Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Hiçbirimiz güvende değiliz!

Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Hiçbirimiz güvende değiliz!
14 Haziran 2020 12:24

İki gündür günlük vaka sayısında artış yaşandığını belirten Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Twitter hesabından vatandaşlara kritik uyarılarda bulundu. Özlü, “Bu bir uyandırma alarmı. ‘Bana bir şey olmaz’ demeyin. Herkese olan size de olabilir. Siz de herkes gibisiniz. Hiçbirimiz güvende değiliz” dedi. Özlü, katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada ise “Bugünkü rakamlar bize alarm çalıyor şu anda. Tekrar eskiye dönebiliriz, yasaklar gelebilir, her şey geriye dönebilir diye bizi uyarıyor” dedi.

 

 

 

Prof. Dr. Özlü’nün açıklamaları şu şekilde:

 

 

* İki gündür günlük olgu sayımızda artış var. Bu bir uyandırma alarmı. “Salgın bitti, tehlike geçti, eski günlere döndük” gibi davranmaya devam edemeyiz. Virüs tedbirsizliği affetmiyor. Salgın kaldığı yerden devam etmek etmek için fırsat kolluyor.

* Bazılarımızın tedbirsizliğinin faturasını hepimiz ödüyoruz. Bu mücadeleyi hep birlikte yürütmek zorundayız.

* Memleketinize, köyünüze, baba ocağınıza döndüğünüzde eski alışkanlıklarınızı tekrarlamayın. Akrabalarınız, büyükleriniz, komşularınızla temas, el öpme, sarılıp, kucaklaşmaktan sakının. Ortak yemek, kahvaltı ve partilerden kaçının. Onları ve kendinizi tehlikeye atmayın.

* Nişan, söz, sünnet, taziye, asker uğurlama gibi törelerimizi eskisi gibi değil; maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak ve yeni normlara göre yapalım.

* “Bana bir şey olmaz” demeyin. Herkese olan size de olabilir. Siz de herkes gibisiniz. Hiçbirimiz güvende değiliz. Virüs içimizden birilerinde dolaşmaya devam ettikçe, hepimiz tehdit altında olacağız. Bu kolektif bir mücadele. Birbirimizi uyaralım.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, katıldığı bir televizyon programında da vaka sayılarındaki artışı yorumladı.

 

“PLATO OLUŞTU”

 

Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı virüs vakalarındaki verileri değerlendiren Özlü, şunları söyledi:

* 700’lü rakamlara kadar günlük yeni vaka sayısında bir düşme olmuştu.

* Bunu daha çok bayramdaki 4 günlük sokağa çıkma yasağının olumlu yansıması nedeniyle yaşamıştık.

* Şimdi baktığımızda yine bin-bin yüzlü seviyelere geldi. Ben eğriye baktığım zaman genel olarak 18 Mayıs’tan itibaren bu düzeyi koruduğunu görüyorum günlük yeni vaka sayılarının.

* Yani bin 200 ile 800, bin 200 ile 900 arasında bir bantta oynamalar oluyor. Kimi zaman 900-800’e düşüyor, kimi zaman bin, bin 100-bin 200’e ulaşıyor.

* Bir platonun oluştuğunu söyleyebilirim. Bir çıkış ivmesi yok. Bir düşme ivmesi de yok.

* Ara ara düşmeler ve çıkmalar olmakla birlikte, genel itibariyle vaka sayılarımızın bu düzeyde sabitlendiğini düşünüyorum.

 

“SALGININ KONTROL ALTINDA DEVAM ETTİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİZ”

 

Vaka sayılarının bugünlere ulaşmasındaki gecikmenin ya da duraksamanın nedeninin tedbirsizlikler olduğunu ifade eden Özlü, şöyle konuştu:

* Yoksa eğer kurallara uyulsa, genel olarak maske, mesafe ve hijyen kuralına riayet etseydik, bugün bu rakamlar bu düzeyin çok altına inmiş olabilirdi. Ve daha güvenli günlere ulaşmış olurduk.

* Ama maalesef bazı dikkatsizlikler, tedbirsizlikler, umursamazlık, her şey bitmiş gibi bir algının oluşması bu duraklamaya, gecikmeye neden oluyor. Tabi hepimiz bu rakamları her gün endişeyle izliyoruz.

* Genel olarak bakıldığında ben şunu söyleyeyim, sadece günlük vaka sayıları üzerinden çıkarsamada bulunmak çok doğru değil. Diğer parametrelere de bakıyorum ben.

* Günlük rakamlar açıklandığında örneğin test yapılan kişiler arasında pozitif çıkan kişilerin oranı azalıyor.

* Eskiye kıyas edildiğinde yüzde 2,5’lar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu düzeyde bir sorun görmüyorum.

* Yani toplumda hastalığın, virüsün bulaşması azalıyor diye düşünüyorum.

* İkincisi toplam vaka sayımız, hasta havuzumuzun azalmakta olduğunu görüyorum. Her gün iyileşen hasta sayımız artıyor.

* İyileşen hasta sayılarımızın artması olumlu bir parametre. Tüm veriler birlikte değerlendirildiğinde Türkiye’de salgının kontrol altında devam ettiğini söyleyebiliriz.

 

“HAVA SICAKLIĞINDAKİ UMUT BOŞA ÇIKTI”

 

Hava sıcaklığının virüsün bulaşıcılığına etkisi üzerine konuşan Özlü, “Havaların sıcaklığının buna etkisi olmadığını düşünüyorum. Böyle bir umudumuz vardı ama maalesef o umut boşa çıktı biraz. Şu anda İran, Sudan, Katar, Suudi Arabistan, Umman ve diğer Ortadoğu ülkelerinde vaka sayılarının arttığını görüyoruz” dedi.

 

“RAKAMLAR ALARM VERİYOR”

 

Sağlık Bakanlığı’nın virüs salgınında  verileri de yorumlayan Özlü, şunları söyledi:

* Endişe verici, kaygı verici. Yükselme trendi devam ediyor. Dün itibariyle bini aşmıştık.

* Bugün yaklaşık 250’ye kadar bir artış var günlük vaka sayısında. Bu artış devamlılık gösteriyor gibi. Yarın ne olacak bilmiyoruz.

* Bu artış böyle devam ederse işler kontrolden çıkabilir. Buna müdahale gerekebilir. Hepimizin çok dikkatli olması lazım.

* Bu süreç tersine dönmemeli. Çok zahmet çektik bugüne kadar bu virüsü, bu düzeye getirmek için, kontrol altına almak için salgını… Bu bence çok uyarıcı.

* Bugünkü rakamlar bize alarm çalıyor şu anda. Aman dikkat diyor. Yanılmayın, bu iş bitmedi, virüs hala bakın ortada ve artış başladı, dikkatli olun, tekrar eskiye dönebiliriz, tekrar kısıtlamalar gelebilir, yasaklar gelebilir, her şey geriye dönebilir diye bizi uyarıyor.

* Bunu ciddiye almamız lazım. Dünkü uyarı bugün daha belirgin hale geldi. Sarı alarma geçtik şimdi.