Beşiktaş’ta birçok okul için yıkım ve güçlendirme kararı verildi, veliler tepkili!

Beşiktaş’ta birçok okul için yıkım ve güçlendirme kararı verildi, veliler tepkili!
9 Eylül 2019 10:23

Beşiktaş’ta birçok okul için depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım ve güçlendirme kararı alındı. Bu okullardaki öğrenciler çevre okullara nakledilince ev sahibi olan okullarda ikili öğretime geçildi ve etütler kaldırıldı. Veliler, okulların güçlendirilmesinin üç aylık yaz tatilinde yapılmaması nedeniyle tepkili.

 

 

Canan Coşkun/ Gazete Duvar

 

 

İstanbul Valiliği, 2006 yılında başlatılan İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında Beşiktaş’taki toplam sekiz okul binasıyla ilgili yıkım ve güçlendirme kararı aldı. Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu, Hamiyet Gerçek İlkokulu, Hüseyin Aycibin İlkokulu, Natuk Birkan Halk Eğitim Merkezi ve Mahmut Erseven İlkokulu hakkında yıkım kararı alınırken, Büyük Esma Sultan Ortaokulu ve Ek Binası (Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi), Levent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 50. Yıl Süheyla Artam İlkokulu hakkında da güçlendirme kararı verildi.

Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 4 Eylül’de yapılan duyuruda (http://besiktas.meb.gov.tr/www/kamuoyuna-saygiyla-duyurulur/icerik/2292) olası bir depreme karşı can ve mal kaybını önlemek amacıyla söz konusu okulların acil olarak yıkımına ve tehlike arz etmemesi için acil olarak boşaltılıp güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi. Müdürlük, bu okullardaki öğrencilerin bölgeye en yakın okullara nakledileceğini kaydederken, yıkılacak ve güçlendirilecek dört okulda öğrenim gören öğrenciler için ücretsiz servis sağlanacağını aktardı.

 

 

İKİLİ ÖĞRETİME GEÇİLECEK

 

 

Ev sahipliği yapacak okullardaki öğretim de bu karar nedeniyle ikili öğretime çevrildi. Bu uygulama nedeniyle etüt uygulaması da rafa kalktı. Öte yandan kış saati uygulamasına geçildiğinde ikili öğretimde öğleden önce okula giden öğrenciler gün henüz aydınlanmamışken yollara düşecek. Veliler, güçlendirme işleminin üç aylık yaz tatili sırasında yapılmaması nedeniyle tepkili. Ayrıca çalışan veliler, etüt uygulamasının kalkmasının kendilerini zor durumda bıraktığını da ekliyor. Karara tepki gösteren bir veli, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Okulların açılmasına günler kala alınan söz konusu karar tarafımızda önceden yapılan planlamaların tamamını bozdu. Çocuğu küçük, çalışmakta olan velilere kısıtlı sürede bakıcı bulma sorunu yaratıldığı gibi, ek bir maliyet olarak bakıcı gideri de velilerin sırtına yüklendi. Çalışma saatlerini çocuğun eğitim alacağı günlük süreye göre belirleyen velilerin bır kısmının işten ayrılma veya çalışmama kararı almasına neden oldu. Bazı veliler çocukları için başka okul arayışına girerken bazıları da bu kararın dayatılması sonucu çocuğunu özel okula gönderme kararı almak zorunda kaldı. Böylece nitelikli eğitim veren devlet okulu yerine mali yükü nedeniyle vasat özel okulu tercih etme dayatmasıyla karşı karşıya kaldılar. Okulları bu kararla kapasitesinin üzerinde öğrenciyle eğitime zorlamak eğitim kalitesini düşürecektir. Karara gerekçe gösterilen deprem konusunda da aslında nasıl gayri ciddi hareket edildiği ortada.”

 

 

CHP’Lİ SİBEL ÖZDEMİR: VELİLER SERVİS ÜCRETİ VERMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR

 

 

Konuyu gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, şunları söyledi:

“Alelacele alınan bu kararlar, siyasi iktidarın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sistemine ciddiyetsiz ve özensiz bakış açışını bir kez daha ortaya koymuştur. Deprem riski olduğu bilinen okullar için üç aylık yaz tatili boyunca hiçbir şey yapmayan MEB, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri okulların açılmasına sadece bir hafta kala öğrenci, veli, öğretmen ve tüm personeli mağdur etmiştir.

Elbette okul binalarını kullanan öğrenci, öğretmen ve tüm personelin can güvenliğini riske atacak binalarda mutlaka gerekli çalışmalar yapılmalı ve önemler alınmalıdır. Fakat bu çalışmaların önceden planlanarak ve duyurusu çok önceden yapılarak yürütülmesi gerekirken bu konuda yeterli ilgi ve özen gösterilmemiştir.

Bu durum, sadece öğrencileri ve öğretmenleri değil aileleri de çok mağdur etmekte, belirsizlikler nedeniyle endişe ve kaygı yaratmaktadır. Evi okula yakın olan öğrenci velileri, çocuklarını daha uzak bir okula göndermek zorunda kaldığı için çocuklarını ya servise vermek zorunda bırakılmakta ya da daha uzak mesafe için servis ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Ulaşım zaten velilerin sırtına yüklenen en büyük bütçeyi oluşturmaktadır. Bu nedenle de ailelerinin eğitime harcadığı bütçe her geçen gün katlanarak artmaktadır. Bazı veliler, çocuklarını okula göndermekten soğutulduklarını ifade etmektedir.”

 

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2019/09/09/besiktasta-bircok-okul-icin-yikim-ve-guclendirme-karari-verildi-veliler-tepkili/