Berlusconi’den, hükümeti riske sokan çıkış

Berlusconi’den, hükümeti riske sokan çıkış
29 Eylül 2013 11:33

İtalya eski başbakanlarından Silvio Berlusconi, vergi yolsuzluğundan aldığı mahkumiyet ardından 2 aydan bu yana düşürmekle tehdit ettiği hükümeti riske attı.

 

Berlusconi, küçük ortağı olduğu geniş tabanlı koalisyon hükümetindeki 5 bakanının Çarşamba günü istifa etmesini isterken, bakanlar da liderlerinin isteği yönünde hareket edeceklerini doğruladı. Ülke bir kez daha siyasi krizin içine sürüklenirken, hükümetin gelecek hafta parlamentoda güvenoyu araması bekleniyor.

 

İtalya’da Nisan ayında güçlükle kurulan merkez-sol koalisyonu riske girdi. Bu durum, ekonomik krizin pençesindeki ülkenin, 2014 yılının ilk aylarında erken seçime gitmesine yol açabilir. Krizin nedeni ise; kabinenin büyük ortağı Demokrat Partili (PD) Başbakan Enrico Letta’nın KDV artışında ısrar etmesi ve Temmuz ayında aldığı mahkumiyetten sonra senatörlükten azledilmesi gündeme gelince 2 aydır hükümeti düşürmekle tehdit eden Silvio Berlusconi’ye ültimatom vermiş olması.

 

Letta, PDL’in hükümetten ayrılma tehditlerini bir kenara bırakmasını söyleyerek, bu şekilde devam edilemeyeceğini ve en kısa sürede parlamentoda güvenoyu arayacağını açıklamıştı.

 

BERLUSCONİ: LETTA, ANLAŞMALARI İHLAL EDİYOR

 

Merkez sağdaki Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) lideri Silvio Berlusconi yaptığı açıklamada, Letta’nın bu tavrının kabul edilebilir olmadığını savunarak, “Letta’nın tavrı kabul edilemez. Hükümette görev alan PDL delegasyonuna, istifa etme fırsatını değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulundum. Letta’nın, KDV artırımına yönelik tavrı ve hükümetin faaliyetlerini dondurma kararı, hükümet kurulurken varılan anlaşmaları ciddi şekilde ihlal etmektedir” dedi. Berlusconi, “Letta’nın, İtalyanlara yönelik KDV artırımı şantajına ortak olamayız” diye ekledi.

 

BAŞBAKAN YARDIMCISI DOĞRULADI

 

Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda İçişleri Bakanı olan Angelino Alfano da, kendisiyle birlikte Berlusconi’nin merkez sağ partisine mensup, Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, Anayasa Reformları Bakanı Gaetano Quagliariello, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi, Tarım, Gıda ve Orman Politikaları Bakanı Nunzia de Girolamo’nun istifalarını veriyor olduklarını açıkladı.

 

Söz konusu bakanlar, hükümetin bir parçası olarak kalmak için şartların yeterli olmadığını savundu.

 

BERLUSCONİ İKİYÜZLÜ

 

Başbakan Enrico Letta, Başbakanlık konutundan yapılan resmi açıklamayla Berlusconi’nin bu tutumunu, “Kendi kişisel olaylarını örtbas etmek için yapılan çılgınca ve sorumsuzca bir hareket” diye değerlendirdi. Letta, açıklamasında, “İtalyanlar, böyle makroskopik yalanları, göndericiye geri iade etmeyi bilir” dedi.

 

Letta Twitter hesabından da, “Parlamenterlerin istifa kararı krize yol açtı ve devam etmeyi imkansız hale getirdi. Berlusconi ikiyüzlü. İtalyanlar yutmasın” ifadelerini paylaştı.

 

Öte yandan, istikrar yasası ve yeni seçim yasası hayata geçirilmeden, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun parlamentoyu feshetmesi beklenmiyor.

 

ERKEN SEÇİM SESLERİ

 

PD Genel Sekreteri Guglielmo Epifani, PDL’e mensup bakanların sorumsuzca aldıkları istifa kararının, hükümeti çökertme amaçlı olduğunu belirterek, mevcut seçim yasasıyla erken seçime gitmenin de doğru olmayacağını vurguladı.

 

Parlamento’nun 3. Büyük partisi olmasına karşın kabinede kendisine yer bulamayan Beş Yıldız Hareketi (M5S) ise, derhal erken seçime gidilmesinden yana tavır koydu.

 

Uzun zamandır PDL ile omuz omuza seçimlere katılan Kuzey Ligi Partisi (Lega Nord) Genel Sekreteri Roberto Maroni ise, istifa kararlarını memnuniyetle karşılayarak, istikrar için en kısa zamanda seçimlere gidilmesini önerdi. Finans ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Stefano Fassina, bu krize çözümün parlamentoda güven oyu ile bulunacağını, erken seçime gidilmesinin ihtimal dışı olduğunu söyledi.

 

Aldığı 4 yıllık mahkumiyetten ötürü Berlusconi’nin senatörlüğünün düşürülmesine ilişkin oylamanın önümüzdeki günlerde Senato’da yapılması bekleniyor.