Bayramdan sonra Meclis’in ilk işi ‘Barolar’ olacak!

Bayramdan sonra Meclis’in ilk işi ‘Barolar’ olacak!
9 Mayıs 2020 10:19

Ramazan Bayramı’ndan sonra çalışmalarına başlayacak olan Meclis’in ilk işi meslek örgütlerinin seçim sistemine ilişkin düzenleme olacak. İlk etapta ise baroların yönetim yapısı ve seçim sistemi gündeme gelecek.

 
BAROLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE MESLEK KURULUŞLARININ SEÇİM USULLERİ YENİDEN BELİRLENECEK

 

 
AK Parti barolar başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili düzenleme üzerinde çalışıyor.

AK Parti daha önceki yıllarda bu konuda bir hazırlık yapmıştı. Bu çalışma yeniden ele alındı ve AK Partili hukukçu kurmaylar düzenleme üzerinde bir çalışma başlattı.

 

 

MESLEK ÖRGÜTLERİNİN SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLECEK

 
Tarafsız Haber Ajansının edindiği bilgiye göre baro ve meslek örgütlerinin seçim sistemi değiştirilecek.

Edinilen bilgiye göre barolarda mali müşavirlik odasına benzer bir nispi yapılanma, nispi seçim, seçim sistemine ilişkin, delege ve yönetim kurulu seçim sistemine ilişkin düzenleme getirilecek.

 

 

AK PARTİ’YE GÖRE DEMOKRATİKLEŞME ÇALIŞMASI

 
Yapılacak düzenlemeye ilişkin gelen itirazlara da AK Partili yönetici, “Demokratikleşme çalışması bu. Anayasa’da zaten çerçeve çizilmiş. Çerçeveyi anayasa çizmiş. Bundan birilerinin rahatsız olmaması lazım. Yemin ediyorlar çünkü Anayasa’ya. Anayasanın 135. maddesi (Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları) kapsamına girenlerle ilgili kapsamlı bir demokratikleşme içeren düzenleme” yorumunu yaptı.

 

 

BAYRAMDAN SONRA MECLİS’İN İLK İŞİ OLACAK

 
Bayram’dan sonra Meclis’in ilk işinin meslek örgütlerinin seçim sistemine ilişkin düzenlemenin olması bekleniyor.

 

MEVCUT UYGULAMA NASIL?

 
Türkiye Barolar Birliğin en yüksek organı olan Genel Kurul, baroya kayıtlı avukatların, avukatlıkta en az 10 yıl kıdemli üyeler arasından gizli oyla seçecekleri ikişer delegeden oluşur.

Görevde bulunan baro başkanları ile Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı yapmış ve yapmakta olan avukatlar Genel Kurulun doğal üyeleridir. Avukat sayısı yüzden fazla olan barolar, yüzden sonraki her üç yüz üye için ayrıca bir delege seçerler.

Başkanı, Genel Kurul kendi üyeleri arasından gizli oyla seçer.

Yönetim Kurulu; Birlik Başkanı ve Birlik Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla seçtiği on üyeden oluşur. Kurula, Birlik Başkanı başkanlık eder.