı kuruluşunun biraraya gelerek düzenlediği yürüyüş, An der Urania önünde başladı ve Brandenburg kapısı önüne kadar devam etti. Güzergah boyunca, 1915 senesinde Ermenilere karşı soykırım yapılmadığı, sadece tehcir uygulandığına dair pankartlar taşındı ve sloganlar atıldı. Türk bayakları ve Azerbaycan bayraklarının taşındığı yürüyüşte “Soykırım Yapmadık Vatan Savunduk”, “Ermeni Soykırımı Emperyalist Yalandır”, “Tehcir Soykırım Değildir” yazılı dövizler taşındı.

 

Yürüyüş tertip komitesinden, Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, 1915 olaylarının tarihçiler ya da mahkemeler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Eskiden beri 1915 olaylarının siyasiler tarafından, papalar tarafından karara bağlanacak bir mesele olmadığını söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Bunu ancak tarihçiler ya da mahkemeler açıklığa kavuşturabilir. Bu konuyla ilgili olarak hiç kitap okumamış, belki iki sayfa bir metin bile okumamış parlamentirlerin bu konuda karar verme yetkisi yoktur. Bizler bunu kabul etmiyoruz, ki zaten bugünkü kalabalık da bunu bariz bir şekilde ortaya koydu” şeklinde konuştu.

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin Başkanı Olcay Başeğmez’de yurttaşlarımızın konuya göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı gurur duyduğunu belirtti. Almanya’nın dört bir yanından Berlin’e gelen binlerce Türk’ün dünya parlamentolarına ders verdiğini söyleyen Başeğmez, “Tarihin tek başına yazılamayacağını, emperyalizmin dünya tarihini tek başına yazamayacağını bir kez daha kanıtlıyoruz. Bir tek Türkiyemiz var ve onu da Misak-ı Milli sınırları içerisinde her türlü saldırıya, baskıya karşı koruyacağız” dedi.

 

Almanya’da parlamentolardaki Türk kökenli milletvekillerinin kendilerini yalnız bırakmasını da eleştiren Olcay Başeğmez, “Papa’ya Alman Cumhurbaşkanı Gauck’da eklendi. Önce Arjantinli Papa, sonra da Rostock’lu Alman papaz Cumhurbaşkanımız da ‘soykırım’ dedi. Onlar da er geç tarihi öğrenecekler. Ama bir diğer öğrenmesi gerekenler de Alman parlamentolarındaki Türk kökenli milletvekilleri. Onlar da öğrenecekler. Bundan sonra onlara oy yok” dedi.

 

Yürüyüş sonunda Brandenburg Kapısı önünde bir de miting düzenlendi. Burada önce savaşta hayatını kaybeden bütün insanlar için bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi. Ardından okunan istiklal marşından sonra çeşitli konuşmalar yapıldı.

 

Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı yürüyüşe Almanya’nın farklı kentlerinden de katılım oldu.