Bastır parayı al sertifikayı

Bastır parayı al sertifikayı
22 Aralık 2014 09:15

Çevre Mühendisi almayan Çevre Bakanlığı ve şehircilik bakanlığı, özel sektörde “danışmanlık” yapmak isteyen çevre mühendislerini de adeta “haraca” bağladı. Çevre mühendislerinin özel sektörde “çevre görevlisi” belgesi alması zorunluluğu getiren bakanlık, sertifika verme yetkisini de kendi bünyesindeki vakfın “tekeline” verdi.

 

 

Cevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel sektörde “danışmanlık” yapmak isteyen mühendislik mezunlarına yönelik başlattığı “çevre görevlisi sertifikası” programıyla, işsiz gençlerin üzerinden milyonlar kazanıyor. Çevre mühendislerinin dahi özel sektörde danışmanlık yapabilmeleri için “çevre görevlisi” belgesi alması zorunluluğu getiren bakanlık, sertifika verme yetkisini de kendi bünyesindeki vakfın “tekeline” verdi. Bu yıl toplam 2 bin 122 kişi, en az 700 TL’den çevre görevlisi eğitimi alırken, Bakanlık en basit hesapla mühendislerin üzerinden 1.5 milyon kazandı.

 

 

Çevre mühendisi atamasını Türkiye genelinde yalnızca 12 ile sınırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iş bulma olanakları zor olan mühendiselere bir engel daha koydu. Çevre mühendislerinin özel sektörde en çok istihdam edildiği “danışmanlık”ta iş bulabilmeleri için “çevre görevlisi” belgesi alma zorunluluğu var. Belgesi olmayan mühendisler özel sektörde iş bulabilmek için bakanlık müsteşarı Mustafa Öztürk’ün başkan olduğu Türkiye Çevre Koruma Vakfı’ndan “çevre görevlisi sertifikası”almak zorunda.

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rakamlarına göre 2014 Nisan, Ekim ve Kasım aylarında gerçekleşen 3 eğitim programında toplam 2 bin 122 kişi çevre görevlisi eğitimi aldı. Son olarak Antalya’da beş yıldızlı bir otelde gerçekleşen eğitimde bin kişi, kişibaşı 700 TL’den eğitim aldı. Bakanlık, bu sertifika programıyla bir yılda 1.5 milyon’a yakın para kazandı. Direk bakanlık personli tarafından verilen eğitimlerde, eğitimcilere ayrıca para ödenmezken ulaşım ve konuklamaları bakanlık tarafından karşılanıyor.

 

 

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, çevre görevlisi eğitimlerine tüm mühendislik dallarının başvurabildiğini kaydetti. Diğerlerinin eğitime sınavla alındığını, çevre mühendisiliği bölümü mezunlarına ise yönetmelik öğretildiğini dile getiren Bozoğlu şunları kaydetti:

 

 

“Bizim 4 yılda aldığımız eğitimi 1 haftada verdiklerini iddia ediyorlar. Müsteşar başvuranların yüzde 83’ünün çevre mühendisi olduğunu açıkladı. Ancak işsizlik sıkıntısı nedeniyle bir süre sonra bu oran değişecek. 1 haftalık çevre eğitimi alanlar da işe girdiğinde yalnızca kayıt işlerine bakacaklar.”

 

 

Firmalarda “danışman” olabilmek için getirilen “çevre görevlisi” şartının kaldırılması için kanun teklifi hazırladıklarını ve yakında Meclis’teki tüm partilerle görüşeceklerini söyleyen Bozoğlu,“İmza atmayan partiler çevre mühendislerinden oy alamayacaklar” diye konuştu.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / İklim Öngel