Biden’ın 8 ay önceki sözleri neden şimdi gündem oldu?

Biden’ın 8 ay önceki sözleri neden şimdi gündem oldu?
16 Ağustos 2020 12:12

Amerika’da 3 Kasım’da yapılacak seçimlerde Demokratlar’ın Başkanı Adayı Joe Biden’in Ocak ayında yaptığı açıklamalar, 8 ay sonra Türkiye gündemine oturdu.

 

 

Biden, New York Times gazetesinin editörlerine verdiği mülakatta, “Erdoğan bir otokrattır, yapmamız gerektiğini düşündüğüm şey, muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça ortaya koymak. (Türkiye’deki muhalefet partilerini kastederek) Erdoğan’ı mağlup edin. Darbeyle değil, seçim süreciyle…” ifadelerini kullanıyor.

Uzunca bir konuşmanın yaklaşık 1 dakikalık bölümünün servis edildiği video 2,5 milyondan fazla görüntülenme aldı. İktidar kanadı, Biden’ın sözlerinden AKP’ye ve Erdoğan’a karşı bir plan yürütüldüğü tezini savunurken, muhalefet söz konusu videonun 8 ay sonra servis edilmesini sorguladı.

 

 

Videonun hikayesi

 
ABD’de gazete ve televizyonlar başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi ya da Demokrat adaylardan yana açık yayın politikası belirleyebiliyor, desteklediği adayı ilan edebiliyor. New York Times Gazetesi aday adaylarıyla mülakatlar gerçekleştiriyor, sonrasında politikasını yakın bulduğu aday adayından yana açık tavır koyuyor. Demokratlara yakınlığıyla bilinen New York Times gazetesi, aday adaylarından Biden ile söyleşiyi de bu çerçevede Ocak ayında yapıyor.

Twitter’da Yunus Emre Erdölen adlı kullanıcı, o dönem Trump’ın Suriye’den çekilmeyi gündeme getirdiğini, Türkiye’nin Suriye’de Barış Pınarı Harekatı yürüttüğünü, bu sebeple ABD’de Türkiye karşıtlığının doruk noktada olduğu bir dönemde Biden ile söyleşi yapıldığını hatırlatıyor. Erdölen, o dönem Biden’in sözlerini gündeme getirdiğini hatırlatıp soruyor:

“Kimse de demiyor mu Ocak ayında yayınlanan herkese açık bir şekilde dünyanın en ünlü gazetesi New York Times’da yer alan olası ABD başkanı Joe Biden’ın Türkiye hakkındaki bir söyleşisini fark etmemiz nasıl 7 ay sürdü diye… Daha üzücü bir şey söylemek istiyorum. Ocak ayında Joe Biden’in Türkiye hakkındaki açıklamalarını ve bu konudaki yazımı birçok siyasi, gazeteci ve kanaat önderine yollamıştım. Çok çok azından geri dönüş almıştım, şimdi hepsi açıklamaları paylaşıyor…”

Neden şimdi ve taraflar ne dedi? Söz konusu video dün gece Twitter’da sosyal medya dünyasının çok da yakından tanımadığı ve referans alınmayan bir hesaptan dolaşıma girdi. Bugün gündüz saatlerinde çok kısa süre içinde milyonlarca görüntülendi. İktidar kanadından çok sayıda isim Biden ve ABD’ye tepki gösterirken, AKP ve Tayyip Erdoğan’a karşı operasyon yürütüldüğünü savundu. Çok sayıda tweet atıldı, iktidara yakın televizyon kanalları bu konuda yayınlar ve tartışma programları yaptı. Muhalefet temsilcileri ABD ve Biden’a açık ve sert tepkiler gösterirken, yapılan açıklama ve atılan tweetler genellikle bu videonun iktidarın bir algı operasyonu çerçevesinde dolaşıma sokulduğunu ima ediyordu. İktidar ve muhalefet kanadından tepkiler

 1 2 3 Biden gündemine ilişkin bir başka çerçeveyi işaret edenler ise şöyle yazdı: Avukat Ali Aktaş, “Yapılan anketlere göre Türkiye’de ABD karşıtlığı yüzde 80’e yakındır. Joe Biden’ın açıklamasının muhalefet aleyhine olacağını sokaktaki çocuk bile bilir. Hem konuşmanın içeriği ve hem de bu konuşmanın 8 ay sonra servis edilmesi ve doğrudan muhalefetin suçlanması kime yarıyor?” ifadesini kullandı.

Araştırma Direktörü Osman Sert ise, “Biden’ın sözlerinin kimin işine yaradığı ortada. Anadolu’nun şehirlerini tek tek dolaşıp milletten oy isteyenlere dış mihrak göndermesi yapmak ise arsızlığın ötesinde. Ama o damar çatlayalı çok oldu.” diye yazdı.

Avukat Gürkan Çakıroğlu ise paylaşımında, “Biden Aralık 2019’da konuşuyor. Her ne hikmetse bu ucuz siyasi konuşma Türkiye’de Ağustos 2020’de bir anda gündem oluyor. Öncelikle tarihi bilenler bilir. Türk milleti her daim kendi göbeğini kendisi kesmiştir. Kimsenin aklına veya yardımına ihtiyaç duymamıştır, duymayacaktır.” ifadesini kaydetti.