Bahçeli’den seçim barajı çıkışı: Yüzde 10 barajı Türkiye’de çok ağır bir baraj

Bahçeli’den seçim barajı çıkışı: Yüzde 10 barajı Türkiye’de çok ağır bir baraj
8 Kasım 2017 13:29

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’de yüzde 10 olan seçim barajını ‘ağır’ ‘ diye yorumlayarak, bu oranın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

 

Nursima KESKİN / ANKARA (DHA

 

 

Bahçeli “Yüzde 10 barajı ittifaklarla veya başka kararlılıklarla aşılabilir duruma geldi. Türkiye’de iki şeye dikkat etmek gerekiyor: Zorlamalar ve dayatmalarla birilerini öldürerek kendini yaşatma yerine hep beraber nasıl yaşarız? Demokrasi içinde bunu nasıl başarırız? Türkiye’yi nasıl bir istikrar, normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Yüzde 5, 7 mi olur yoksa 10 kalır, böyle mi devam etmesi gerekir. Bunu yaparken bir başka parti yok sayıp, ezerek kendine bir yol çizmeye çalıştığında onun da bir anlamı olmadığı görüldü. Bunlardan ders çıkarmak lazım.” dedi.

 

 

“AİLE- ÖĞRENCİ – OKUL ARASINDA BİR PAYLAŞIMI DİKKATE ALARAK SORUNUN KÖKLÜ ÇÖZÜMÜNE DOĞRU GİDİLMELİ, KALICI YOL BULUNMALIDIR.”

 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’deki makam odasında parlamento muhabirleriyle bir araya gelerek ekonomi, eğitim, uyum yasaları, futbol ve daha farklı konulardaki soruları yanıtladı. Devlet Bahçeli, sınav sistemlerinin değişmesine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

 

 

“Bu ülkede siyasi iktidarın 15 yıla yaklaşan hizmet sürelerinde Milli Eğitim Bakanı sayısında değişiklik çok olmuştur. Her bakanın görev süresinde milli eğitim sisteminde değişikliklere gidilmiştir. Temel eğitimdehn orta öğretime geçişte 4-5 model uygulamaya geçilmiştir. Şimdi sayın bakanın yapmış olduğu açıklama doğruttusunda değerlendirmede bulunmak konuyu tamamen incelemeye bağlıdır. Bizde böyle bir sistem için arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bugün veya yarın sistemle ilgili MHP’nin görüşünü ortaya koyabilecek değerlendirmeleri bize bildirmiş olacak. Şimdiki halde tartışma çok hızlı gelişiyor. Konu Türkiye’nin gündeminde. Değişik eleştirilerin de haklılık payı var. Bir de iktidara karşı tavır içinde olanların da bu tavırları içini bir fırsat kolladıkları görülüyor. Aile- öğrenci – okul arasında bir paylaşımı dikkate alarak sorunun köklü çözümüne doğru gidilmeli, kalıcı yol bulunmalıdır.”

 

 

“KENDİSİNİ GÖZDEN GEÇİRMESİNDE YARAR VAR ABD’NİN.”

 

 

Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti ve vize konusuna ilişkin şunları söyledi: “ABD ile müttefik bir ülke olarak Türkiye ile ilişkilerini sürdürdüğü iddiası taşıyor. Şahsi kanaatim ABD süper güç olma dost ve müttefik olma niteliklerini ortadan kaldıran bir güvensiz ülke haline gelmiştir. O bakımdan ABD’nin önce Türkiye’nin taleplerine iyi niyetli yaklaşımı olsa Türk milleti gereğini yapar. Ama hala onu yapmıyor. Kendisini gözden geçirmesinde yarar var ABD’nin.”

 

 

“TOPLUMA BU KONUDA DOĞRU BİLGİ AKIŞI SAĞLAMALILAR.”

 

 

Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘çocuklarının gizli off-shore hesapları olduğu’ yönündeki haberlere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu konuda doğru bir bilgiye sahip değiliz. Kaynağına inme şansına da sahip değiliz. Basında yazılanlarla tartışmalarla da bazı şeyler mümkün olsa da doğru olmaz kanaatindeyiz. Görelim bakalım nereye kadar gidecek. Bir şeyler söylemeleri lazım böyle bir iddia yer almışsa basında. Topluma bu konuda doğru bilgi akışı sağlamalılar.”

 

 

“BUGÜNLERDE HÜKÜMETİN UYUM YASALARIYLA İLGİLİ BİR HAZIRLIĞININ GELMESİNDE YARAR VAR”

 

 

Hükümetten uyum yasalarıyla ilgili bir hnazırlığın gelmesinde yarar olduğunu vurgulayan Bahçeli öyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş süreciyle birlikte yeni bir uyum sürecinin de yaşanması düşünülmüştü. Bu da 16 Nisan’dan bugüne kadar süresi doldu zannediyorum. Bugünlerde TBMM’ye eğer bütçe görüşmeleri bir gerekçe olarak sunulmadığı taktirde hükümetin uyum yasalarıyla ilgili bir hazırlığının gelmesinde yarar var. Bu hazırlığın öncelikle Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yapması hükümetin de genel kurula sunmadan evvel TBMM’de temsil edilen partilerin yönetimiyle bir diyalog içinde girmesinde, düşüncelerini açıkça ifade edilebilen görüşmeye dayalı hazırlık yapmalarında yarar var. Şu an için bize ulaşmış olan böyle bir metin gözükmüyor. Bu konuyla ilgili geçmişten beri yapılan tartışmaların ışığında her partinin de bir birikimi var. Siyasi partiler yasası nasıl olmalı, milletvekili seçimi nasıl yapılmalı, bu arada da baraj meselesi gündemde. Bunlar tekrar gündeme taşınıyor şimdi. İttifak konusuyla ilgili çok hızlı çıkanlar oldu, hevesli insanlar var. Onların bu hızını görmek gerekiyor nereye kadar gidiyor. Hız kesilmedi hızla giderken sürat ayarında anlaşmazlıklar var.”