CHP’li Başgülşen de o davada beraat etti

CHP’li Başgülşen de o davada beraat etti
20 Nisan 2014 16:32

Manisa’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla yargılanan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi Hüseyin Tavas’tan sonra, CHP’den Milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen İl Gençlik Kolları eski Başkanı Mustafa Başgülşen de beraat etti.

 

CHP’li Mustafa Başgülşen hakkında, sosyal paylaşım ağı Facebook’ta ve Youtube’taki AKP iktidarını eleştiren görüntüsü sebebiyle 7 Eylül 2013 tarihinde Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’ne hakkında şikayette bulunuldu. Sosyal paylaşım ağlarındaki ifadelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerdiği iddiasıyla CHP’li Başgülşen hakkında aynı tarihte savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılık, CHP’li Başgülşen’in Facebook’taki yazılarını ve Yotube’taki videosunu ve yazdıklarını inceledikten sonra 30 Ekim 2013 tarihinde başbakan Erdoğan’a hakaret içermediğine kanaat getirip, takipsizlik verdi. Takipsizlik kararına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki avukatı Ferah Yıldız’ın itirazının ardından geçen 24 Ocak’ta Başgülşen hakkında 6 ay 2 yıl hapis cezası istemiyle Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Davanın geçen 15 Nisan’daki ilk oturumunda hakim, savcılığın takipsizlik kararında olduğu gibi Facebook’taki yazıların ve Youtube’taki videonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içermediğini belirtti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesindeki ifade özgürlü çerçevesinde, kendi görüşlerini belirttiği gerekçesiyle Başgülşen’in beraatine karar verdi.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Başgülşen, duruşmaya avukatı olmadan gittiğini belirtip, “Hepsini isteyerek söyledim ve yazdım. Bu nedenle duruşmaya da avukat olmadan katıldım. Çünkü ortada şahsa yönelik hakaret içeren bir suç unsuru yoktu. Cumhuriyet Savcılığı da hakim de bu yönde karar verdi. Bağımsızlığım benim karakterimdir. Türkiye’de kendi görüşlerini belirtmek, ifadelerde bulunmak ve bunu kamuoyu ile paylaşmanın suç olmadığını gösteren mahkemelerimiz de var” diye konuştu.

 

Manisa’da çantasından çıkan ‘Dikkat hırsız var’ yazılı pankartla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılan TGB üyesi Hüseyin Tavas da geçen hafta ilk duruşmada beraat etmişti.