Bakan Fakıbaba’dan buğday ithalatına ‘irmikli’ yanıt!

Bakan Fakıbaba’dan buğday ithalatına ‘irmikli’ yanıt!
23 Kasım 2017 10:50

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, yerli üreticiyi zor duruma düşüren ‘hasat döneminde buğday ithalatı’ uygulamasıyla ilgili soruna Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’dan yanıt geldi. Fakıbaba buğday ithalatının üretim yetersizliğinden değil; irmik, bisküvi ve makarna gibi mamul madde ihracatı yapmak için gerçekleştirildiğini söyledi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “Bu yıl buğday taban fiyatı 94 kuruşken, geçen yıl 91 kuruş idi. Taban fiyatı sadece 3 kuruş arttı. Bir yıl içinde ortalama fiyat artışlarının resmi rakamlarla yüzde 12’ye yaklaştığı, motorinde yüzde 18’lik fiyat artışının yaşandığı, döviz kuru artışının bir yıl içinde yüzde 22’ye ulaştığı bir ortamda buğday üreticilerine uygun görülen fiyat artışının sadece yüzde 3,3 olması üreticinin mağdur olmasına neden olmaktadır” dedi.

 

 

Gürer, önergesinde “Üreticiye destek düşünülmekte midir?Üreterek yoksullaşmayı yaşayan buğday üreticileri, buğday ithalatı yoluyla mağduriyet yaşamaktadır, bu nedenle ithalatla ilgili uygulamaların gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bakanlığımızca üreticilerimizin mağdur olmaması için gerekli tedbirler alınmakta olup, tüketicilerin de uygun fiyatlı tarım ve gıda ürünleri temini konusunda gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

Buğday alım fiyatları açıklanırken; ürünün tüm girdi maliyetleri, üretim miktarı, enflasyon oranı, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği, yurt içi ve yurt dışı hububat piyasalarındaki gelişmeler, geçtiğimiz yılın ürün fiyatları gibi birçok faktörün dikkate alındığına değinen Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımızca buğday üreticilerine önemli destekler sağlanmaktadır. Bu kapsamda; fark (prim) ödemesi desteği, mazot ve gübre desteği, sertifikalı tohum kullanım desteği ve sertifikalı tohumluk üretim desteği verilmektedir” dedi.

 

 

Ülkemizin, buğday ithalatının tamamına yakınını iç piyasada üretim yetersizliğinden değil, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında mamul madde ihracatı yapmak amacıyla gerçekleştirdiğini belirten Fakıbaba,” Ülkemiz, buğday ve buğdaya dayalı mamul madde (un, makama, bisküvi, bulgur, irmik vb.) ticaretinde net ihracatçı bir konumdadır” diye konuştu.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Kendi kendine tarımda yeten bir ülke iken ülkemizin ithalatçı bir ülke durumuna AKP hükümetlerinin yanlış politikalarının getirdiğini ve yerli üretici destekleme yerine çözümün ithalatta arandığını ifade ederek bu yol yanlıştır. Mamül maddeyede ülkeyede yetecek buğday bu ülke topraklarında yetişir. Doğru planlama, doğru tohum, düşük girdi fiyatları, sulu tarım alanları genişlemesi, doğru teşvik sorunun aşılmasını sağlar. Sorunu çözmek isterseniz yol var ama dışa bağımlı tarım politikası izlerseniz geleceğimiz daha sorunlu kılarsınız, İthal çözüm değil yerli üreticiyi tarımdan soğutmaktan başka geçici çözüm olmanın ötesinde yarar sağlamaz “ dedi.