Bahçeli’ye karşı nasıl davranmalı?

Bahçeli’ye karşı nasıl davranmalı?
1 Temmuz 2015 17:30

Bahçeli bizi bunalıma sokmaya devam ediyor.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Çeşitli sebeplerle ve şöyle ki…

 

 

1-Bu yazıyı yazdığım saatlerde TBMM Başkanlık seçiminin 3. ve muhtemel 4. turu daha başlamamıştı.

 

 

Ancak Meclis Başkanlığı’nın Bahçeli’nin inayetiyle yine AKP’de olacağı sanırım epeyce bir belli oldu.

 

 

2-Bahçeli bugünkü konuşmasında AKP ile ortaklığa meyilli olduğunu şu sözlerle de belli etti…

 

 

“2014 yılı ekim ayında, TBMM’de kabul edilen tezkere kararı hükümetin elini kolaylaştırmaktadır. Güney hudutlarımızın öbür yakasında sınır ve derinliği net olarak belirlenecek bir alan üzerinde güvenlik kuşağı oluşturulmalıdır.”

 

 

Bahçeli bu sözleri ile Suriye’ye müdahale konusunda AKP ile aynı tezi savunuyor. 7 Haziran’dan hemen sonra, 8 Haziran’daki yazımda, önümüzdeki dönemde AKP ve MHP, HDP etkisine karşı aynı siyasal çizgiye yaklaşacaklarını, Bahçeli’nin HDP’ye karşı AKP ile birşemeye meyilli olduğunu ve koalisyon konusunun HDP ekseninde şekilleneceğini söylemiştim. Bahçeli’nin bugünkü konuşmasında sarf ettiği sözler bunu tekraren gösterdi. Bu konuda CHP’nin yapabileceği tek şey kendi siyasal duruşuna yoğunlaşmak. Gerçi bunun ne olduğunu ben de bilmiyorum ama.

 

 

3- Bahçeli bugün Kılıçdaroğlu’na köpürdü, taştı.

 

 

Üstelik yeni bir durum da yok ortada, taşıp, köpürdüğü konu en az bir haftalık ve zaten o konudaki tepkisini 1 hafta önce dile getirmişti.

 

 

Bunu neden ısıttı ve yeniden önümüze getirdi diye düşündüm bu sabah. Muhtemelen AKP ile yakınlaşmaya ön bir hazırlık olarak yaptı bunu. Nitekim MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Bahçeli’nin 7 Haziran akşamı sarfettiği, “erken seçime gidelim, biz hazırız” şeklindeki kızgın sözleri Davutoğlu’nun balkon konuşmasına kızarak sarf ettiğini, Davutoğlu’nun, “AKP birinci parti, azınlık hükümeti kurarız” şeklindeki, koalisyonu reddeden ve hala kendini tek partiymiş gibi gören bir havayı yansıtan sözlerine karşı söylediğini açıkladı. Semih Yalçın bu açıklamasıyla MHP’nin AKP’ye meyilli olduğunu açıklamış oldu.

 

 

4- Bahçeli CHP’nin HDP’ye şu durumda AKP’den çok çok daha yakın davranacağını ve onu meşrulaştıracağını düşünüyor ve bu nedenle de HDP ile kızışan ve rekabeti düşmanlaşan AKP’yi tercih ediyor.

 

 

5- Bahçeli yukarda da anlattığım üzere, AKP’nin TSK’yı Suriye sınırı ötesine çıkararak, orda muhtemel bir PYD-PKK eksenli Kürt devlet oluşumunu engellemeyi istiyor. Ancak AKP ile ortak olarak bunu yaparken, Erdoğan’ı da sınırlamak istiyor. AKP’ye sert çıkışları bunu sağlamaya matuf.

 

 

Bahçeli’ye nasıl davranmak gerektiğine gelince.

 

 

CHP, az önce de dediğim gibi, siyasi programına ve kendine yoğunlaşmalı, neyi neden yapmak istediği konusunda net olmalı, siyasi amaçlarını kamuoyuna iletmeli.

 

 

Bunun dışında özel bir Bahçeli angajmanından derhal çıkmalı ve onunla dalaşmamalı ve de ona meselenin temel çözümüymüş gibi davranmamalı.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar