Barolardan YSK’ya tepki: Kara bir leke!

Barolardan YSK’ya tepki: Kara bir leke!
8 Mayıs 2019 11:27

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararına 49 ilin barosu, tepki gösterdi. Yayınlanan ortak bildiride, “Demokrasi birikimimizi, kültürümüzü ve yıllar içinde oluşan tüm içtihatları yok sayarak alınan bu karar, demokrasi ve hukuk tarihimizde maalesef kara bir leke olarak yerini alacaktır” ifadelerine yer verildi.

 

 

Uğur Enç / Sözcü

 

 

YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal ederek 23 Haziran’da seçimin yinelenmesine siyaset, iş ve sanat dünyasının yanı sıra STK’lardan da tepkiler gelmeye devam ediyor. 49 kentin barosu, yayınladıkları ortak bildiriyle YSK’nın kararına tepki gösterdi.

 

 

“KUŞKU VE ENDİŞELERİ ARTACAK”

 

 

Baroların ortak bildirisinde, YSK’nın kararı eleştirilerek şöyle denildi; “Bu kararla; ülkemizin uzun ve sıkıntılı demokrasi tarihinde edinilen tecrübeler, yasal düzenlemeler ve seçim kurullarının uygulamaları ile oluşan yerleşik içtihatlar, teamüller ve ilke kararları yok sayılmıştır. Hâlbuki bunların tamamı seçimlerin sağlıklı işlemesi, millet/seçmen iradesinin şaibesiz bir şekilde sandığa yansıması içindir. Ancak YSK kararı ile tüm bu birikim bir yana atılınca, artık seçmenin seçim sonuçlarına ilişkin kuşku ve endişeleri artacağı gibi sandık kurulu başkan ve üyeleri de potansiyel suçlu gibi görülecektir”

 

 

“KARA BİR LEKE OLARAK YERİNİ ALACAK”

 

 

“Demokrasi, öncelikle halkın iradesi ile şekillenen seçim sonuçlarına saygı duymakla mümkündür” ifadelerine yer verilen bildiride, “Hal böyleyken; demokrasi birikimimizi, kültürümüzü ve yıllar içinde oluşan tüm içtihatları yok sayarak alınan bu karar, demokrasi ve hukuk tarihimizde maalesef kara bir leke olarak yerini alacaktır” denildi.

 

BİLDİRİYE İMZA ATAN BAROLAR

 

İşte ortak bildiriye imza atan barolar;

Adana, Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Niğde, Ordu, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yalova, Zonguldak, Van.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/barolardan-yskya-tepki-kara-bir-leke-4719526/