Belediye yasası değişiyor, CHP’nin önerileri neler?

Belediye yasası değişiyor, CHP’nin önerileri neler?
16 Ekim 2019 10:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AK Parti tarafından hazırlanan “yerel yönetimler yasa taslağı” tamamlandı. Yılbaşına kadar Meclis gündemine getirilmesi planlanan ve 9 ana başlıktan oluşan taslakta imar ve planlama, görev alanları, finansman, belediye organları, teşkilat ve personel, denetim, izleme ve şeffaflık, işlevini yitirmiş yasaların kaldırılması, belediye başkanlarının özlük hakları ve istişareye bırakılan konular yer alıyor.

 

 

 

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre  Yerel yönetimler yasa taslağını, tüm siyasi partilerin uzlaşısı ile Meclis gündemine getirmeyi planlayan AK Parti, henüz hazırlanan taslağı muhalefet partilerine göndermedi ama CHP ve MHP yetkilileriyle kısa görüşmeler yapıldı. İki partiye taslak çalışma ile ilgili kısa bilgi verilirken onların da önerilerini hazırlamalarını istendi.

AK Parti, son yerel seçimlerde ülke ekonomisinin kalbi olan İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra birçok büyükşehir belediyesini kaybetti. Büyükşehirlerin muhalefet partilerine geçmesiyle “yerel yönetimler yasa taslağı” çalışmasının hız kazanması da ‘belediye yetkilerinin’ sınırlandırılacağı ve gelir kaynaklarının bakanlıklar bünyesinde toplanacağı iddialarını gündeme getirdi. Peki, AK Parti’nin hazırladığı yerel yönetim yasa taslağı hakkında muhalefet partileri ne düşünüyor, önerileri neler?

 

 

CHP İÇİN BELEDİYELERİN EN BÜYÜK SORUNU MALİ

 

 

Yerel seçimlerin ardından İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Mersin, Adana gibi büyükşehirlerin yönetimini alan CHP için en büyük sorun belediyelerin gelir kaynaklarındaki yetersizlik.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelerin hizmet üretemeyecek şekilde sıkıntıları olduğuna dikkat çekerek, bu doğrultuda yasanın yeniden ele alınarak revize edilmesi gerektiğini söyledi. Torun, yerel yönetimler yasa taslağını ortak akıl ve diyalogla hazırlanması durumunda destekleyeceklerini belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile yüzeysel bir görüşme yaptıklarını ifade eden Torun, görüşmede büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yetki paylaşımı hususunu ve imar konularındaki sorunları konuştuklarını söyledi.

 

 

CHP’NİN YEREL YÖNETİMLER YASASI İÇİN ÖNERİLERİ

 

 

Parti olarak yerel yönetimlere ilişkin kendilerinin de bir çalışma yaptığını anlatan Torun, sorunları ve yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Belediyelerin mutlaka kaynak üretmesi lazım. Belediyelere birçok konuda sorumluluk verilse de gelir artırıcı hiçbir kolaylık tanınmadı, bir katkı sağlanmadı. Şehrin trafik yükünün büyük kısmını belediyeler çekiyor ama motorlu taşıtlar vergisinin tamamını devlet alıyor. Bu gelirden belediyelere mutlaka pay verilmeli. Bir kentte müzeler dahil birçok yatırımla ilgili sorumluluk belediyelerde ama gelir anlamında bir geri dönüşüm sağlanmıyor.”

 

 

‘BELEDİYELER ÜZERİNDEKİ BAKANLIK VE TOKİ VESAYETİ KALKMALI’

 

 

Büyükşehir Yasası’nın getirdiği sorunlardan birinin de büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasındaki yetki paylaşımlarında yaşanan sorunlar olduğunu dile getiren Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ gibi kurumların vesayetinin belediyelerin üzerinden kalkması gerektiğini söyledi.

Torun, “Bu kurumlar imar düzenlemelerini resen yapıyor. İmar planlaması STK ve meslek örgütlerinin onayı alınarak yapılmalı. İmar planlarının süresi olmalı. Uzun yıllar yapılıp bozulmaması lazım” dedi.

 

 

‘YETKİLERİ TEK ELDE TOPLAYAN HER ŞEYİN KARŞISINDA OLURUZ’

 

 

Yasa taslağının belediyelerin yetkilerini sınırlandıracağına yönelik iddiaları da değerlendiren Torun, “Bu mümkün değil. Biz belediyenin sorunlarını çözen, halka hizmet eden ve belediyenin kurumsal yapısını koruyan her teklife katkı sunarız. Ancak yetkileri tek elde toplayan, belediyeleri itibarsızlaştıran, siyasi değerlendirme ile güç elde etmeye çalışan her şeyin de karşısında oluruz. Tamamen samimi ve sorun çözen bir anlayış olacaktır” diye konuştu.