‘Basın İlan Kurumu üzerinden FETÖ’ye, halkın milyonlarca lirasının aktarıldığı doğru mu?’

‘Basın İlan Kurumu üzerinden FETÖ’ye, halkın milyonlarca lirasının aktarıldığı doğru mu?’
22 Ağustos 2016 11:53

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, resmi ilanlarla halkın parasını doğrudan kullanan Basın İlan Kurumu (BİK) ile FETÖ/PDY ilişkisini Meclis gündemine taşıyarak, FETÖ/PDY’nin basın kuruluşlarına geçmiş yıllarda kaç liralık resmi ilan verildiğini sordu. Murat Emir, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yakalanan Zaman gazetesinin eski imtiyaz sahibi Alaattin Kaya’nın BİK’te yönetim kurulu üyeliği yaptığı dönemdeki hesapların da açılmasını istedi.

 

 

 

 

CHP’li Emir, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, kuruluş amacı resmi ilanlar aracılığıyla yerel ve ulusal basın kuruluşlarına ekonomik katkı sağlamak olan ve bu amaç doğrultusunda resmi ilanların dağıtımında tekel konumundaki Basın İlan Kurumu’na (BİK) ilişkin sorular yöneltti. Soru önergesinin gerekçesinde, FETÖ/PDY üyelerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve yargı kurumları kadar BİK’te de etkin olduğunun iddia edildiğini belirten Emir, “BİK’in, yazılı basına resmi ilanları dağıtan devlet kurumu olması, FETÖ/PDY’nin ticari faaliyetlerinin yaygın olduğu işkollarının başında basın-yayın kuruluşlarının geldiği dikkate alındığında FETÖ/PDY-BİK ilişkisi ciddi şekilde araştırılmalıdır” dedi.

 

 

Alaattin Kaya’nın BİK Yönetim Kurulu üyelik dönemi mercek altına alınmalı

 

 

Bir dönem Zaman gazetesinin imtiyaz sahipliğin yapan, Fethullah Gülen’in güvenilir adamlarından Alaattin Kaya’nın, BİK’te iki yıla yakın süre yönetim kurulu üyeliği yaptığını vurgulayan CHP’li Murat Emir, soru önergesinin gerekçesinde şu bilgileri paylaştı:

 

 

“FETÖ/PDY-BİK ilişkisiyle ilgili en somut kanıtlardan biri 28 Şubat 2013 tarihinde BİK Yönetim Kurulu üyeliği seçilen Alaattin Kaya’dır. Yaklaşık iki yıl boyunca, 2015 yılının ilk ayına kadar BİK Yönetim Kurulu üyeliğini yapan, Alaattin Kaya, Gülen Cemaati’nin yayın organı Zaman gazetesinin bir dönem imtiyaz sahipliğini de yapmış kişidir. Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Alaattin Kaya, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden önce kayıplara karışmış; darbe girişimi sonrası hakkında yakalama kararı çıkartılmış ve 19 Ağustos 2016 günü Balıkesir’in Edremit ilçesinde yakalanarak gözaltına alınmıştır. Yönetim kurulu üyeliği yaptığı iki yıl süresince BİK’te en etkili isimlerden biri olan Alaattin Kaya’nın, özellikle yerel basına dağıtılan resmi ilanlarda belirleyici olduğu ifade edilmektedir. BİK’in, yıllık 160 milyon lira civarında resmi ilan bütçesi dağıtan bir kurum olduğu; yakın zamana kadar buradaki etkin isimlerin başında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aranan Alaattin Kaya’nın olduğu göz önüne alındığında, FETÖ/PDY’nin basın kuruluşlarına resmi ilanlar üzerinden milyonlarca liranın aktarıldığı, iddianın ötesinde gerçek olarak karşımızda çıkmaktadır. Ki bu konuyla ilgili göstergelerden biri de FETÖ/PDY ekseninde yayıncılık yapan kuruluşlar ilanlarla abat edilirken, Ankara’nın yerel gazetelerinden Güçlü Anadolu’nun iki yıldır tüm şartları sağlamasına karşın resmi ilan hakkından yararlandırılmamasıdır. Bu açıdan BİK’te, tam anlamıyla çifte standart uygulandığı belirtilmektedir.”

 

 

2007-2016 arasında hangi gazeteye kaç lira verildi?

 

 

CHP’li Emir’in, Başbakan Yıldırım’a yöneltti sorular ise şöyle:

 

 

1-) Zaman gazetesinin eski imtiyaz sahibi Alaattin Kaya hangi tarihte Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir? Yönetim Kurulu üyesi yapılmasının gerekçesi nedir? Alaattin Kaya ile aynı dönemde görev yapan diğer yönetim kurulu üyeleri kimlerdir?

2-) Ankara’da Belde ismiyle yayın yapan yerel gazetenin kurucusu ve sahibi Alaattin Kaya mıdır? Alaattin Kaya’nın sahibi olarak gözüktüğü başka yerel gazete var mıdır?

3-) Alaattin Kaya’nın sahibi ya da ortağı gözüktüğü gazetelere, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi olduğu dönemde, kaç liralık resmi ilan verilmiştir? Verilen resmi ilanların parasal olarak yıllara göre dağılımı kaç liradır?

3-) Ankara’da yayın yapan Güçlü Anadolu Gazetesi’ne, gerekli tüm şartları sağlamasına karşın ilan verilmemesinin nedeni nedir? Güçlü Anadolu Gazetesi’nin ilan almamasında Alaattin Kaya’nın herhangi bir etkisi olmuş mudur?

4-) FETÖ/PDY’nin basın ayağını oluşturdukları gerekçesiyle 668 sayılı kanun hükmünde kararname ile kapatılan ulusal ve yerel basın-yayın kuruluşlarına 1 Ocak 2007 ile 15 Temmuz 2016 tarihleri arasında verilen resmi ilanlar toplam kaç liradır. Hangi basın kuruluşuna kaç liralık resmi ilan verilmiştir ve bu ilanların yıllara göre dağılımı kaç liradır?

6-) Basın İlan Kurumu’nun merkezi ile şubelerinde FETÖ/PDY bağlantısı olduğu gerekçesiyle açığa alınan, gözaltına alınan ya da tutuklanan şahıslar var mıdır? Varsa bunlar kimdir ve Basın İlan Kurumu’ndaki görevleri nedir?

 

 

“Mart ayında aynı içerikte verdiğimiz önergemize hala yanıt alamadık “

 

 

 

FETÖ/PDY-BİK ilişkisini gündeme getiren soru önergesine ilişkin bir değerlendirme yapan CHP’li Emir, başta yerel gazeteler olmak üzere resmi ilanların basın için önemli bir ekonomik girdiği olduğunu, bu açıdan bu yılın Mart ayında aynı konuda dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’na sorular sorduğunu anımsatarak, “Fethullah Gülen Cemaati’nin basın organlarına, Basın İlan Kurumu üzerinden halkın kaç lirasının verildiğini ortaya çıkarmak için sorular sormuştuk. Tahmin edin ne oldu? Aradan 5 ayı fazla süre geçti hala yanıt yok. Meclis’te soru önergeleri de dâhil neredeyse tüm denetim yollarını tıkayan AKP iktidarı, açık ve şeffaf olmayarak hem belli yapıları korumuş oluyor hem de Ülkemize ağır bedeller ödetiyor” diye konuştu.