Bakan onayıyla Atatürksüz kamu spotu!

Bakan onayıyla Atatürksüz kamu spotu!
18 Ocak 2018 11:19

Geçtiğimiz 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yayınlanan bir kamu spotu büyük tepki çekmişti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan filme tepkinin nedeni, yayında Başöğretmen Atatürk’ün bir kez dahi isminin geçmemesi ya da fotoğrafının yer almamasıydı.

 

 

 

İşte bu kamu spotuyla ilgili CHP’nin Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde çeşitli sorular sordu. Gelen yanıt ise oldukça ilginç: Atatürksüz kamu spotu, Milli Eğitim Bakanı’nın onayıyla çekilmiş.

 
Muharrem Erkek, kamu spotu yayınlandıktan hemen sonra şu soruları yöneltti:

 
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük bir eğitim devrimine de imza atmış Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün isminin dahi geçmediği bir kamu spotuna imza atan Milli Eğitim Bakanlığı, ilgili film için toplam ne kadarlık bir harcama yapmıştır?

 
Filmde oynayan kişiler isim isim belirtilmek üzere ne kadar ücret almıştır?

 
Film hangi firma tarafından yapılmış ve senaryosu kime aittir?

 
İlgili filmin yayınlanmasına Milli Eğitim Bakanı mı son kararı vermiştir?

 
Atatürk’ün isminin geçmemesi için özel bir talimat verilmiş midir?”

 
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmene Hizmet, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Daire Başkanlığı ise sorulan sorulara şu yanıtları verdi:

 
“Başbakanlık İletişim Merkezi BİMER aracılığı ile yapmış olduğunuz bilgi edinme müracaatınız Milli Eğitim Bakanlığımızca cevaplanmıştır.
2017 yılı Öğretmenler Günü münasebetiyle hazırlanmış olan kamu spotu için Bakanlığımızca herhangi bir harcama yapılmamıştır. Mesleğinin ilk ve son günü aynı heyecan ve duygularla sınıfa giren bir öğretmene, karşılıksız verilen emek ve özveri için öğrencileri tarafından duyulan vefanın ve sevginin işlendiği 45 saniyelik filmin senaryosu “Boğaziçi Yapım Ltd. Şti.” firmasına ait olup çekimi de kendilerince yapılmıştır. Teklif edilen senaryo Bakanlığımız ilgili komisyonlarınca incelenmiş ve Sayın Bakanımızın oluru alındıktan sonra çekimler gerçekleştirilmiştir. Kamu spotlarının en fazla 45 saniye sürebilecek olması nedeniyle mesleğin ilk ve son günü aynı heyecana sahip olan öğretmene duyulan vefa duygusunu anlatan senaryoya, filmin akışını ve anlam bütünlüğünü bozmaması için başkaca herhangi bir tema/konu eklenmemiştir.
Kamu spotunda rol alması için Bakanlığımızca sanat, iş, spor ve siyaset dünyasından birçok isimle irtibata geçilmiş, çekim günü için müsait olan aşağıda yer alan isimler, öğretmenlerimize olan saygı ve minnettarlıklarının göstergesi olarak filmde gönüllü olarak, herhangi bir ücret talep etmeden rol almışlardır. Bakanlığımızca söz konusu kamu spotu için hiçbir kişi ve kuruluşa herhangi bir ödeme ve harcama yapılmamıştır.

 
2017 Öğretmenler Günü İçin Hazırlanan Kamu Spotuna Katılan İsimler:
Yusuf Tekin – MEB Müsteşarı
Emine Azdiken – MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri
Ali Uyandıran – Oyuncu
Yunus Göksu – İBB Medya A.Ş Genel Müdürü
Nermin Mollaoğlu – Kalem Ajans Kurucusu
Hasan Kaçan – Oyuncu ve film yapımcısı
Yavuz Bingöl – Oyuncu
Burcu Çetinkaya – Ralli Yarış Pilotu
İpek Tuzcuoğlu – Oyuncu
Rıza Kayaalp – Millî Güreşçi
Taha Akgül – Millî Güreşçi
Asude Cengiz – Haber Spikeri
Kadir Çöpdemir – Oyuncu
İskender Pala – Akademisyen, Yazar
Yüksel Aksu – Yönetmen
Gamze Özdemir – Psikolojik Danışman
Veyis Ateş – Haber Türk TV Genel Müdürü
Serra Karaçam – Haber Spikeri
Mahmut Ak – İstanbul Üniversitesi Rektörü
Saadet Oruç – Star Gazetesi Yazarı
Elif Güreşçi – Sanatçı
Şule Ünal – Psikolojik Danışman
Merve Türkay – TVnet Sunucu
Sinem Yoldaş
Ayşe Eren Yusuf – Sunucu
Hülya Gürdamar – Psikolojik Danışman
Ferit Kılıç – Oyuncu”

 

 

Gelen yanıt üzerine CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek şunları söyledi: “Kamu spotunun tamamını izlediğinizde, hiçbir biçimde Başöğretmen Atatürk’e yer verilmiyor. Her sınıfta mutlaka, yazı tahtası üzerinde Atatürk resmi bulunur. Filme dikkat edin, sınıfa giren öğretmen tahtanın önünde duruyor, o arada kamera açısıyla dahi Atatürk gösterilmiyor. Koridorda ya da öğretmenler odasında da yok. Özetle kimse burada iyi niyet aramasın. Özellikle Atatürksüz bir film çekilmiş. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük bir eğitim devrimine de imza atmış Mustafa Kemal Atatürk’ü, Öğretmenler Günü’nde çekilen bir kamu spotunda anmamak maksatlıdır. Ancak Atatürk karşıtlarının göstereceği bir reflekstir. Daha ilginci, Milli Eğitim Bakanı’nın onayıyla çekimi yapılmış bir kamu spotu. Yani Bakan onayıyla Atatürksüz bir film çekiliyor. Belki de Atatürk görünmesin diye talimat bile vermiş olabilir Sayın Bakan. Üstelik bu ilk kez yaşanan bir durum değil. Müfredat değişiklikleri, Milli Bayramlara dair neredeyse yasak konulmalar derken, Atatürk’ün olmadığı Öğretmenler Günü filmi çekiliyor. Yani sistemli bir Atatürk’ü silme çabaları söz konusu. Ama nafile çabalar bunlar. Öğretmenler Günü neden 24 Kasım’da kutlanıyor, Sayın Bakan bundan umarım haberdardır. Anlaşılan o ki Milli Eğitim Bakanlığı’nın isminden ‘milli’ sözünü çıkarmayı hedefliyorlar. Türkiye’den ve eğitimden Atatürk’ü çıkarttığınızda geriye koca bir sıfır kalır.”

 
Kamu sporunu çeken Boğaziçi Yapım’a dair araştırma yaptığımızda ise firmanın Ensar Vakfı, Ensar Koleji, İlim Yayma Cemiyeti, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da tanıtım filmlerini çektiği görülüyor.