Bağırsak iltihabı – kolit tedavisi

Bağırsak iltihabı – kolit tedavisi
3 Nisan 2015 09:00

Değerli okuyucular! Bu beraberliğimiz, Bağırsak iltihabı-Kolit tedavisi hakkında olacaktır.

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 
Cenab-ı Allah, Yüce Türk İslam alemini emrettiği şekilde yaşayan kullarınnın arasına katsın, dileklerimizle Cuma’nız mübarek olsun. Amin velhemdulillahi rabbilalemin. Maassalavat.

 

 

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde, ”Hasta olduğunuz vakit Allah’ını bilen bir hekime tedavi olunuz.” buyuruyor.

 

 

Ağrı ve sızı olduğu zaman, ”Euzü biizzetillahi ve bi kudretihi min şerrima ecidu ve uhazir.” duasını okumayı da adet haline getiriniz.

 

 

HACI BEKTAŞ VELİ’ DEN ÖĞÜTLER

 
1- Asıl kötülük, nankörlüktür.
2- Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et.
3- Kendini temilemeyen, başkasını temizleyemez.
4- Çalışmadan geçinenler, bizden değildir.
5- Alimin uykusu, cahilin ibadetinden üstündür.
6- En büyük keramet, çalışmaktır.
7- Her ne yaparsan, Hak rızası için yap.
8- Marifet ehlinin ilk makamı edeptir.
9- Marifet, nefsi silmek değil, bilmektir.

 

 

Yıl 1987 Pakistan-Lahore şehri: 1985 yılında Malezya-Kualalumpur da, Keremşah ile tanışmak nasip oldu. Tekstil sanayicisi Keremşah Nurkut’un Ataları, Afganistan dan 1917 yılında Lahore’ye gitmişler. Sevgili soydaşımıza 8 Günlünlük misafirliğim esnasında, kaynak kişilerden edindiğim bilgileri, siz kıymetli okuyucularımızla paylaşacağız.

 

 

BAĞIRSAK İLTİHABI-KOLİT TEDAVİSİ

 
Kalın bağırsağın iltihaplarına kolit ismi verilir. Kolitlerin bir kısmı, bağırsakın daralıp sıkışması ile kendisini gösterir. Genellikle stresli kimselerde, mide ve barsak hastalıklarında, kabızlık sorunu olanlarda, sebze ve meyve az yiyenlerde görülür. Diğer bir kolit hastalığı da bağırsaklardaki ülserlerle beraber olan kolittir. Bu hastalar günde bir kaç defa kanlı sümüklü dışkı yaparlar. Karında devamlı bir buruntu hali vardır. Spastik kolite hastalar bazan kabızlık sorunu yaşarlar ve keçi-koyun pisliği şeklinde dışkı yaparlar. Bazen de ishal olurlar. Kolit müzmin ve bıktırıcı bir hastalıktır. Hastaların beslenme düzeni bozulur ve zayıflarlar. Devamlı hazımsızlıktan ve gazdan şikayet ederler.

 

 

Kolit hastalığında da diyet şarttır. Kalın bağırsağı yoran ve fazla posa bırakan gıdalardan, baharlı, biberli ve sentetik hazır yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

 

 

ZİRAAT (GIDA) MÜHENDİSİ TONKAY KALABAY SOYDAŞIMIZDAN, REÇETELER

 
1- Malzeme: Bir adet olgun (Yumuşak) Avokado, İki yemek kaşığı bal. Hazırlanışı: Olgun Avokado soyulup bir kaseye konup bal ilave edilerek tahta kaşık ile iyice ezip, sabah aç karnına yenir. Bir saat sonra kahvaltı yapılır.
2- Malzeme: Dört ölçü dut pekmezi, bir ölçü taze kına ile karıştırılıp içilirse kolit illetini ortadan kaldırır.
3- Kavun sezonunda kavun kürleri yaparak, koliti ortadan kaldırır.
4- Malzeme: Bal, Kına. Hazırlanışı: Bal ile kınayı hap haline getirilip yutulursa iyi gelir.

 

 

NOT: 1- Malzemelerin taze ve doğal olması önemlidir. 2- Avokado ve kavun sezonunu kaçırmayınız? 3- Avokado sezonunda, kahvaltıda çay yerine, mevsimsel meyve suyu ve taze zencefil ile çırpıp içerseniz şifasına şaşıracaksınız. 4- Kavun kürüne dikkat edilmeli ve aşırı tüketimden sakınmalıdır. 5- Vicdan muhasebesi ahlakına sahip olan doktorun görüş ve önerilerini aldıktan sonra, kullanmanız daha faydalı olur.

 

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Rahmetle, Gazileri şükranla anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

 

Dua ve Hadis-i şerifler Kaynakçası:
Dua mecmuası ve Salatı Tefriciye Yazan: Seyyidi Muhammed Salih Kadiri 1951

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun