Başköy’deki JES karşıtı mücadele sürüyor!

Başköy’deki JES karşıtı mücadele sürüyor!
3 Eylül 2018 10:14

İzmir Tire’ye bağlı Başköy’deki JES karşıtı mücadele sürüyor. Geçim kaynağı incir olan köylüler şimdi, yetkililerin sözlerinde durup köy halkının hazırladığı taahhütnameyi imzalamasını bekliyor

 

 

Demet Sargın / Birgün

 

 

İzmir’in Tire ilçesine bağlı Başköy’e yapımı planlanan Jeotermal enerji santralına (JES) karşı köy halkının mücadelesi sürüyor. Köylünün iki aya yakın süredir devam eden mücadelesine karşı ‘Sizin hazırladığınız taahhütnameyi imzalayacağım’ sözü veren şirket ise henüz buna dair somut bir adım atmadı. Şirketten bir yetkilinin alıkonulması üzerine bu sözün verildiğini söyleyen köylüler ‘Bizi kandırdılar’ diyor.

 

 

Kadınların tepkisi büyük

 
2015 yılında Tire’nin 7 köyünde arama ruhsatı alan Pozitif Enerji Ltd.Şti. isimli şirket geçen Temmuz ayında Başköy’de sondaj çukurları açarak JES çalışmalarına başlamak istedi. Köy halkının özellikle de kadınların tepkisiyle karşılaşan şirket, kuyuları açamadı.

 

 

Köylü kandırıldı mı?

 
Birkaç kez daha deneme yapan şirketin denemelerinden biri de 29 Ağustos’ta yaşandı. Şirket yetkilileri bölgede çalışma yaparken köylü kadınlar tarafından ablukaya alındı. Ablukaya alınan şirketin genel müdürü kendisini “şirket şoförü” olarak tanıtmak zorunda kaldı. Köylü kadınlar şirket sorumlusunun gelip kendileriyle görüşünceye kadar gelenleri bırakmayacaklarını söylediler. İlçe jandarma komutanının araya girmesi ve şirketin kurucu ortağı Cihan Çanakçı’nın 31 Ağustos Cuma günü köye gelip, köylülerin bizzat hazırlayacağı bir tutanağa imza atmaya söz vermesi üzerine köylüler alıkoydukları kişileri serbest bıraktıktan sonra dağıldı.

Olayın ardından şirket yetkililerinin bahsettikleri tarihte köye gitmemesi halkı yeniden telaşlandırdı. Köylü şimdi yetkililerin köye gelerek çalışmaların sonlandırıldığına dair hazırlanan taahhütnameyi imzalamasını ve kararı coşkuyla kutlamayı bekliyor.

 

 

Germencik örneği gözlerinin önünde

 
Geçimini incirle ve zeytincilikle sağlayan Başköy, Aydın’ın JES şehrine dönüştürülmüş ilçesi Germencik’e yaklaşık 20 km uzaklıkta. Germencik’teki zeytin ve incir ağaçlarının JES’ler sebebiyle kuruduğunu, ilçede solunum yolu hastalıklarının arttığını, tarımsal verimin ve kalitenin düştüğünü bizzat gözleriyle gören Başköylüler, kendi köylerinin de o duruma gelmesini istemiyor. Öyle ki 20 km uzaklıktaki JES bile Başköy’ün havasını olumsuz anlamda etkilemiş.

 

CHP’li Polat: Gerekirse çadır kurarım
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, dün Başköy’deydi. Burada halkı ziyaret eden Polat, BirGün’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: Bu direnişin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Halkla birlikte süreç nereye giderse oraya kadar gideceğiz. Bir korkumuz yok. Burada örgütlü bir halk var. Ekmeğinin, geleceğinin, doğasının peşinde olan bir halk var . Bu halkın mücadelesi içerisinde olmak saygı duymak benim için onur. Gerekirse burada çadır kurup onlara her an omuz vereceğim.”

 

https://www.birgun.net/haber-detay/baskoyluler-incirinin-pesinde-229030.html