Bel Fıtığı Nedir?

Bel Fıtığı Nedir?
22 Mart 2019 16:04

Omurgamızın bel bölgesi omur adı verilen 5 adet kemik bulunmaktadır. Omur olarak adlandırılan bu kemiklerin arasında destek görevi yapan ve disk ismi verilen bir yapı bulunmaktadır. Bel bölgesinde omurlar arasında bulunan bu dokunun çeşitli nedenlerle yırtılarak omuriliğe ve sinirlere bası yapması ile bel fıtığı oluşur. Bel bölgesinden çıkan sinirler kalça ve bacağa yayılır. Bu sinirlere bası oluşması ile bel ağrısı, bacağa ve kalçaya yayılan ağrı ortaya çıkar.

 

 

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

 

Bel fıtığı tedavisinde öncelikle hastanın ağrısının azaltılması ve sakinleştirilmesi gerekir. Bu amaçla ağrı kesici, ödem giderici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. İstirahat başlangıç döneminde uzun süreli olmamak kaydıyla önerilir. Fizik tedavi ve Manuel terapi yöntemleri ve kuru iğne tedavisi gibi ilaç kullanmayı gerektirmeyen yöntemler de kullanılır. Özellikle kuru iğne tedavisi kas gerginliği ve sinir fonksiyon bozukluğunun neden olduğu bel ağrısını hafifletmek için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Kuru iğne tedavisi bel fıtığında da etkili ve güvenli bir yöntemdir. Bu tedavi ile ağrıya neden olan kas gerginliğini azaltır ve kaslarda gevşeme sağlanır. Bel bölgesinde fıtığa bağlı oluşan kas spazmını çözmede kuru iğne tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir.

 

Bel Fıtığından Korunmak İçin Öneriler

 

Bel fıtığından korunmak için bedenimizi, omurgamızı usulüne uygun kullanmalıyız. Ağır eşyaları kaldırırken, iterken çekerken dikkat etmeli ve uzun süre oturmamalıyız. Omurga etrafında bulunan kasları güçlü tutmak ve omurga üstüne binen yükü iyi dengelemek için karın, bel ve bacak kaslarını da güçlü tutmamız gerekiyor. Bunun için vücut kaslarını germeye yönelik egzersizleri öneriyoruz. Kasları germe hareketleri kası kasarak kanlanmasını artırıyor ve kasları güçlendiriyor. Kasların güçlenmesi ile omurga üzerindeki yükün dengeli ve eşit paylaşılmasını sağlıyor.

 

Bel Fıtığında Ne Zaman Ameliyat Olunmalıdır?

 

Bel fıtığında özel durumlar hariç ameliyat en son seçenek olmalıdır. Bilimsel olarak bel fıtığında ameliyat gerektiren durumlar şunlardır.

 

  • İlerleyen kas gücü kaybı: Burada dikkat edilmesi gereken bu güç kaybının ardı sıra yapılan kontrollerde kötüye gitmesidir. Yani sadece güç kaybının olması ameliyat gerektirmez.
  • Kaudo Ekuina sendromu nadiren görülen tüm bacak kaslarında güçsüzlük ve idrar yapamama gibi bulgularla ortaya çıkar. Bu hastalar hemen ameliyat edilmelidirler.

 

Doç. Dr. Habib BOSTAN

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı

habibbostan.com

0545 229 5588

0212 542 5588