Bilim insanları dikkati çekti: Covid-19’da zatürre neredeyse sıradanlaştı

Bilim insanları dikkati çekti: Covid-19’da zatürre neredeyse sıradanlaştı
22 Kasım 2020 09:45

Geçen yıldan bu yana dünyanın ortak gündemi haline gelen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, etkisini sürdürüyor.

 

 

Lale Elmazıoğlu/ İndependent Türkçe

Fotoğraf: EPA

 

Özellikle son haftalarda vakalar katlanırken, hayata geçirilecek kısmi kısıtlamalar yoluyla salgının artış hızının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Günlük hasta sayısının 4 bin 542’ye, ölü sayısının 123’e yükselmesi, ülke genelinde belli süreliğine kapanmanın şart olduğuna yönelik tartışmaları alevlendirdi.

Bakan Koca: Salgının seyrini lehimize çeviremezsek hayatımızın her alanında zorunlu tedbirler olabilir

“Patlama şeklinde hızlı artış oldu. Uyum gösterilmezse yeni önlemler kaçınılmaz olur” ifadelerini kullanan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir kez daha uyardı:

Bugün tespit edilen 4 bin 542 hastamız var. Ağır hasta sayımız 3 bin 850’ye ulaştı. Tedbirleri kendimiz alırsak, zorunlu kısıtlamalara mecbur kalmayız. Salgının seyrini lehimize çeviremezsek hayatımızın her alanında zorunlu tedbirler olabilir. Mücadeleye katılın.

Pandemi döneminde dünya genelinde pnömoni (zatürre) vakalarının da yükseldiği öne sürülüyor.

Haftalık verilere göre, Türkiye’deki hastalarda zatürre oranı yüzde 3,8.

PCR testi negatif çıkıp akciğer tomografisinde zatürre bulgusuna rastlanan hasta sayısında da artış görüldüğü belirtiliyor.

 

Tutluoğlu: Kovid-19’da zatürre neredeyse sıradanlaştı

 

Akademik Solunum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de zatürre vakalarının yükseldiğini öne sürdü.

Kendi gözlemlerini dile getiren Tutluoğlu, polikliniğe başvuran 10 hastanın yaklaşık 7’sinin zatürre olduğunu, akciğerlerinde tutulum meydana geldiğini belirterek, “Kovid-19’da zatürre artık neredeyse sıradanlaştı” yorumunu yaptı.

İlkbaharda koronavirüse yakalanıp bir aylık tedavinin ardından iyileşen Tutluoğlu, sözlerini şunları kaydetti:

Zatürre oranları, yüzde 3,5-4 olarak veriliyor. Hastaların çoğu ateş, göğüs ağrısı ve vücut ağrısı şikayetiyle geliyor. Tomografi çekiyoruz, zatürre görme oranımız yüzde 70’lerde. Diğer arkadaşlarla konuştuğumuzda da klinikte onlar da benzer şeyi söylüyorlar. Erken dönem olarak adlandırılan ilk birkaç günde, hastalık zatürre ile başlarsa, daha ciddi seyredebiliyor. Başlamasa bile 7-10. günde ikinci bir atak gibi stokin fırtınası yaşanıyor. Hasta yeniden belirtili hale gelebiliyor, başta zatürre yoksa bile akciğerde zatürre gelişebiliyor. Hastanın belirtilerine göre yönleniyor ve laboratuvar parametrelerine göre, iltihabı gösteren parametler varsa zatürreyi buluyoruz. Testi negatif çıkan hastalar arasında da akciğer filminde Kovid-19’a bağlı zatürrenin görüldüğü vakalar var.

 

 

https://www.indyturk.com/node/274696/sa%C4%9Flik/bilim-insanlar%C4%B1-dikkati-%C3%A7ekti-kovid-19da-zat%C3%BCrre-neredeyse-s%C4%B1radanla%C5%9Ft%C4%B1