Bakan’dan yine şaşırtan en ucuz doğal gaz açıklaması!

Bakan’dan yine şaşırtan en ucuz doğal gaz açıklaması!
2 Haziran 2020 13:21

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “ Türkiye, neden en pahalı doğal gazı alıyor?” sorusuna ülkemiz doğal gaz fiyatlarında OECD Ülkeleri içinde en ucuz konumdadır” yanıtı verdi. CHP’li Gürsel Tekin, “Faturalar bu kadar yakıcı iken, milyonlarca hanenin doğal gazı kesilmişken hangi ucuzluktan bahsediyorsunuz? Dedi

 

 

Gürsel Tekin’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, doğal gazın neden pahalıya alındığı sorusuna karşılık şöyle yanıt verdi:

 

“Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) 2018 yıl sonu verilerine göre sanayi ve mesken tüketimi için son kullanıcı enerji fiyat endeksinde ülkemiz, OECD Geneli ve OECD Avrupa Ülkeleri ortalamasının altında bir fiyat endeksine sahip olup, mesken tüketimine sunulan doğal gaz fiyatlarında OECD Ülkeleri içinde en ucuz konumdadır.”

 

CHP’li Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: “ Geçtiğimiz aylarda ülkemizde sırf doğal gaz faturasını ödeyemediği için gazı kesilen milyonlarca konut var. Avrupa Ülkeleri arasında bürüt asgari ücretle en az et alabilen ülke konumundayız. Sayın Bakanın örnek verdiği OECD Ülkelerine bakıldığında bile, gelir dağılımındaki bozuklukta sondan 1. Ülkeyiz. Sayın Bakanın cevabını okuduğumda bunlar hangi ülkede yaşıyorlar diye düşündüm. Maliyette en ufak bir artış olduğunda fazlasıyla fiyatlara yansıtanlar, düşüş olduğunda görmezden geliyorlar. Doğal gazdan yüzde 18 KDV ve ÖTV alınıyor. Fiyatın yüzde 25’ini vergiler oluşturuyor. Hem çok yüksek fiyattan satıyorsunuz hem de en ucuz diyorsunuz. Bu konunun takipçisi olacağımızı kimse akıllarından çıkarmasın.” Dedi.