Beltur’a ait kafenin 539 yıllık surlara tahribatı büyük!

Beltur’a ait kafenin 539 yıllık surlara tahribatı büyük!
18 Mayıs 2017 13:01

İstanbul’da Gülhane Parkı’nın içinde, büyükşehir belediyesine (İBB) bağlı Beltur tarafından işletilen kafenin 539 yıllık surlara zarar verdiği ortaya çıktı.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surların dibindeki Kandil Kafe’yi İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ İstanbul 4 no’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne şikayet etti.

Sağ, dilekçesinde surlara Beltur’un açtığı kafe için balkon eklendiğini ve kapının genişletildiğini belirtti. Dilekçeye göre tarihi surlar delinerek dışına dübelli vidalarla çardak benzeri bir yapı olan pergola bağlandı. Bu yapı için de zemin yükseltildi ve merdiven eklendi. Surların yıllardır kapalı duran küçük bir pencere büyüklüğündeki kapısı enine ve boyuna büyütülerek Beltur’a ait kafeye özel giriş haline getirildi.

 

 

Kurul suç duyurusu talep etti

 

 

Şikayeti değerlendiren kurul, alanda kaçak yapılaşma olduğunu tespit etti ve suç duyurusunda bulunulması gerektiğine dikkat çekti. Kurul tarihi yapının eski haline getirilmesini ve getirildikten sonra sonucunun kurula ve Fatih belediyesine bildirilmesini istedi.

Yapı içerisinde de betonarme sistemin yapıldığı ve bu sistemin ‘can güvenliği performans seviyesine ulaşmadığı’ ifade ederek güvenlik önleminin alınmasını istedi.

Kurul tüm bu aykırılıkların giderilmesi ve yapının eski haline getirilmesi için altı ay süre verdi. Süre 23 Mayıs’ta doluyor.