Berkin Elvan protestosuna katılan 13 kişi yargılanıyor

Berkin Elvan protestosuna katılan 13 kişi yargılanıyor
23 Eylül 2014 17:07

İstanbul’daki Gezi Parkı olaylarında polisin attığı gaz fişeği ile ağır yaralanan ve 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümünü Mersin’in Anamur İlçesi’nde protesto eden 13 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

 

Haklarında kanunsuz toplantı düzenlemek, toplantı yönetmek ve toplantıya katılmak suçlarından 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Abdul Kadir Şimşek, Aziz Bulut, Ertan Özdemir, Duran Büyükdeniz, İbrahim Toy, Burak Çimen, Uğur Fidan, Mert Bayrak, Batın Başoğlu, Ali Oktar, Burak Doğan, Özcan Özalp ve Burakcan Gülcan’ın yargılandığı Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları katıldı. CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Rıza Öztürk, Kültür Eski Bakanı Fikri Sağlar ve Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı Çağdaş Deniz de tutuksuz yargılanan gençlere destek vermek için adliyeye geldi.

 

HUKUKA AYKIRI

 

Duruşma öncesinde bir açıklama yapan Ali Rıza Öztürk, hazırlanan iddianamenin hukuka aykırı olduğunu belirterek şunları söyledi.

 

Anayasa ve uluslar arası hukuk kuralları ile güvence altına alınmış olan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkını kullanan 13 arkadaşımız hakkında iddianame hazırlanmış. Ancak bu iddianame 2911 sayılı yasanın 28’inci maddesi birinci fıkrası uyarınca, yani kanunsuz bir toplantı düzenlemek, kanunsuz bir toplantıyı yönetmek veya bu toplantıya katılmak suçundan dava açılmış. Haklarında 1.5 ile 3 yıl arasında hapis isteniyor. Bu her şeyden önce hukuk kurallarına aykırıdır. Türkiye’deki savcı ve yargıçlarımız, anayasamızın yanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına da uymak zorundadırlar.

 

Kültür Eski Bakanı Sağlar da davanın Ak Parti hükümetinin baskıcı politikasının gençlere bir dayatması olduğunu söyledi. Dava, eksiklerin giderilmesi ve delillerin toplanması için 8 Ocak 2015 tarihine ertelendi.