Belediye, eşcinsel işçileri kovdu

Belediye, eşcinsel işçileri kovdu
12 Temmuz 2018 10:56

Kâğıthane Belediyesi, çöp toplama işi yapan 4 işçiyi eşcinsel ilişki yaşadıkları gerekçesiyle işten çıkardı. Tazminatsız çıkarılan işçilerden ikisi işe iade davası açtı.

 

 

Dava dosyası, savunma tutanakları, fesih kararları ve tanık anlatımlarına göre olaylar şu şekilde gelişti:

 

 

İ. D. (50), A. A. (47), R. S. (42) belediyeye bağlı şirkette çöp kamyonu şoförü olarak çalışıyordu. Üçü de evli ve çocuk sahibi olan şoförlerden İ. D. aynı zamanda torun sahibi. Belediyede ortalama 10 yıla yakındır çalışan üç isim ile ilgili çöp toplayıcısı işçi M. Ş.’nin (27) anlattıkları ve verdiği ifade, yaşanılanları gün yüzüne çıkardı.

 

ÇALIŞTIĞI EKİP DEĞİŞİNCE ANLATTI
M.Ş., İ. D.’nin şoförlüğünü yaptığı kamyonda çöp toplayıcılığı yapıyordu. İşle ilgili ikili arasında çıkan bir tartışma sonrası, D.’nin talebiyle Ş.’nin çalıştığı ekip değiştirildi. Başka bir çöp kamyonunda çalışmaya başlayan Ş., bir süre sonra yeni ekip arkadaşına, daha önce yaşadıklarını anlattı. Daha önce birlikte çalıştığı İ. D. ile cinsel ilişki yaşadığını anlatan Ş., yaşadıklarına diğer şoförler A. A. ve R. S.’nin de tanık olduğunu anlattı. Ş.’nin konuştuğu işçi konuyu beraber çalıştığı kamyon şoförüne anlattı. Bu şoför de bağlı bulundukları şefe durumu bildirerek, M. Ş. ile çalışmak istemediklerini söyledi.

 

SAVUNMALARI ALINDI
Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre; konu bir süre sonra belediye yetkililerine iletildi. M. Ş. yaşadıklarını bu kez belediyede ilgili yöneticiye anlattı. Tutulan tutanak sonrası 3 şoför önce açığa alındı. Bu süreçte belediyede iç soruşturma genişletildi. Suçlanan üç ismin de savunmaları tek tek alındı. R. S., savunmasında, M.Ş. ile 2 yıl birlikte çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: “Ben bu arkadaşımızın herhangi bir şeyini görmedim. Bir gün İ. D. bana, iki bira içelim mi diye sordu. Ben de ‘tamam’ dedim. Yolda giderken M.’yi gördü. Ben ‘alma’ dediysem de araca aldı. 2’şer tane bira aldık içtik. İ. D. beni eve bıraktı; M. ile birlikte gitti.”

 

‘NE OLDUYSA ONDAN SONRA OLDU…’
İ. D. ise savunma dilekçesinde “Bir gün sabah işten çıktık. R., M.’yi alma dedi. M. ‘ben de geleceğim’ dedi. Onu da aldık gidip 3’er tane bira aldık. AKOM’un oraya gittik. İki tane bira içtikten sonra ben ufak su dökmeye gittim. M., benim peşimden geldi ve bana baktı. Ben de, ‘ne bakıyorsun’ dedim” diyerek, M. Ş.’nin orada kendisi ile cinsel ilişki teklifinde bulunduğunu, kendisinin ise kızdığını öne sürdü. İ.D. dilekçesinin devamında “Oradan tekrar arabaya bindik. Birer tane biramız vardı. Onu da içtikten sonra R.’yi evine bıraktık. Ondan sonra biz ikişer tane daha bira daha aldık. Ve ne olduysa ondan sonra oldu” dedi.

 

İKİSİ ARASINDA YAŞANDI
İki çocuk babası A. A ise, yaptığı açıklamada olay ile hiçbir ilgisinin olmadığını iddia etti. A. “Ne yaşandıysa İ. ve M. arasında yaşandı. Sonunda biz mağdur olduk. 14 yıldır çalışıyordum. Olayı en son duyan kişi bendim” dedi.

 

İŞE İADE DAVASI AÇTILAR
Belediye yönetimi yürütülen soruşturma sonrası, şoförler İ. D., A. A. ve R. S. tazminatsız olarak işten çıkarıldı. Fesih bildiriminde, işten çıkarmaya gerekçe olarak, iş kanununda yer alan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller…” maddesi gerekçe gösterildi. Çöp işçisi M. Ş.’nin ise işine devam ettiği öğrenildi. Belediyeden bir kaynak “M. Ş. bu olayın mağduru. Bu nedenle işten çıkarılmadı” dedi.

İşten çıkarılan A. A. ve R. S., geçen ay işe iade davası açtı. Dava dilekçesinde, işten çıkarmanın haksız gerekçeye dayandırıldığı belirtildi.

 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/cop-kamyoncularinin-escinsel-iliskisi-belediyeyi-karistirdi-40893923