Başsavcı otobüs kaldırıyor! Eminağaoğlu: Meslek etiğine aykırı!

Başsavcı otobüs kaldırıyor! Eminağaoğlu: Meslek etiğine aykırı!
30 Ağustos 2014 09:55

Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu, HSYK seçimleri için yarın Ankara’da aday toplantısına hazırlanırken, tarafsız olması gereken İstanbul Başsavcılığı skandal bir uygulamaya imza attı. Hakim ve savcılara mesaj atan Başsavcılık, geceyarısı Başakşehir ve Ataköy lojmanlarından otobüs kaldırılacağını açıkladı.

 

 

Hâkimler ve savcılar, 22 kişilik Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 10 üyesini belirlemek için 12 Ekim’de sandık başına gidecek. Yargıda Birlik Platformu ve YARSAV’ın (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) hazırladığı listelerin yarışacağı seçimde, Hükümet’in Yargıda Birlik Platformu’na verdiği desteğe tepkiler büyüyor. Son olarak, platformun 31 Ağustos’ta Ankara’da yapacağı aday tanıtım toplantısı için İstanbul Başsavcılığı harekete geçti.

 

 

DAHA ÖNCE DE DESTEKLEMİŞTİ

 

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Adliyesi’nde görevli hâkim ve savcıların cep telefonlarına mesaj göndererek, Yargıda Birlik Platformu’nun Ankara’daki aday tanıtım toplantısına katılmak isteyenlere araç tahsis edileceğini belirtti. Mesajda, lojmanların bulunduğu ilçelerden Ankara’ya gitmek üzere araç kaldırılacağı belirtilerek, “31.08.2014 tarihinde Ankara’da YBP tarafından Aday Tanıtım Toplantısı yapılacak olup tüm Hakim ve Savcılar davetlidir. Katılmak isteyenler için Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saat 01.00’da Ataköy ve Başakşehir Lojmanlarından otobüs kaldırılacaktır” dendi. Başsavcılık, Yargıda Birlik Platformu organizasyonlarına daha önce de destek vermiş, grubun toplantılarının davetiyelerini hakim savcılara mesaj olarak göndermişti.

 

 

DEVLETİN KAYNAKLARI

 

 

17 Aralık’tan sonra İstanbul Başsavcılığı’na atanan Hadi Salihoğlu’nun bu uygulaması adliyedeki hâkim ve savcılar tarafından tepkiyle karşılandı. Adli kaynaklar, “Başsavcılık tarafsız olması gerekirken, devletin finans kaynaklarını kullanılarak hükümete yakın bir gruba açıktan destek veriyor, adeta gövde gösterisi yapılıyor” ifadesini kullandı. Taraf’a konuşan bir hâkim, Yargıda Birlik Platformu’nun toplantılarıyla ilgili Başsavcılığın birden fazla kez mesaj gönderdiğini belirterek, “Başsavcılık, cenaze, bayram kutlaması gibi olaylar için hâkim savcılar arasında oluşturulan mesaj ağı üzerinden, devletin finans kaynaklarını kullanarak hükümete yakın bir sivil oluşuma açıktan destek veriyor” dedi.

 

 

BİZ GERİ ÇEVİRDİK

 

 

Seçim kampanyaları başladığından bu yana gerçekleştirilen hukuksuzluklardan dem vuran YARSAV Başkanı Murat Arslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘’Biz bunu en başından bu yana söylüyorduk. Bir tarafta tüm imkanlar seferber edilerek bir araya getirilmiş isimler var ve bunlar için ‘tamamen tesadüfi olarak bir araya gelmiş isimler’ deniyor. Biz bunların kimler olduğunu biliyorduk, platformlarına katılmamız için çok defa bize de geldiler ama biz YARSAV olarak ilkelerimiz gereği yürütme organıyla ortak çalışmayı etik bulmadığımız için gelen teklifleri geri çevirdik.”

 

 

TOPLANTILARINA KATILMAYIN

 

 

Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: Yargıda Birlik Platformu (YBP) adı verilen bu oluşum, Konya’da ilk toplantılarını yapacağı zaman kendilerini vali karşıladı. Biz seçim çalışmalarımızı Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde başlattık, biz oraya gittiğimizdeyse Başsavcı, adliyeye girişimizi engellemeye çalıştı. Biz gitmeden ‘bunların toplantılarına katılmayın’ diye talimat gitmiş. Seçim açık bir biçimde güç dengesizliğiyle yürütülüyor. Biz YARSAV olarak, başta atılan bu cep telefonu mesajları olmak üzere her türlü somut delile dayanarak hakkımızı arayacağız.’’

 

 

“KONUYU HSYK VE YSK’YA TAŞIYACAĞIZ”

 

 

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada sorumlulara karşı HSYK ve Yüksek Seçim Kurulu nezdinde haklarını arayacaklarını belirtti. Eminağaoğlu ayrıca şunları söyledi: ‘’Aldığımız duyumlar Başsavcılıkların pazar günü tüm Türkiye’den Ankara’ya araçlar kaldıracağı yönünde. HSYK seçimlerinde; kamu gücünü elinde bulunduran Başsavcılıkların, Adalet Bakanlığınca da desteklenen YBP’yi bu şekilde desteklemesi seçimlerin eşit şartlarda yürütülmesi ilkesine ve meslek etiğine aykırıdır. Bu durumun somut olarak gerçekleşmesi halinde ki Türkiye’nin her yerinden aldığımız duyumlar şimdilik onu göstermekte, Yargıçlar Sendikası olarak sorumlular hakkında HSYK’ya disiplin başvurusunda bulunacağız. Ayrıca organizasyonu yapan isimleri de seçimlerin eşit şartlarda yapılmasını engelledikleri gerekçesiyle YSK’ya ileteceğiz.’’

 

 

 

AYSUN YAZICI