Beşiktaş Transfer Yol Haritası

Beşiktaş Transfer Yol Haritası
18 Kasım 2019 13:49

Ülkemizin 3 büyük kulüpleri olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın tarihleri boyunca Avrupa takımlarına karşı kazandıkları galibiyetler ve birbirleriyle girdikleri rekabetler üzerinden bu sıfatı aldıkları unutulmaktadır.

 

 

Bugün genelde spor sitesi ya da spor gazeteleri gibi kaynaklar bu 3 takımın lig ve kupa şampiyonluğu üzerinden rekabet ettikleri gibi yanlış bir algıya sebebiyet vermekte oldukları gözden kaçmaktadır.

 

Ülkemizin dört bir yanında spor ve futbol severlerin Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı destekliyor

olmasının nedenlerinin de şampiyonluklar ve kupalar üzerinden açıklanması tarihi bir yanlışlıktır.

 

Ülkemizde birinci olarak yerel futbol kulüplerinin kurulmasının ancak ve ancak 1950’lerin sonu ve 1960’ların başında şehir takımlarının bir araya getirilmesiyle kurulduğu gerçeği göz ardı edilmektedir.

 

Bu nedenlerle ülkemizde futbol İstanbul ligi kurularak başlatılmış, gazetelerde ve genel spor haberlerinde İstanbul takımları yer almıştır.

 

Ülkemize gelen Avrupa takımları da bu 3 takımlar, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ile maç yapmışlardır.

 

Ülkemizin Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi milliyetçilik duygularının en üst seviyede yaşandığı bu dönemde İstanbul takımlarının Avrupa kulüpleri ile yaptığı maçların sonuçları tüm ülkeye yayılan gazeteler tarafından kahramanlık hikayesi olarak duyurulmuştur.

 

Bu algı zaman içerisinde ülkenin dört bir yanında Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlığının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

 

Unutulna bir başka durum ise şehir takımlarının birleştirilmesi ve her şehri temsilen bir futbol takımının oluşturulması esnasında insanların gönül bağı kurdukları yerel takımların o şehrin derbisini oluşturan diğer takımlarla birleşmesi esnasında ortaya çıkan taraftarlık erozyonudur.

 

Bu durum bir başka açıdan da Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın taraftar sayılarının artmasına neden olmuştur.

Ülkemizin yerel medya ağının yerine yerleşen genel gazetecilik anlayışı ile beraber taraftarlar yerel gazeteler yerine en son beşiktaş haberleri ve açıklamaları okuyabilecekleri ülke çapındaki gazetelere yönlenmişlerdir.

 

Tam olarak aslında birbirinin nedeni olan bu olay ağı içerisinde taraftarlık duygusu ile yoğrulan spor gazetelerinin dili de bu 3 büyük takım üzerinden kurgulanmıştır.

 

Şehir takımlarının elde ettiği başarılara rağmen kitle yaratamamasında birbirini takip eden nesiller içerisinde taraftarlık duygusunun babadan oğla ya da kızına geçmesi de en önemli etkenlerden biri olmuştur.

 

İlgili ve bilgili taraftarlık yerine duygusal ve dalgalanmalı bir futbol izleyici kitlesi yaratılmasını da beraberinde getiren tüm bu olaylar dizisinin altında İstanbul takımlarının Avrupa’dan gelen büyük ve önemli takımlara karşı elde ettikleri galibiyetler yatmaktadır.