‘Bazı illerde delegeler masa başında yazıldı’

‘Bazı illerde delegeler masa başında yazıldı’
7 Aralık 2019 08:04

CHP’de tamamlanan delege seçimleri üzerinden yeni bir tartışma başladı. Eski bir parti yöneticisi “Seçim yapılmayan yerlerde delegeler masa başında yazılıyor” dedi. Seçim yapılmayan Doğu ve Güneydoğu’da delegelerin masa başında belirlenmesi geçen kurultayda da gündeme gelmişti. Bu durumun, kurultayı tartışmalı hale getireceği belirtildi.

 

 

 

Aydınlık’tan Zihni Erdem’in haberine göre CHP’nin Nisan 2020’de yapılacak kurultay takviminin ilk aşaması olan, parti üyelerinin katılımıyla mahallelerde yapılan delege seçimleri, geçen haftasonu tamamlandı. Birçok yerde itirazlara neden olan delege seçimlerini, partili belediye başkanlarının ve milletvekillerinin yönlendirmesiyle, Genel Merkez doğrultusunda hareket eden adayların kazandığı ifade edildi.

CHP’nin parti tüzüğü gereği muhallerde belirlenen delegeler, kurultay takviminin ikinci aşaması olan ilçe kongrelerine katılacak ve burada ilçe yönetim organlarını ve il kurultay delegelerini seçecekler. Ardından toplanacak il kongre delegeleri de il yönetim kurulları ile genel başkan ve genel merkez yönetim seçimlerinde oy kullanacak kurultay delegelerini belirleyecekler.

 

 

ÖZELLİKLE DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA

 

 

CHP tüzüğüne göre, kurultay delegeleri, illerin çıkarttığı milletvekili sayının iki katı esas alınarak belirleniyor. Tüzük gereği mahallelerde başlatılan delege seçim süreci CHP’nin ve örgütlerinin zayıf olduğu Doğu ve Güneydoğu il ve ilçelerinin -bir iki istisna hariç- hiçbirinde delege seçimi yapılmadığı, delegelerin masa başında belirdiği öğrenildi. Bu durumda yapılacak ilçe ve il kongreleri masa başında yazılan delegelerin verdiği oylarla gerçekleştirilecek.

CHP’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde 3-4 Şubat 2018 toplanan 36. Kurultay sürecinde de benzer sorunlar yaşanmıştı. Doğu Anadolu’nun en büyük illerinden biri olan CHP Diyarbakır İl Kongresi, çoğunluğu misafir 100’a yakın insan ile toplandı. Delegeler, seçim yapılmaksızın masa başında yazıldı. Delegelerin birçoğunun Diyarbakır’da değil, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde oturan partiler arasında seçilmeleri de dikkat çekmişti.

 

 

‘HDP’YE YAKIN İSİMLER DELEGELE YAPILIYOR’

 

 

İlçe kongreleri için muhallerinde delege seçimi yapılmayan Doğu ve Güneydoğu illeri, Kurultay’da toplam 223 delege ile temsil ediliyor. Eski bir parti yöneticisi şunları söyledi:

“Seçim yapılmayan yerlerde delegeler masa başında yazılıyor. Ankara Yenimahalle’de bile Batıkent hariç birçok yerde seçim yapılmadı. Yapılan itirazlar da genel merkez tarafından kabul edilmedi. Doğu ve Güneydoğu’da hemen hemen hiçbir yerde delege seçimi yapılmıyor. Genel Merkez istediğini delege yazıyor. Bu arada HDP’ye yakın isimler de CHP kurultay delegesi yapılıyor. Bunlar kurultayda oy kullanıyor ve partinin kaderini belirliyorlar. Nereden baksanız sağlıksız bir durum. Örneğin bir milletvekili olan Şanlıurfa’dan 24 delege geliyor. Hiç milletvekilimiz olmayan Mardin’in 12 delegesi var. Doğu ve Güneydoğu illeri kurultayda 200 aşkın delege ile temsil edilecek. Bu delegelerin masa başında ve genel merkezin kontrolünde belirlenmesi, yapılacak kurultayı tartışmalı hale getirir.”

 

 

‘CHP’NİN ÇIKARDIĞI DEĞİL TOPLAM VEKİL GÖZETİLMELİ’

 

 

CHP eski yöneticilerinden Şahin Mengü de delege seçimlerindeki sağlıksız durumun tarihinde hep olduğuna belirterek şöyle konuştu: “Bizim tarihimizde bu hep vardır. Delege seçimlerinde tutarsız işler olur. Karmakarışık işler oluyor. Her yerden şikayetler geliyor. Nasıl yapıyorlar, ne yapıyorlar, bilen yok. Delege sayımızı, kentte çıkartılan milletvekiline göre ayarlıyoruz. Bunu değiştirip son genel seçimde alınan oy oranı ve çıkartılan milletvekili sayısı ile ilişkilendirmek lazım. Diyarbakır’dan 12 milletvekili çıkıyor. Benim orada delege sayım 24 olacak gibi bir komedi olmaz. Benim orada oyum yok ki… Diyelim ki bir başka ilde yüzde 40 oy aldım orada da 20 delege var. Sıkıntı oradan başlıyor.”

 

 

‘PARTİ KÖTÜYE GİDİYOR’

 

 

Partinin iyi gitmediği görüşünü de savunan Mengü, şöyle sürdürdü: “Parti çok kötüye gidiyor. Kötüye gittiği şundan da belli, ‘AKP kan kaybediyor’ deniyor, CHP’nin oyu yüzde 23-24’ ün üzerine çıkmıyor. Demek ki iyi gitmiyor Parti. Partinin lideri yok. Liderlik başka bir şey. Deniz Baykal zamanında da oylarımız çok yükselmiyordu ama partinin lideri vardı, şimdi o da yok.”