Bağışlanan böbrek İzmir’de hayat kurtardı

Bağışlanan böbrek İzmir’de hayat kurtardı
26 Mayıs 2016 10:32

İzmir’in Buca İlçesi’nde 10 çocuklu ailenin en küçüğü ve 5 yıl boyunca haftada 3 gün diyaliz merkezine giderek yaşama tutunan 16 yaşındaki Seyfullah Erkul, İstanbul’da maganda kurşunuyla ölen 11 yaşındaki Mehmet Yasin Turhan’ın bağışlanan böbreğiyle adeta yeniden dünyaya geldi. İstanbul ve Ankara’da uygun alıcı bulunamayınca İzmir’de başarılı bir operasyon ardından sağlığına kavuşan Erkul, taburcu edildi.

 

 

 

 

 

 

Buca’da dolmuş şoförü Cahit Erkul ile Mülkinaz Erkul çiftinin 10 çocuğundan en küçüğü Seyfullah Erkul, henüz 9 yaşındayken rahatsızlanınca hastaneye götürüldü. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde böbrek yetmezliği tanısı konulan Seyfullah Erkul, diyalize girmeye başladı. Hastalığı nedeniyle ilkokul 3’üncü sınıfta okulu bırakmak zorunda kalan Seyfullah Erkul, eğitimin dışardan tamamlamaya çalıştı, ancak hastalığı buna da izin vermedi.

 

11 YAŞINDAKİ MEHMET CAN OLDU

 

İstanbul’un Şile İlçesi’ne bağlı tatil beldesi Ağva’da magandanın tabancasından çıkan kurşunun başına isabet etmesi sonucu geçen 29 Nisan’da ölen 11 yaşındaki Mehmet Yasin Turhan’ın bağışlanan organlarından böbreği, İstanbul’da uygun alıcı bulunamayınca Ankara’ya gönderildi. Burada nakil bekleyen bir hasta için testler yapıldı. Ancak, doku uyuşmazlığı tespit edilince böbrek bu kez de İzmir’e gönderildi. Uzun süreden bu yana nakil bekleyen Seyfullah Erkul’un, yapılan testte dokusunun organla uyum gösterdiği belirlendi. Bunun üzerine devreye giren Op. Dr. Cem Tuğmen’in başkanlığındaki ekip, başarılı bir nakil operasyonu gerçekleştirildi. Op. Dr. Tuğmen, “İstanbul ve Ankara’dan sonra böbrek İzmir’e geldi, Seyfetullah’a nasipmiş” dedi.

 

Erkul’un takibini yapan Dr. Caner Alpaslan, “Türkiye’de eğitim ve araştırma hastaneleri içerisinde tek pediatrik böbrek nakli yapılan klinik Tepecik Çocuk Nefroloji Kliniği. Seyfetullah nakil olduktan sonra 3 haftalık sıkıntılı bir izlem süreci geçirdi. Başlarda idrar çıkışı olmadı, ilk idrarını yaptığında 5 yıl sonra idrar yapmasının mutluluğunu hep birlikte yaşadık. Şu anda yaş ve boyuna uygun böbrek fonksiyonlarına ulaşıldı ve sorunsuz olarak taburcu ediyoruz” diye konuştu.

 

Anne Mülkinaz Erkul, “Organ bağışı yaparak evladıma can veren aileye minnettarım. Herkes organlarını bağışlarsa toprak olacağına birilerine can olur” dedi.

 

 

Kaynak: Tufan HAMARAT/İZMİR, (DHA)