Bayık: Bizim de İmralı’ya gidip gelmemiz gerekir

Bayık: Bizim de İmralı’ya gidip gelmemiz gerekir
28 Ağustos 2013 09:57

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, İmralı adasında çözüm süreci kapsamında devlet heyetinin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşme ve müzakereleri kağıtlara döküp imzalamadığını, müzakerelerde 3’üncü bir taraf da olmadığı için şahitlik yapılamadığını belirterek, “Türkiye, sonra bir çok şeyi inkar ediyor. İmralı’da başkan Apo üzerinde nasıl bir siyaset uyguladıklarını bilmiyoruz. Öcalan’ın şartlarının düzeltilmesi lazım ve artık bizim de İmralı’ya gidip gelmemiz gerekir” dedi.

 

Çözüm süreci ve Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda, Kürtçe yayın yapan ‘Newroz TV’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Ortadoğu’da Arapların, Farsların Türklerin sorunları olduğunu, bunun en önemlisinin de Kürt sorunu olduğunu savundu. Bayık şöyle konuştu:

“Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’da savaşlar, çatışmalar ve tahribatlar bitmez. Kürtler kimliği, kültürü ve dili ile Ortadoğu’da özgür yaşamaya karar vermiştir. Her tarafta özgürlük mücadelelerini vermektedirler. Kendi savunma güçlerini kurmuş ve liderlerini belirlemişlerdir. Ortadoğu’daki güçler Kürtlere istemedikleri bir statü dayatamazlar. Başkan Apo Kürtleri ayağa kaldırdı, onlara yeni bir ruh kazandırdı. Yeni bir Kürt yarattı. Kürtler özgür olmayan yaşamı kabul etmiyor. Kürtler için tarihi bir şans doğmuştur. Bu şansı kendileri mücadele ile elde ettiler.” 

Cemil Bayık, Kürt sorununun çözümü için başlatılan çözüm sürecinin 2’nci aşamasında olduklarını ancak, Hükümetin şu ana kadar bir adım atmadığını ileri sürerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süreci seçimlere kurban etmek istiyorlar. Zindanlardaki Kürt siyasetçilerin serbest bırakmaları, Karakol yapımlarını durdurmaları, baraj ve askeri yollar yapmamaları lazımdı. Demokratik siyaset yollarını açmaları gerekirdi. Bunların hiç birini yapmadılar. Tersini yaptılar. İmralı adasına bağımsız bir doktor heyetinin gitmesi bile engellendi.  Başkan Apo’nun başına ne getiriyorlar, üzerinde nasıl bir siyaset yürütüyorlar biz bilmiyoruz. Daha önce zehirlemeye kalktılar, eğer gizli saklı bir şey yoksa bıraksınlar heyetler adaya gidip gelsin. Sadece BDP heyetinin gitmesine izin veriyorlar. Heyet 3 kişiden 2’ye indi, 15 günde bir yapılması gereken görüşmeler 1 aya çıktı.”

 

‘İMRALI’DA GÖRÜŞMELER KAĞIDA DÖKÜLMÜYOR’

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, dünyada sorunlarını çözmek isteyenler ve müzakere edenlerin böyle yapmadıklarını belirterek, sunları söyledi:

“Bu görüşme ve müzakerelerde 3’üncü taraflar da yer alması gerekir. Bunlar 3’üncü tarafı bırakmıyorlar, yaptıkları görüşmeleri kağıtlara döküp mühürleyip imzalamıyorlar. Bu olmadığı için sonra Türkiye her şeyi inkar ediyor. Görüşmelere şahitlik yapan 3’üncü taraf yok, imzalanıp yazılan belgeler yok. Başkan Apo’nun yanında konuşup tartışabileceği arkadaşları yok. Dışardan heyetler ise aydınların gitmesi istenmiyor. Devlet olarak sadece Başkan Apo’yu ile konuşuyorlar. Sorunlar böyle çözülmez. Apo’ya taktiksel yaklaşıp zaman kazanmak istiyorlar. Stratejik yaklaşmaları gerekiyor. İmkanlarını artırmaları gerekiyor. Başkan Apo’nun da artık bizimle görüşmesi, bizim de gidip gelmemiz gerekir. Adaya, aydınlar, yazarlar, STK örgütlerinin temsilcileri gidip gelmelidir.”

 

‘SÜREÇ BÖYLE İLERLEMEZ’

Cemil Bayık, Öcalan’ın 8 komisyon kurulmasını istediğini, bugünlerin adım atmak için son günler olduğunu ve kendileri açısından artık atacakları bir adımın da kalmadığını söyledi. Bayık, “Bizden istenenlerin hepsini fazlası ile yaptık. Bu şekilde bu süreç böyle yürümez. Devlet, süreci tıkanma aşamasına getirdi. Onları uyardık, süreci heba etmemelerini söyledik. 10’uncu aya kadar 2’nci aşamanın bitmesi gerekir. Eğer komisyonları kurmazlar ve Apo’ya stratejik olarak yaklaşmazlarsa bu süreç böyle ilerlemez. Sorumlusu da onlar olur” dedi.