Bankalar Türk Telekom’dan alacaklarını kurtarmak için sıraya girdi

Bankalar Türk Telekom’dan alacaklarını kurtarmak için sıraya girdi
22 Mayıs 2018 09:50

Alacaklı bankalar şirket kuracaklar ve Türk Telekom yönetiminde bu bankalarca kululan yeni şirket yer alacak. Otaş’ın da iflası istenecek.

 

 

Türk Telekom’da, Otaş’a ait hisseler için formül bulundu. Alacaklı bankalar şirket kuracaklar ve Türk Telekom yönetiminde bu bankalarca kululan yeni şirket yer alacak. Otaş’ın da iflası istenecek.

4.7 MİLYAR DOLAR

2005 yılında Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesi özelleştirildi. Tamamı Öger Telekom’a ait olan Otaş Türk Telekom’da yüzde 55’lik paya sahip. Otaş 2013 yılında 29 bankadan toplam 4.7 milyar dolarlık kredi almıştı. Kredinin en büyük payı 1.5 milyar dolarla Akbank’a ait. 1 milyar dolar Garanti Bankası’nın, 500 milyon dolar da İş Bankası’nın alacağı bulunuyor. Kalan 1.7 milyar dolar da diğer bankaların. 2016 yılında kredilerin geri ödenme zamanı geldiğinde ödemeler yapılamadı. 290 milyon dolarlık kredi ödemesi yapılamadı. Alacaklı bankalar 2016 yılından itibaren hiçbir alacaklarını tahsil edemedi. 2016 yılından itibaren de bankaların alacağına yönelik çalışma yapıldı ancak bir sonuç elde edilemedi.

YERLİ ŞİRKET KURULACAK

Edinilen bilgiye göre bankaların alacağı için formül bulundu. Bulunan formüle göre Otaş iflas ettirilecek. Alacaklı bankaların yer alacağı bir şirket kurulacak. Şirket yerli olacak. Bu şirket yüzde 55’lik hisse için Türk Telekom’da söz sahibi olacak. Böylece Türk Telekom’un zarara uğramayacağı belirtiliyor. Businessht sitesinde yer alan habere göre bankalar bugün İstanbul’da bir araya gelerek hisseler gerekli adımları atacak.