Bahçeli’nin yüzde 10 sırrı deşifre oldu!

Bahçeli’nin yüzde 10 sırrı deşifre oldu!
9 Kasım 2017 09:18

Devlet Bahçeli seçim barajınının düşürülmesini istedi. Peki bu çıkışın anlamı ne? Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet konuyla ilgili ilginç bir yazı kaleme aldı.

 

 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi çağrısı gündeme oturdu. Peki Bahçeli ne yapmak istiyor? Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, bugünkü köşe yazısında “AK Parti MHP pazarlığı olur mu?” sorusuna yanıt verdi.

 

 

“Mevcut şartlarda iktidar partisinin Bahçeli’nin teklifini bir çırpıda reddedebileceği bir zemin ortada yok.” diye yazan Acet, “Peki ne olabilir?” sorusuna böyle cevap veriyor:

 

 

“İlerleyen safhalarda, seçimler yaklaştıkça bir takım müzakereler/pazarlıklar devreye girebilir. Ne tür müzakereler derseniz, bu, iki türlü olabilir derim:

 

 

AK PARTİ ADAYINA DESTEK KARŞILIĞI SEÇİM BARAJININ KALDIRILMASI

 
1-Ak Parti’de, bir seçim sistemi değişikliğiyle ki bu, bir anayasa değişikliği gerektirmiyor, Dar Bölge ya da, Daraltılmış Seçim Bölgesi sistemine geçiş için ciddi tartışmalar yapıldığını biliyoruz.

Dahasını da yazayım, imkan bulunduğu takdirde Daraltılmış Seçim Bölgesi sistemine hemen geçilebilir. Bu durumda MHP ile seçim barajının düşürülmesi karşılığında böyle bir sistem değişikliği için müzakereler yapılabilir.

 

 

2-Bu böyle ama bana kalırsa Bahçeli’nin kafasında daha başka bir seçenek var. O da şu:

2019 seçimlerinde MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ak Parti’nin adayına destek vermesi karşılığında seçim barajının yüzde 10’dan aşağıya çekilmesi.

Bu işler için daha çok vakit var diye düşünebiliriz.Ama sonuçta ileride oluşacak bir ittifak ya da pazarlık ortamı için, bir yerden başlamak gerekiyor. Bir yerde kartları açıp, nabız yoklamaya başlamak gerekiyor. Bahçeli tam da böyle bir şey yapmak istiyor olabilir.”

 

 

Mehmet Acet’in yazısının tamamı