Bağırsak İltihabı (Kolit)

Bağırsak İltihabı (Kolit)
7 Ocak 2013 14:32

Yıl 1991 Şubat, Hindistan-Rajasthan eyaleti-Udaipur şehri: Hindistan da sıcaklık ve nem oranı yüksek olduğu için, enfeksiyon kapmak yaygındır.

 

 

Udaipur da, Cuma namazından çıkarken yakamdaki Türk bayrağı rozeti dikkatini çeken bir vatandaş bana yanaşarak, “galiba Türk’sünüz?” diye sordu. 

Evet Türküm cevabını verince “Dünya İslam merkezinden hoşgelmişsin sefa gelmişsin’ diyerek bana sarıldı. Tanışma alışverişini yaptık. İsmi Subahan Sonbay, Mesleği elektrik mühendisi ve anne tarafı Afganistan Türklerindenmiş.

‘Numan 40 kilometre ileride Soydaşların (Türkler) var. Eğer arzu edersen seni götüreyim” dedi.  Memnun olacağımı ama ona zahmet vermek istemediğimi söyleyince, hayır zahmeti mi olur? diye itiraz etti.

Subahan Bey ile beraber Türklerin ikamet ettiği köye vardığımızda, ikindi ezanı okunuyordu. Camiye gidip namazımızı kıldıktan sonra, bir okul arkadaşı varmış onu sordu.  ‘Vahram’ı çağırır mısınız bi zahmet, Türkiyeden misafiriniz var’ deyince cemaatin hepsi sevinç gözyaşlarına boğuldu ve teker teker bana sarılıp, ‘hoşgeldin’ dediler.

Vahram bey geldi, Subahan beye teşekkür etti. Sıcak içeceklerimizi içtik.  Subahan bey müsaade istedi ‘hayır olmaz, akşam yemeğini yeriz sonra gidersin’ dediler.

Camiye gidip akşam namazını kılıp eve geldik. Ev sahibi “Buyurun sofraya ey cemaat!” Yemekte avokado çorbası ve salatası, avokadolu fırında köy hindisi dolması ve sebze mezeleri sofrayı süslüyordu.. Israrla ‘avokado çorbasını iç’ dediler. ‘Neden avokado çorbası içmemi ısrar ediyorsunuz?’ diye sordum. Avokado çorbası içmek bağırsak iltihabına (Kolit) yakalanmanızı önler ve tedavi eder dediler.

Sofra, Türk yemek kültürüne göre hazırlanmıştı. Burada anladım ki, Şanlıurfa’nın soylu ailelerinden ve Türklüğü ile her zaman gurur ve iftihar duyan Abdulkadir Gakkoş’un meşhur bir sözü var. ”Türk her yerde Türktür” dediği gibi, gerçekten de Türk her yerde Türktür. Türk Milleti hangi dili konuşursa konuşsun Türktür ve aslına rücuu eder.

Ne kadar ibadet edip, Hacca ve Umreye giderse gitsin, perde arkası aslına rücuu edecektir. Herkes bunun bilincinde olmalıdır.

 

 

BAĞIRSAK İLTİHABI (KOLİT) İÇİN PRATİK REÇETELER:

 

 

Reçete 1- Malzeme: 3 Gram kına, 70 Gram kavrulmuş kaju fıstığı,  150 Gram pekmez, varsa; dut pekmezi tercih edilmeli ve bir adet orta boy olgun (Yumuşamış) Avokado.

 

Hazırlanışı: Fıstıklar mutfak robotunda öğütülür, Avokado ve kına ile beraber pekmeze ilave edilerek tahta kaşıkla iyice karıştırılıp cam kavanoza doldurulur.

 

Kullanılışı: Hazırladığınız macunu eşit miktarda üç’e bölüp, sabah, öğlen ve akşam yemeklerden sonra (Tok)  karnına yenir. Not: Bu reçete bir günlüktür.

 

Reçete 2- Günde üç defa, her seferinde iki su bardağı taze mevsimsel meyvesuyu ve yarım ceviz büyüklüğünde taze Zencefil soyulup, iyice çiğneyerek meyvesuyu ile beraber içilir.

 

Reçete 3- Mevsimsel sebze yemeklerini yemeyi ihmal etmemeliyiz.

 

Reçete 4- Karadut (Ahu dutu), aşısız vişne ve ayva reçeli yenir. Semizotu çiğ olarak yenir.

 

Reçete 5- Kahvaltı da, çay yerine taze sıkılmış mevsimsel meyvesuyu içmeyi alışkanlık haline getirelim.

 

ÖNEMLİ NOT: Bağırsak iltihabı sorunu olsun olmasın kesinlikle hazır gıda ve içecekleri kullanmamalıdır.

   

 

Büyük Türk Milleti’nin hayat kaynağı olan kültürümüzü, bu kültürden kaynaklanan Milli hissimizi, zevkimizi ve sanayi ötesi toplum olmamızı kurutmak isteyenlerin, Milletin birlik ve beraberliğini ortadan kaldırmaya çalışanların, ülkemizde üretici olmamızı haince engelleyenlere alet olan geçici memnuniyetçilik piyonlarının şerrinden muhafaza dileklerimizle, Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, şifa-i şeriften ve başarıdan mahrum etmeyen kullarından eylesin. AMİN.

 

Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu M.K.ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslüman kardeşlerimizi Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

 

 

Özdeyişler:

 

 

Sanayi ötesi toplum olmak için iki yol vardır, çalışıp üreterek veya aşırı tüketim kültürü olanlardan istifade etmek. (numan Aladağ)

 

Sağlıklı yaşamak istiyorsan, en kötü alışkınlıklarından vazgeç. (Numan Aladağ)

 

En büyük yanlışlık, yanlışların farkında olmamaktır. (Caryle)

 

Namuslu bir adam, ALLAH’ın en soylu eseridir. (Alexander Pope)

 

Başaklara güvenme harmana gelmeyince, evlada güvenme el kızı gelmeyince, Karıya güvenme yoksulluk görmeyince. (Elazığ Atasözü)

 

İnsan ne kadar az düşünürse o kadar çok konuşur. (Montesqieu)

 

Çocukların utangaç olması onların iyi ahlak sahibi olmalarını müjdeler. (İmamı Gazali)

 

Başkalarını azarlar gibi kendini azarla, kendini affeder gibi başkalarını affet. (Çin atasözü)

 

Kaynakça: Numan aladağ’ın yurtdışı gezi ve kaynak kişilerle sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun