Banka kredi notu öğrenme işlemi nasıl yapılır? Kredi skorum kaç?

Banka kredi notu öğrenme işlemi nasıl yapılır? Kredi skorum kaç?
14 Ocak 2020 07:45

Kamu Manşet sitesi olarak sizlere Banka kredi notu öğrenme işlemi nasıl yapılır konusu hakkında bilgiler aktaracağız. Bireysel kredi başvurusu yaparak kredi almak isteyen bireylerin ilk bakılan kriteri kredi notudur. bireyler için oluşmuş olan bu kredi notuna ise ‘kredi skorlaması’ (credit scoring) adı verilir.

 

Kredi skoru yani kredi notu, bireysel kredi işlemleri finansal piyasalarda kullanılıyor. Kredi notu, insanın aldığı kredileri, kullandığı kredi kartlarını, senet ve çek benzeri pek çok fazla finansal borçlarını düzenli ve zamanında arka ödeme kapasitesini ölçmektedir.

 

Kredi notu yüksek olan kişiler düşük nema oranlarında kredi alabilme imkanına sahiptirler. Kredi notu düşük olan bireyler ise yüksek nema oranlarında kredi alırlar ya da bankanın değerlendirmesi üzerine kredi talebi olumsuz sonuçlanmaktadır.

 

Bireysel kredi notu, kuruluşlar için üretilmiş olan kredi derecelendirme işleminden değişiklik göstermekte olup, hesaplama uzmanları nedeni ile değil, “Scorecard” adı verilen bilgisayar programları yönünden hesaplanmaktadır.

 

Tüm bankalar kredi başvurusu oluşturan her bireyi ilk şekilde puanlamaya tabi tutmaktadır. “Kredi notu” şekilde nitelendirilen bu puanlama, düşük çıktığı takdirde kredi talebi reddedilmektedir. Yüksek çıkması zorunda ise kredi çıkmaktadır. bilhassa bu son zamanlarda birçok banka kredi kabul kriterlerini yoğunlaştırması nedeniyle kredi notunun önemi çok çok artmıştır.

 

Banka Kredi Notu öğrenme işlemi Nasıl yapılır?

 

Kredi Notu öğrenme işlemi ise Kredi Kayıt Bürosu nedeni ile sunulmakta olan hizmetle yalnızca bankalara söylediği kredi notu kolaylıkla sorgulanabilmektedir. Kredi notunun öğrenilebilmesi için Kredi Kayıt Bürosu web sitesine aza olmak ve bireyin risk raporunu ilgi etmesi yeterli olabilmekte. Sisteme aza olabilmek için ise nüfus cüzdanı, TC kimlik no benzeri bilgilerin yanı dizi ve bir kredi kartı veya banka kartı bilgisi girilmesi gerekmektedir. üyelik işleminin yapılmasından sonra insanın TC kimlik numarası ve almış bulunduğu şifre ile sisteme giriş yaparak Kredi Notu öğrenme işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Kredi Notu Sorgulama işleminin gerçeklemesi için yapılan üyelik işlemlerinin ardından ödenecek olan rapor ücretini (2,30 TL) kredi kartı ile ödenebilmektedir. ödeme işleminin ardından kredi notunu içeren risk raporu bilgisayar ekranında açılmaktadır. Kolaylıkla ulaşılmış olan bu risk raporunun yardımı ile insanın kendi notu meselesi için kolaylıkla bilgi sahibi olması sağlanmaktadır.

 

Haberin Kaynağı : https://www.kamumanset.com/ekonomi/ucretsiz-banka-kredi-notu-ogrenme-yontemleri-icin-yapmaniz-gerekenler-h2464.html