Baskılara dayanamayarak istifa etti

Baskılara dayanamayarak istifa etti
2 Eylül 2014 11:23

Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nin Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partili Devlet Bakanı Christine Haderthauer istifa etti.

 

Eşi Hubert Haderthauer’a karşı açılan dolandırıcılık ve vergi kaçırma soruşturmasıyla birlikte son aylarda gündemden düşmeyen Bakan baskılara dayanamayarak istifasını sundu. Bakanın başı 2004 yılına kadar sahibi olduğu model araba üretimi yapan firması yüzünden derde girdi. Haderthauer, firmayı bakan olduktan sonra eşine devrettiğini söylerken, Spiegel dergisi 2008 yılında eşinin sattığı firmanın internet sayfasının 2009 yılına kadar bakanın üzerinde olduğu ortaya çıkardı.

 

Bakanın, eşiyle birlikte sahip olduğu model araba üreten firması Sapor, cezaevlerinde psikolojik tedavi gören hastaların ürettikleri mini model arabaları pazarlıyordu. Haderthauer, firma sahibi iken Bavyera Çalışma, Aile ve Sosyal Düzen Bakanlığı görevini yürütüyordu. Firmanın ortağı 2008’de firma kapatıldığında kendisine düşen payın tam verilmediği gerekçesiyle Haderthauer çiftinden dolandırıcılık iddiasıyla davacı olmuştu. Öte yandan, üç kişinin katili Roland S.’in Haderthauerların doğum günü partisine davet edilecek kadar samimi olmasının ortaya çıkması Bakanı zor duruma düşürmüştü.

 

Skandalın ortaya çıktığı ilk günlerde Bakanına sahip çıkan Başbakan Horst Seehofer, Bakanın görevini başarıyla yürüttüğünü ve model araba skandalının özele girdiğini söylemişti. Bavyera Parlamentosu’ndaki Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve bağımsızlar Bakanın derhal istifa etmesi gerektiği konusunda ısrarlarını sürdürmüşlerdi.

 

İstifa sonrası Başbakan Seehofer, “Bakan olarak Bavyera’ya büyük hizmetleri olmuştur ve makamını son derece dürüstülükle yürütmüştür” dedi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Marcus Rinderspacher ise, “Başbakan bu skandalın uzamasına neden oldu. Böylece kendisinin yaptırım ve yönetim gücünün zayıflığını kanıtladı” diye konuştu. Yeşiller Grup Başkanı Margarete Bause de, “Bu istifa kaçınılmazdı ve geç bile kalındı. Tüm deliller aleyhineydi” dedi.

 

Haderthauer’ın yerine Çevre Bakanı Marcel Huber veya CSU Avrupa Grubu Şefi Angelika Niebler’in getirilmesi bekleniyor.