AYM’den ihram giyen avukatın ifade özgürlüğü başvurusuna ret: Neyi protesto ettiğini anlayamadık

AYM’den ihram giyen avukatın ifade özgürlüğü başvurusuna ret: Neyi protesto ettiğini anlayamadık
22 Ekim 2018 11:44

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), ihram kıyafetiyle İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Kâbe maketini ziyaret etmek isteyen avukat Cihat Duman’ın ifade özgürlüğü başvurusunu “Hangi durumu eleştirmek ve ifade etmek istediği açık değil” gerekçesiyle reddettiği ortaya çıktı.

 

 

Diken’den Kemal Göktaş’ın haberine göre, avukat Duman, 20 Nisan 2015’te Üsküdar belediyesinin koyduğu maketi ihram giyerek ziyaret etmek istemiş ancak görevlilerce engellenmişti. Duman gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

Kendisini engelleyen güvenlik görevlileri hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanan avukat, AYM’ye başvurarak ifade özgürlüğünün engellendiğini savundu.

 

Duman, başvurusunda Kâbe maketini ihramla ziyaret etmek istemesinin bir performans gösterisi olduğunu, ‘çarpık bir duruma sergilemek istediği performansıyla dikkat çekmek ve eleştiri hakkını kullanmak istediğini’ belirtti.

Sergilemek istediği bu performansın bir sokak eylemi olduğunu ifade eden avukat, ‘böylece sanat eleştirilerine yeni bir eklemleme yaptığını ve amacının, sanat ve sergi etkinliklerindeki çirkinliklere karşı yeni bir tavır geliştirmek olduğunu’ kaydetti.

 

İhramla Kâbe maketini ziyaret ederek eleştiri hakkını kullanmasının meşru bir gerekçe olmadan engellendiğini belirten Duman bu nedenle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini ileri sürdü.

Fotoğraf: Twitter