Bilim Kurulu üyesi Koronavirüs tedbirlerini anlattı: 1 metreden fazla yaklaşmayın

Bilim Kurulu üyesi Koronavirüs tedbirlerini anlattı: 1 metreden fazla yaklaşmayın
11 Mart 2020 09:42

Türkiye’deki ilk koronavirüs vakası dün resmen açıklandı. Koronavirüsle ilgili son durumu ve ne gibi tedbirler alınabileceğini Bilim Kurulu üyesi Profesör Doktor Ateş Kara CNN TÜRK canlı yayınında anlattı.

 
“Koronavirüsle ilgili gelişmeleri çok yakından takip ettik. Wuan’dan yayılmaya başlayınca biz Wuan’dan Türkiye’ye gelişleri engelledik. Sonra Çin’in tamamında iyice yayıldı. Sonra hızlıca Avrupa ve çevre ülkelerimize yayıldı. Çok sıkı önlemler aldık. Koronavirüs çıkan hastaya çok çabuk ulaştık. Onun çevresindeki insanları kontrol altına aldık. İzole halde tutuyoruz. Eğer bir virüs çıkarsa bunu da tedavi etmek için çalışmalarımıza başlayacağız.

 

 

1 METREDEN FAZLA YAKLAŞMAYIN

 
Virüs yanından geçtim, sağımdan geçti şeklinde kolay bulaşacak bir şey değil. Aynı ev ve aynı iş ortamında bulunmanız gerekiyor. 1 metrenin altında bir yakınlaşma mesafeniz varsa risk altındasınız.

Aynı iş yerinde çalışan arkadaşları arasında bulaşma ihtimali de olabilir. Bizler de bu ihtimal dahilinde bir koruma ve karantina süreci uyguluyoruz. Karantinaya alınmış hasta toplumu tehdit etmez.

 

NELER YAPMALIYIZ?

 
1-Mutlak ama mutlak el yıkamak gerekli.
2-Maske takmaya çok gerek yok ama, kendimizi hasta hissediyorsak, mutlak dışarı çıkmamız gerekiyorsa maske takabiliriz.
3-Hasta olduğunu düşünüyorsan evde kalmayı öncelikli hale getirmelisiniz.
4-Yurt dışından geliyorsanız 14 gün boyunca az kişi ile görüşün, evden dışarı çıkmayın. Gerekirse rapor alın işe gitmeyin.
5-İtalya’yı, Almanya’yı görüyoruz, şu anda zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkılmamalı.

 

Fotoğraf: Reuters