Babacan şimdilik istifa etmedi ama..

Babacan şimdilik istifa etmedi ama..
26 Şubat 2015 09:40

24 Şubat tarihi ekonomi yönetimi için kritikti. Uzun süredir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başını çektiği bir grup Merkez Bankası’na “faizi indir” baskısı yapıyordu.

 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise “durumu ve koşulları gözden geçireceklerini” anlatıp “bağımsızlığa vurgu” yapıyordu. Aslında geçtiğimiz yıl Türkiye seçimlere giderken Erdoğan yine baskı yapmış ve Başçı faizlerde indirime gitmişti; ancak bu kez Erdoğan Köşk’teydi ve ekonominin en kritik ismi Bakan Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başçı’nın yanında yer alıp ona destek vermişti. Merkez Bankası dün lütfetti… 24 Şubat günü Başçı baskıya rağmen faizi 25 baz puan indirdi. İpler ise bundan sonra koptu. Erdoğan dün öğleden sonra Merkez Bankası’nın faiz kararıyla ilgili ağır bir konuşma yaptı:

 

“Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor. Türkiye’nin gerçeğine uygun değildir. Güya riskleri azaltmak için uyguladıkları faiz politikasının kendisi bir risk haline dönüşmüştür. Ekonominin büyümesi için, refahın yükselmesi için bir ülkede istikrarın huzurun olması gerekiyor. Biz bugüne iki kavramla geldik. İstikrar ve güven kavramlarıyla geldik. Bir dönem Türkiye’de istikrar ve güven ortamı, bildiriyle muhtırayla, darbeyle tehdit edilirdi. Bu yollar kapanınca yeni yollar buldular. Çok açık konuşuyorum. Böyle kalkıp “Merkez Bankası’nın başındaki kişi iyidir, hoştur vesaire”, ben iyiliğe hoşluğa yaptıklarıyla bakarım, kendi fiziğiyle bakmam. Ne yapıyorsun, netice ne? Ben buna bakarım, uygulamaya bakarım.” İşte bu cümleler dün başta Erdem Başçı olmak üzere ekonomi yönetiminde tepkiyle karşılandı. Ekonomi yönetimi özellikle “darbe” kelimesiyle kendi politikalarının yan yana anılmasına içerledi. Ali Babacan’ın ekonomi yönetimine müdahale konusundaki rahatsızlığını
bir süre evvel bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de ilettiği belirtiliyor.

 

Babacan’ın akşamüstü Başbakan Davutoğlu ile daha önceden planlanmış bir randevusu vardı. Önümüzdeki hafta NewYork’a gidecek Davutoğlu’na brifing verecekti. Ancak görüşme 2.5 saat sürdü. Brifing verildi ama ağırlıklı konu Merkez Bankası kararının ardından yaşananlardı. Kulisler uzun süre Babacan istifa ediyor diye çalkalandı. Bu en azından şimdilik doğru değil. Rahatsızlığın önemli bölümü Başçı’nın devam etmek istememesinden kaynaklanıyor.
Babacan’ın şimdilik onu da ikna ettiği söyleniyor.

 

Hatta Erdoğan’ın dün kullandığı “Merkez Bankası’nın başındaki iyidir, hoştur diyorlar” diye başlayan cümlesi de Babacan’ın daha önce Cumhurbaşkanı’nın kızgınlığını gidermek için Başçı için anlattıklarından ortaya çıkıyor. Babacan da, Başçı da şimdilik istifa etmedi. Ancak evet ciddi bir kriz var. Dün gece Babacan’ın yakın çevresine sorulan ve yanıtsız kalan bir soru var: İstifa yok diyorsunuz, etraf yıkılıyor niye açıklama yapmıyorsunuz?

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Ankara Bürosu