Bakırköy Belediyesi’ne soruşturma!

Bakırköy Belediyesi’ne soruşturma!
12 Eylül 2018 10:03

Savcılık, İstanbul Ataköy 5. Kısım’daki Ömer Duruk Camii’nde 1,5 yıl önce meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı ‘tente faciasına’ ilişkin CHP’li Bakırköy Belediyesi’nin rolünü araştırıyor.

 

 

Diriliş Postası’ndan Sabri İşbilen’in haberine göre İstanbul Ataköy 5. Kısım’da Ömer Duruk Camii’nde 1 Ocak 2017 tarihinde 3 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı ‘tente faciasında’ savcılık Bakırköy Belediyesi hakkındaki şikayetleri değerlendirdi ve soruşturmayı genişletti. Soruşturma kapsamında Bakırköy Belediyesi hakkındaki şikayetleri ve Bilirkişi Raporlarına yapılan itirazları değerlendiren savcılık, Bilirkişi Raporlarında, kusurundan söz edilmeyen Bakırköy Belediyesi’nin ve Bakırköy Belediyesi tarafından ihale edilen tenteyi inşa eden firmanın kusurunu araştırmaya başladı.

 

İMAMI DİNLEMEDİLER

 

Bilirkişi raporlarında, imamlar A. Karabey ve F. Yazar tali kusurlu olarak tayin edilmişlerdi.Oysa ki ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde cami imamlarının olası bir kazanın önüne geçmek için tüm önlemleri aldığı, anonslar yaptığı, tentelerin etrafını şeritlerle çevirdikleri, cenazeye gelen cemaatle tek tek konuşarak tentenin dışına çıkardıkları görülüyor. Fakat vakit namazından sonra cenaze mahaline gelen cenaze imamları cami görevlilerinin itirazlarını dinlemeyerek, tentenin altına giriyor ve cemaati tentenin altına davet ediyor. Cenaze imamlarının çağrısına uyan cemaat tekrar tentenin altında toplanıyor ve cenaze namazı kılınıyor. Cami imamlarının uyarılarını dinleyenlerin ise tentenin dışında bekledikleri görülüyor.

manset-foto-vZtd_cover

BELEDİYE KILINI KIPIRDATMADI

 

Cami imamları, Bakırköy Belediyesi yetkililerini defalarca telefonla aradıklarını, yardım istediklerini Bakırköy Belediyesi’nin ise tentenin üzerindeki karı kaldırmak yerine namaz vaktinde trafik zabıtalarını gönderdiğini, tenteye müdahale etmeyip, güvenlik önlemi almadıklarını aktardı. Cami imamları tüm gayretlerine rağmen facianın yaşanmasından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

 

RAPOR ELE VERDİ

 

CHP’li Bakırköy Belediyesi’nin tuttuğu tutanaklar camiye gelindiği, tente üzerinde biriken karın tespit edildiği, bu şartlarda temizlenmesinin ve tenteye müdahale edilmesinin mümkün olmadığı, tente altına girilmemesinin tavsiye edildiği yazılmış. Tente üzerindeki kara müdahale edilmemiş.Bakırköy Belediyesi’ne bağlı trafik zabıtalarınca tutulan tutanakta ise cami önünde trafik önlemleri almak üzere verilen camiye intikal edildiği, cami dışında trafik önlemleri aldıklarını, cami imamının uyarısı ve talebi üzerine anons yaptıklarını daha sonra cenaze namazı kılınırken cami dışına çıktıkları ve trafik görevini sürdürdükleri yazılmıştır. Cami imamlarının avukatı ise olayın üzerinden bir buçuk sene geçmesine rağmen, tentenin teknik ve mühendislik açıdan incelenmemiş olmasına ve tentenin inşasını yaptıran, bakımından ve temizliğinden sorumlu olan üzerine ismini yazdıran Bakırköy Belediyesi’nin soruşturma kapsamına alınmadığından, itiraz ve taleplerine rağmen bir buçuk yıldır Bakırköy Belediyesi yetkililerinin savcılık makamınca ifadelerinin alınmadığından şikayet ediyor. Cami imamlarının avukatı, itiraz dilekçesinde, tenteyi Bakırköy Belediyesi’nin inşa ettirildiği, böyle büyük bir tentenin tek parça halinde inşa edilmesinin mühendisler tarafından savcılık dosyasında araştırılmadığı, tenteyi zemine bağlayan vidaların mukavemetsiz olduğu yönünde araştırma yapılmadığı vurgulandı. Belediyenin bakım ve onarım alanında da herhangi bir çalışma yapmadığına dikkat çekilen itiraz dilekçesinde, cami sorumlularının belediyeyi defalarca aramalarına rağmen yardım gelmediği, cami imamının ısrarı ile bahçeye gelen trafik zabıtalarının ise güvenlik önlemi almak yerine cenaze namazı sırasında trafiği düzenlemek üzere cami bahçesinden dışarı çıktıkları beyan edilerek,Bakırköy Belediyesi yetkilileri ile cami imamlarının yaptığı görüşmelere ilişkin telefon kayıtlarının celbi talep edildi.

 

EKİPLER CAMİYE GELMEDİ

 

Yaşanan faciaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporlarında, facianın bilimsel ve teknik açıdan araştırılmadığı ifade ediyor. İtirazlarda,belediyenin kusurlarının kapatıldığı ve cami imamları aleyhinehaksız bir rapor düzenlendiği, tenteyi inşa ettiren ve bakımından sorumlu olanların soruşturma kapsamında araştırılmadığı belirtiliyor. Savcılık tarafından alınan Bilirkişi Raporunun sonuç ve kanaat bölümünde ise kazanın oluşumunda kasıt unsurunun bulunmadığı, ancak kazanın öngörülebilir nitelikte bir kaza olduğu görüşüne yer verildi. Kazanın önlenmesi içinbelediye ekiplerine, defalarca tentenin temizlenmesi için uyarıda bulunulmasına rağmen ekiplerin camiye gelmediği ifade edildi.

 

bakirkoy