Bakla  ve şifası

Bakla ve şifası
3 Mart 2013 23:47

Ey Yüce Türk İslam alemi! Yazımızın konusu, tarihi Türk halk hekimliği kültüründe bakla ve şifası olacaktır…

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Yıl 2006 Şubat, Libya’nın Başkenti Tripoli şehri: Kafkas Türk’ü, 76 yaşında din adamı, Abdüzzeki  HASNUN amca ile tanışmak nasip oldu.

Ataları 1857 yılında Finike’den gemi ile Tripoliye göç etmişler. Mesleği, atadan kalma çiftçilik ile uğraşıyorlar. 1300 dönüm narenciye bahçesi ve 2000 dönüm de normal tarlaları vardı.

Fanatikçe ağaç sevgisi, sezonluk sebze ve tarla bitkileri’nin tarımını yapıyorlardı. Abdüzzeki emmiye Tripoli de akşamları her köşe başında haşlanmış bakla tezgahlarıını sordum ve bakla’nın faydaları konusunda aldığım bilgileri, Cenab-ı Hak nasip ederse Büyük Türk Milleti ile paylaşmak nasip olacaktır.  
   
Şanlıurfa’nın asil ve soylu ailelerinden, Abdulkadir ve Niyazi Gakkoş’ların meşhur bir sözleri vardır. ”Türk her yerde Türk’tür”…  Dedikleri gibi gerçekten de Türk her yerde Türktür mayası kendisini gösteriyor. İşte Abdüzzeki Emmi’nin faaliyet notları!
 
   
BAKLA VE ŞİFASI:
Mısır baklası en şifalı olanıdır. Eğer geni (GDO) ile oynanmamışsa! İyisi boylu ve siyahımsı olandır. Hazmı biraz geç olur, hazmı kolaylaştırmak için, baklayı yedikten hemen sonra iki kesme şeker büyüklüğünde soyulmuş taze Zencefil yemeyi ihmal etmeyin.
 
  
Reçete 1- 60-70 gram arası taze bakla çiçeğini cam kavanoza koyunuz ve üzerini cam veya teneke de olmak şartı ile sızma Zeytinyağı ile iki parmak bırakarak doldurup gölgede 40 gün dinlendirip, süzün tekrar cam kavanoza koyun güneş görmeyen yerde saklayın.  
  
Faydaları ve Kullanılışı: Hazırladığınız bakla çiçeği yağını, yara ve iltihaplı çıbanlara günde üç defa sürülürse çok etkilidir. Ayrıca derin yara bölgelerinde yeniden et çıkarır. Aç karnına bakla yağından günde iki yemek kaşığı yenirse, vücutta toplanan zehirli maddelerin çıkarmasına yardım eder, böbreklerde ki kum ve taşın kolay düşürülmesini sağlar, böbrek iltihabını ve ağrisını giderir ve idrar söktürür. Bakla’nın kabuğunu hazırladığınız bakla yağı ile krem haline getirip, kıl biten bölgelere sürülürse bir daha kıl o bölgeden görülmez.  
  
Reçete 2- Taze baklayı haşlayıp o su ile yüzünüzü yıkarsanız, yüzünüz güzelleşir.
  
Reçete 3- Kuru bakla kabuğu ile beraber haşnanıp ilk kaynamadan suyu döküp yeniden su ilave edip 15 dakika kaynatılıp, doğal ev yapımı sirke ile yenirse bağırsaklarda ki yaraları şifaya kavuşturur.
  
Reçete 4- Bakla un haline getirilip, bal ile krem yapılır, gözaltı şişkinliklerine sürülürse şişkinliği indirir. Ayrıca bakla unu’nu Zeytinyağı ile krem yapıp boyunda ki ağrıları keser.
  
Reçete 5-
Taze baklayı haşlayın, kabuğunu çıkarıp salata tabağına koyun, Zeytinyağı, taze kekik, oğulotu, taze nane, isteğe göre taze veya kuru soğan ve bir ceviz büğüklüğünde taze Zencefili zar şeklinde doğrayıp servis yapın. Bu salata, sizi  mevsimsel hastalıklardan koruyup, diğer rahatsızlıklarınızı da asgariye indirecektir.  
  
Reçete 6- Bakla kabuğunu üzüm şırası ile 5-8 dakika kaynatıp meme şişkinliklerine, erkeklik organlarında ki şişkinliklere ve vücuttaki leke hastalığına yakı yaparak şişkinliği tedavi eder.
  
Reçete 7-
Baklayı ezip bademyağı ile pişirip, bal katıp yenirse, her türlü göğüs üşütmelerini şifaya kavuşturur.  
 
  
DİKKAT DİKKAT! YAN ETKİLERİ:

  
Anne ve baba adayları kesinlikle bakla yememelidir. Gaz ve şişkinlik yapar. Kulunç ağrılarını arttırır. Aşırı bakla yemek hafıza kaybına neden olur. Yumurta hayvalarına yem olarak verildiği zaman, hayvanlar yumurtlamaz.
 
  

Bakla ile ilgili bir Hadis-i Şerif: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) ”Bir kimse bakla yerse, Cenab-ı Hak O kimseden yediği bakla miktarı kadar hastalık çıkarır. ” buyurmuşlardır.
 
  
NOT: 1- Günde en az 5-8 bardak su içerek Kansere yakalanma riskini %50-70 arası azaltabilirsiniz. Ayrıca eklem ve bel ağrılarınız da %70 oranında azalır.  
   
İçtiğiniz su, kesinlikle güneş görmemelidir, suyun güneş görmesi halinde öströjen oluşur.
  
NOT: 2- İlaç ve şifa niyetine yediğinizi ve içtiğinizi bu Dua’yı okuyarak yapın. Dua: ”Bismillahişşafi hüvellah” denilerek ilaç yiyecek ve içecekler yenir ve içilir. Bu usul, müslümanım diyebilenlere ait bir keyfiyettir.  
 
   Cenab-ı ALLAH’ın Sıhhat, afiyet ve saadeti üzerinize olsun.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun